AaB på nye eventyr: De syv største i Europa

AaB står overfor en stor opgave på Cypern tirsdag aften, hvor APOEL skal nedlægges for at realisere drømmen om Champions League-gruppespillet. Mesterklubben har før skabt imponerende resultater på den europæiske scene - få her overblikket over de største.

Første sejr i Champions League
25. oktober 1995
Aalborg Stadion
AaB-Panathinaikos 2-1
7' 1-0 Erik Bo Andersen
41' 1-1 Krzystof Warzycha
90' 2-1 Jens Madsen

AaB havde fået Sepp Piontek som træner efter DM-triumfen, og foran 6100 tilskuere i Aalborg spillede AaB fint mod mod et meget stærkt Panathinaikos-hold, der i de år hørte til i laget lige under Europas største klubber.
I 2. halvleg satte Piontek en 18-årigt knægt ved navn Jesper Grønkjær på banen, og han satte efter behag de tungere græske spillere af. I de sidste minutter bryder Grønkjær igennem på kanten, og han lægger bolden ind til den centrale midtbanespiller Jens Madsen, der scorer sejrsmålet.
"Der var et minut tilbage af hjemmekampen mod Panathinaikos, og Jesper Grønkjær var kommet på banen. Han var kun 18 år, men et stort talent og hurtig, og jeg kan huske til træning, hvor svært det var at holde ham. Til sidst ryger han fri på venstrekanten og lægger bolden ind til mig, så det er let at score. Vi vinder 2-1 og begynder at tro en smule på chancen i gruppen, hvor vi har tabt den første kamp i Porto med 2-0 og dernæst mod Nantes. Det ender dog med at blive vores eneste sejr i gruppen, men vi får også 2-2 hjemme mod Porto. Videre fra gruppen ryger grækerne og Nantes, som begge når frem til semifinalen, hvilket egentlig var ret overraskende, for vores gruppe var vurderet til at være lidt grå, men der var altså i virkeligheden et par ret stærke hold med,” huskede Jens Madsen i et interview med Tipsbladet i 2009.

Hamréns drenge i Genova
20. september 2007
Stadio Luigi Ferraris, Genova
Sampdoria-AaB 2-2
18' 1-0 Gennaro Delvecchio
19' 1-1 Rade Prica
'54 1-2 Andreas Johansson
'58 2-2 Claudio Bellucci

AaB's store europæiske hold blev for alvor født i den italienske havneby Genova mod et stærkt Sampdoria-hold med Antonio Cassano, Vincenzo Montella, Christian Maggio og Hugo Campagnero i stald.
Tipsbladet var på reportage med en busfuld AaB-fans, der sammen med nogle hundrede andre tilhængere så Erik Hamréns hold forsvare sig forbilledligt mod Genova-holdets stærke offensiv med Karim Zaza i topform i målet.
Rade Prica udlignede direkte på frispark, og efter pausen fik svenske Andreas Johansson under en ny periode med stor Sampdoria-dominans snydt keeperen med et afrettet skud, før Montella satte Claudio Belluccis udligning op. AaB kæmpede sig til 0-0 i returkampen i Aalborgs regnvejr og kom dermed i gruppespillet i UEFA Cup, hvor AaB tog point fra Anderlecht og vandt i Tel Aviv over Hapoel, mens en historisk føring ved halvleg på White Hart Lane blev til et 2-3 nederlag.

Videre fra Champions League
25. november 2008
Energi Nord Arena
AaB-Celtic 2-1
53' 0-1 Barry Robson
73' 1-1 Caca
87' 2-1 Gary Caldwell (selvmål)

Det var ikke specielt fortjent, da Celtic i begyndelsen af 2. halvleg kom foran 1-0 i Aalborg, men AaB havde spillet en af sine mindre gode Champions League-halvlege, hvor Thomas Augustinussen og Kasper Risgård på midten havde det svært.
Men ligesom i Genova 14 måneder forinden havde AaB heldet med sig, da Cacas afslutning blev rettet af og dykkede i mål bag Artur Boruc, og få minutter før tid lavede skotterne så et komisk selvmål, hvor Glen Loovens sparkede bolden ind på Gary Caldwell, som trillede i mål og sikrede den 20. Celtic-kamp i træk på udebane uden sejr, mens AaB var videre til UEFA Cuppens knockoutrunder i foråret efter koncentreret, selvtillidsfyldt arbejde mod tre meget større klubber.

