Generelle

Rooney slået af Tøfting

Det engelske marked for fodboldbøger er halvsløjt. Selv Stig Tøftings bog "No regrets" har solgt næsten dobbelt så mange eksemplarer som Wayne Rooneys biografi

Englænderne elsker bøger om fodbold, og hvert år udkommer flere hundrede bøger om spillere, klubber og turneringer både med afsæt i nutiden eller set i historisk perspektiv. Men de helt store fodboldstjerner sælger næsten intet mere.

Eksempelvis har Wayne Rooneys "My Story So Far" kun solgt lidt over 50.000 eksemplarer. Vidunderdrengen har kontrakt på fem bøger med forlaget HarperCollins, som betaler Wayne Rooney 11 mio. kroner pr. bog. Formentlig har forlaget ikke engang fået en femtedel af det beløb tilbage endnu.

Rooneys bogsalg står dermed i skærende kontrast til det danske marked for fodboldbøger. Eksempelvis har DR-journalisten Lars Steen Pedersens bog "No regrets" om den danske fodboldspiller Stig Tøfting her hjemme solgt over 90.000 eksemplarer.

Tøfting er også milevidt foran andre engelske stjerner, der udgav bøger sidste år. Bogen med Chelsea-backen Ashley Coles erindringer, "My Defence", der særligt fokuserede på Arsenals manglende evner til at opfylde hans økonomiske lønkrav, har været et decideret megaflop. Forlaget Headline betalte Cole 2,75 mio. kroner for bogen, der kun har solgt i sølle 5.000 eksemplarer.

Også Frank Lampards "Totally Frank" har kikset fælt med 25.000 solgte eksemplarer, mens Manchester Uniteds Rio Ferdinand med "Rio: My Story" har solgt endnu dårligere. Både Ferdinand og Lampard menes at have fået forskud lidt under Rooneys.

Kun Steven Gerrards "My Autobiography" har været et nogenlunde hit og solgt over 100.000 eksemplarer. Bogen er da også blandt de nominerede til dette års British Book Awards, som uddeles på onsdag, sammen med bogen om Brasiliens bedste fodboldspiller gennem tiderne, "Pele: The Autobiography".

I den engelske bogbranche har man diskuteret, hvorfor de store stjerner flopper. En af hovedårsagerne menes at være landsholdets fiasko ved VM, men også, at stjernerne egentlig ikke er særlig interessante. Blandt engelske anmeldere er man ikke i tvivl om, at Steven Gerrards bog er den bedste. Ikke bare fordi den er den mest velskrevne – men muligvis også den mest ærlige.

"Det handler om loyalitet. Gerrard har altid været klubmand, og han er en vaskeægte drengehelt i Liverpool," sagde Rio Ferdinands forlægger, David Wilson, for nylig til avisen The Times.

Andre peger på, at spillerne lever et liv, der er for langt fra deres læseres, der for manges vedkommende opfatter spillerne som selvoptagede og grådige.

"Alle bøgerne lider under, at de er om unge mænd, der egentlig ikke har opnået ret meget, især ikke med det engelske landshold, og som har meget lidt at sige, som vi ikke allerede ved i forvejen," som en anonym forlægger siger til The Times.

Det er også symptomatisk, at ingen af de prominente stjerners bøger er blandt de nominerede til British Sports Book Awards, som uddeles tirsdag i næste uge. Her menes bogen "Back From the Brink" om den tidligere irske landsholdsspiller Paul McGraths næsten Paul Gascoigne-agtige vej tilbage til en normal tilværelse, at være favorit i kategorien bedste fodboldbog.