• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
1. division Pelle Kirchner

Videoklip afslører: Nu stopper du, din abekat!

Foto: Getty Images

Tipsbladet er kommet i besiddelse af videomateriale, der dokumenter, at racistiske tilråb fandt sted i forbindelse med 2.divisionskampen på Sundby Idrætspark mellem Fremad Amager og Esbjerg fB.

Af Pelle Kirchner

- Nu stopper du, din abekat!

Tilråbet kom fra en tilskuer på Sundby Idrætspark i forbindelse med kampen mellem Fremad Amager og Esbjerg fB i den danske 2.division.

Ordene var rettet mod EfB-spiller Steven Simpson, der dog ikke hørte de racistiske tilråb. Det gjorde til gengæld holdkammerat Leonel Montano, der prompte reagerede på episoden. Han befandt sig tættest på sidelinjen, hvorfra tilråbene kom fra. Lamslået og chokeret kiggede han op på tribunen og svarede igen. 

- Man kan da ikke snakke sådan der! Hvad er det for noget at sige?, lød det fra Montano, mens han nærmest opgivende gestikulerede med armene ud mod lægterne.

Imens betragtede kampens dommer, Niclas Gomes, hvad der foregik.

Det kan Tipsbladet afsløre. 

I det 82.spilleminut - umiddelbart efter episoden - afbrød dommeren kampen. Og han ville først fløjte kampen i gang igen, når stadionspeakeren havde annonceret, at tilråbene skulle stoppe øjeblikkeligt. Først flere minutter senere blev opgøret genoptaget. 

Tipsbladet er kommet i besiddelse af videomateriale, som afslører og dokumenterer de chokerende ord fra tribunen.

Billederne viser også, at flere af hjemmeholdets egne spillere forsøgte at appelere til hjemmepublikummet, at tilråbene skulle stoppe. 

Ifølge Tipsbladets oplysninger har dommer Niclas Gomes sendt en indberetning af episoden ind til disciplinærinstansen, hvor han bekræfter, at der blev råbt "abekat" mod EfB-spiller Steven Simpson. 

Fodboldens Disciplinærinstans bekræfter overfor Tipsbladet, at de har modtaget indberetningen, men vil ikke kommentere, hvornår man kan forvente en endelig afklaring i sagen.

EfB var hurtig til at tage afstand fra episoden i en officiel udtalelse efter kampen.

Tipsbladet har talt med administrerende direktør i Esbjerg fB, Jens Hammer Sørensen, der fortæller, at både Steven Simpson og Leonel Montano stadig er påvirkede af episoden.

- De er selvfølgelig meget kede af, hvad der er sket. De er oprevede, siger EfB-direktøren, der i samme ombæring giver ros til dommerens ageren i situation:

- Vi oplever en dygtig dommer, det må jeg bare sige. Han afbrød kampen, da han hørte det. Han fortalte, at hvis det skete én gang til, så stoppede han kampen helt. Så han har også hørt det. Jeg hørte det ikke selv, men jeg har hørt optagelser af det - og jeg er ikke i tvivl.

Optagelser, der er af så grov en karakter, at EfB-direktøren knap nok kan tro, hvad han hører. 

- Man kan tydeligt høre, at en tilskuer råber... ej, jeg kan ikke engang få mig selv til at gentage, hvad der bliver råbt. Men det er hundrede procent sikkert, hvad der bliver råbt.

Tipsbladet har ligeledes været i kontakt med Fremad Amager, der også arbejder på at komme til bunds i sagen.

-  Der er ingen tvivl om at en tilskuer råbte racistiske bemærkninger. Vores sikkerhedschef er derfor i kontakt med disciplinærinstansen, og vi arbejder på at identificere tilskueren, så vi i fællesskab kan tage de fornødne skridt. Fremad Amager accepterer ikke racistiske tilråb – og det skal stoppes.

Det er da heller ikke længe siden, at Fremad Amager mærkede racistiske tilråb på egen krop.

- Vi ved selv hvor ubehageligt det kan være med racistiske bemærkninger, da flere af Fremad Amagers spillere blev udsat for det i en kamp mod FA 2000 for ganske få uger siden, afslutter ejer, Lars Hein. 

EfB vandt opgøret med 1-0 og fører 2.division med ni point ned til nærmeste forfølger fra Middelfart.