Miraklet i Manchester

10. december 2008
Old Trafford
Manchester United-AaB 2-2
3' 1-0 Carlos Tevez
31' 1-1 Michael Jakobsen
45' 1-2 Jeppe Curth
52' 2-2 Wayne Rooney

Alex Ferguson var ond i sulet efter at have mødt AaB på Old Trafford, og det var ikke så underligt endda, for med 2-2 havde Manchester United risikeret den værdifulde førsteplads og åbnet for en barsk ottendedelsfinale. Fergusons landsmænd i Celtic klarede sagen med 2-0 over Villarreal, men undervejs rystede AaB de forsvarende mestre og senere finalister med opportunistisk spil og en pauseføring skabt af Jeppe Curths geniale mål.
Hjemme i stuerne og i udebaneafsnittet frygtede man det værste, da Wayne Rooney udlignede syv minutter inde i 2. halvleg, men kampen gik død og AaB'erne fejrede det fornemme resultat, der sendte dem op på seks point i gruppespillet og yderligere understregede, at de fortjente den tredjeplads, de havde taget runden inden ved at slå Celtic 2-1.

Tæv i Galicien
26. februar 2009
Riazor
La Courna-AaB 1-3
38' 1-0 Sergio
41' 1-1 Luton Shelton
44' 1-2 Andreas Johansson
45' 1-3 Thomas Enevoldsen

Ugen forinden havde AaB kørt et Deportivo-hold med den i dag nybagte Chelsea-back Filipe Luis i forsvaret og stjerner som Juan Carlos Valeron ud af Aalborg med 0-3 takket være genialiteter fra Anders Due, og i Galicien var det ikke den voldsomme tro, der kendetegnede værterne.
I 1993 havde Deportivo med Bebeto og flere andre verdensstjerner givet AaB klø 5-0 i UEFA Cuppen, efter at Søren Thorst havde givet AaB en usandsynlig 1-0 sejr i første opgør hjemme i Nordjylland, men i 2009 var Deportivo på vej ned mod et stærkt AaB-kollektiv.
Et Anders Due-indlæg blev dirigeret videre til den ellers ufarlige Luton Shelton, der udlignede, historien gentog sig med Johanssons føringsmål lige efter, og så kunne Thomas Enevoldsen flugte en returbold ind til 3-1 og dermed en samlet 6-1 ydmygelse af Deportivo La Coruna.

Sejren over stenrige Manchester City
19. marts 2009
AaB-Manchester City 2-0
85' 1-0 Luton Shelton
90' 2-0 Michael Jakobsen

Manchester City havde et godt år med dansk klubfodbold i 2008/2009-sæsonen. I de døgn i slutningen af august 2008, hvor klubben blev opkøbt af en milliardær fra Abu Dhabi med opbakning fra Golf-statens nationale investeringsfond, var Manchester City heldig med at komme i UEFA Cup-gruppespillet efter straffesparkkonkurrence på SAS Arena i Herning, hvor hjemmeholdet FC Midtjylland var videre indtil sidst minut af den ordinære spilletid, hvor den tidligere AaB-anfører Danny Califf lavede selvmål.
I februar gik Manchester City så videre efter to tætte knockout-kampe mod FC København, og i marts var det AaB, som var på menuen for Vincent Kompany, Robinho og de øvrige City-profiler.
En for en var Citys hold markant bedre, men AaB dominerede med stor energi kampen i Aalborg, hvor man jagtede et 0-2 nederlag i Manchester, og i de sidste fem minutter lykkes det minsandten Luton Shelton – der var han igen! - og Michael Jakobsen på straffespark lige i begyndelsen af tillægstiden at tvinge City ud i forlænget spilletid og straffespark, hvor Thomas Augustinussen og Luton Shelton brændte deres spark.

Sensationen i Zagreb
6. august 2014
Maksimir Stadion, Zagreb
Dinamo Zagreb- AaB 0-2
36' Anders K. Jacobsen 0-1
85' Anders K. Jacobsen 0-2

AaB tabte det første opgør mod de stærke kroater i Aalborg. Egentlig var AaB'erne ganske godt med i den første kamp, men Marcelo Brozovic fra Dinamo havde skarpheden, da han i starten af anden halvleg smækkede bolden ind bag en sprællende Nicolai Larsen og scorede kampens eneste mål.
Ikke mange havde levnet AaB en chance i returopgøret, hvor det fra dansk side var ventet, at rammen ville være en kogende kedel af fanatiske Zagreb-fans. Men ikke meget mere end 5.000 havde fundet vej til stadion denne august-aften. Det forhindrede dog ikke hjemmeholdet i til tider at presse de danske mestre alvorligt i bund i den første del af kampen, men AaB fik i den grad løsnet grebet, at da kontra-kniven blev ført efter 35 minutter, da Anders K. Jacobsen kunne trille bolden i mål på en perfekt aflevering fra den unge Jakob Blåbjerg.
Hermed var der udlignet fra det første opgør, men selv om AaB'erne spillede sig frem til flere muligheder, var det Dinamo Zagreb, der konstant var farligst, hvor kun en velspillende Nicolai Larsen og en god portion held forhindrede et Zagreb-mål.
Og da Anders K. Jacobsen med omkring seks minutter tilbage drønede bolden ind i fra en spids vinkel var sensationen fuldbragt og AaB klar til playoff mod APOEL.