Benelux Victor Risager

Ung dansker bomber løs i PSV - spiller for legende

Foto: PSV

I PSV er en 17-årig dansker holdets topscorer i U18-ligaen - og så har han netop debuteret med en scoring for klubbens andethold, der er trænet af legenden Ruud van Nistelrooy, i den næstbedste række.

Af Victor Risager

Der var ikke kun én Priske, der sagde farvel til FC Midtjylland i sommer.

Brian Priske skiftede som bekendt sin cheftrænertjans på Heden ud med samme stilling i Royal Antwerp, men også sønnen August Priske tog en stor beslutning. Han forlod de trygge rammer og takkede ja til at blive udlejet fra midtjyderne til storklubben PSV Eindhoven

Det er et stort skridt for en ung spiller at rykke til udlandet på egen hånd, men hidtil har beslutningen dog været en ubetinget succes, og August Priske har bombet løs for PSV Eindhovens U18-hold med syv mål på 10 kampe. Tidligere på ugen fik han også debut for reserveholdet Jong PSV i den næstbedste hollandske række og kvitterede med endnu en scoring.

Selv er den unge dansker overrasket over, hvor hurtigt det er gået med at falde til i Eindhoven. 

- Det er sjovt. Jeg sad lige og snakkede med min værtsfamilie, og det er kun fire måneder, at jeg har været her. Det er sindssygt, så hurtigt det er gået. I min første uge havde jeg ikke spillerlicens endnu, men jeg tænkte, at det så fint ud. Og så er det gået hurtigt derfra, lige fra min debut på U18 i min anden uge. Jeg havde ikke forventet, at jeg skulle stå og spille en kamp for Jong PSV efter fire måneder.

- Men jeg har fået en god sportslig start. Jeg har lavet mange mål og assister i U18-ligaen, så det har været en vildt god start, siger August Priske til tipsbladet.dk.

Legendarisk læremester
I et stykke tid havde det trukket op til debuten hos Jong PSV for August Priske. Han trænede ofte med holdet - gerne op til flere gange om ugen - og tilbage i november var han også med i truppen til en af holdets kampe.

På træningsbanen hos Jong PSV har han også fået noget nær den bedst tænkelige læremester, en angriber kunne tænke sig: nemlig Ruud van Nistelrooy.

Som aktiv bombede Ruud van Nistelrooy mål ind på stribe for Manchester United, Real Madrid og det hollandske landshold. Nu er han så cheftræner for Jong PSV og kan sagtens finde på at dele lidt guldkorn ud til træning.

- Jeg er angriber, og han var angriber, så det er jo klart en mand, der har noget med i rygsækken. Man ved, at han har en masse læring. Man lytter altid med, når ens træner snakker, men det er jo klart, at man er helt sikker på, at han ved, hvad han skakker om. Det er nogle gange, han tager fat i mig og ser noget i mit spil og nævner noget, der måske kan hjælpe mig.

- Siden jeg er kommet herned, har jeg også fået meget mere fokus på, at når man er angriber, skal man altså score mål. Det er bare det vigtigste, siger August Priske.

Den legendariske angriber kom også med et klart ønske til det danske talent forud for debuten hos Jong PSV:

- Da jeg skal skiftes ind, står jeg lige og snakker med Ruud, og han siger, “Gå ind, gør dit bedste og lav et mål”. Så står jeg der og tænker, “Øh, ja okay”, siger Priske med et grin og tilføjer:

- Ej, jeg tænkte bare på at komme ind og arbejde hårdt, og så vidste jeg, at det nok skulle gå godt. Men det var da dejligt at score.

“Det var irrelevant”
Med lejeaftalen fra Midtjylland til PSV blev der hurtigt bidt mærke i, at August Priske derved ville flytte tættere på sin far, Brian Priske, der som bekendt er træner i belgiske Antwerp. Der er således kun halvandens times kørsel fra Antwerp til Eindhoven, mens det nærmere vil tage ti timer at køre til Herning.

Ifølge spilleren selv fyldte farens skifte dog meget, meget lidt i hans eget skifte.

- Jeg ved, at mange har snakket lidt om, at det kunne være noget med familien, men det har faktisk slet ikke fyldt noget. PSV er jo et af de største steder, du kan komme hen som ungdomsspiller. Om min far boede i Belgien, Danmark eller et andet sted, havde jeg taget den her mulighed, fordi jeg fik den. Min fars skifte var egentlig irrelevant i forhold til det, siger den unge Priske.

I en presset fodboldkalender er det heller ikke meget, de to får set til hinanden, selvom der ikke er langt imellem dem.

- Nu er vi begge to i fodboldverdenen, og vi ved, at det ikke altid lige passer sammen. Så spiller jeg en lørdag, og han spiller en søndag. Det er ikke altid sådan lige til. Men det er rart at have muligheden, og hvis det sejler fuldstændig, er der kun en time derover, siger August Priske.

For den 17-årige dansker er der desuden andre i nærheden, han kan snakke dansk med. Lidt mod nord spiller Jeppe Kjær, Christian Kjelder Rasmussen og Eskild Dall for Ajax Amsterdams ungdomshold.

- Jeg snakker mest med Jeppe. Der er også kun en time til Amsterdam. Det er altid lidt sjovt, når man har en dansker i samme liga, og så har man en at snakke lidt med det om. Vi ses ikke endnu, men vi skriver lidt efter nogle kampe: “Nå, tabte I den?”, “Ja, det gjorde vi”, “Fedt, det er godt for os” og sådan noget, siger August Priske med et grin. 

Uvis fremtid
Så er spørgsmålet, hvad fremtiden bringer for August Priske - både på den korte og den lange bane.

Efter succesdebuten har han tilbragt hele ugen på træningsbanen med Ruud van Nistelrooys mandskab, men der er ikke blevet truffet en beslutning om, om han skal permanent op på reserveholdet eller veksle mellem det og U18-mandskabet. 

- De tager det meget uge for uge, og så må man altid se om fredagen, om man er med i truppen eller ej. Det er jo også sådan, fodbolden er, forklarer August Priske.

På den lange bane skal det afgøres, om han skal tilbage til FC Midtjylland. Lejeaftalen med PSV Eindhoven udløber efter sæsonen, så han står altså til at vende tilbage til Heden.

Med tanke på den foreløbige succes er det nok ikke urealistisk, at  PSV vil overveje at tilknytte deres danske U18-topscorer permanent. 

- Helt ærligt, så er det ikke noget, jeg bekymrer mig om. Det er ikke noget, jeg tænker på i hverdagen. Jeg synes, det er fedt, og jeg er glad, hvor jeg er. Jeg er et godt sted og i et godt miljø, så mit fokus er mest på at fortsætte udviklingen og spille godt, siger hovedpersonen selv.

August Priske har kontrakt med FC Midtjylland frem til 2024.