Foto: Getty Images
Champions League

FCK-fan afbrød CL-brag: Det er en skændsel

Aktivisten, der onsdag afbrød Champions League-braget mellem FC København og Dortmund, har valgt at tage sagen i retten for at få opmærksomhed på korruptionen i FIFA.

For anden Champions League-kamp i træk i Parken måtte spillet afbrydes på grund af en baneløber. 

Onsdagens opgør mellem FC København og Dortmund bød således på endnu en protest mod VM i Qatar, da en mand løb på banen iført en t-shirt med teksten 'Boycott Qatar'. 

Baneløberen holdt i hånden en blodig bold, som et symbol på de mange migrantarbejdere, der er døde under stadionbyggerierne forud for VM-slutrunden i Qatar. 

Tipsbladet har talt med manden med blodbolden, som hedder Andreas Engholm og er en del af organisationen Extinction Rebellion. 

Hvorfor valgte du at afbryde kampen i går? 

- Det er fordi, at jeg som fodboldfan og FCK-fan gerne vil vise, at jeg er imod, at danske spillere og det danske landshold deltager i Qatar. Vi boykotter Putin, når han laver ballade. Vi er kritiske overfor Kina, når de bryder menneskerettighederne. Og så når FIFA igennem massiv korruption sælger VM til Qatar, så skal vi alligevel være med. Det synes jeg er en skændsel, siger Andreas Engholm til Tipsbladet. 

- Og jeg så da helst, at det var DBU, som stoppede det samarbejde og boykottede VM, så det ikke var op til de enkelte spillere, og op til de enkelte klubber, at skulle forholde sig til det. Det ville være det ansvarlige at gøre, synes jeg. 

Ifølge Andreas Engholm hænger protesten også sammen med, at en VM-slutrunde i Qatar sender et forkert signal til de yngre generationer. 

- Når jeg cykler en tur, ser jeg de her ungdomshold træne, og ved, at nogle af deres store forbilleder, og det landshold, de selv ønsker at spille for, skal spille på de blodsmurte boldbaner i Qatar. Dannebrog skal hejses dernede. Nationalsangen skal synges dernede. Her ser man unge mennesker, som er i spillet af helt andre grunde end penge og berømmelse. Der så jeg en person, der løb ind og lavede den der afbrydelse mod Manchester City. Og så tænkte jeg 'okay, det vil jeg godt støtte op om'. 

Men hvis alle vælger at afbryde kampene, når de vil ud med et budskab, så går det vel ikke?

- Det ville nok være mærkeligt, hvis der var nogen, der løb ind og afbrød en fodboldkamp for at gøre opmærksom på, at de vil have højere normeringer i børnehaverne. Men lige nøjagtig her synes jeg, at det er helt okay. Hvordan skal man ellers gøre det? Der er selvfølgelig rigtig mange andre måder, man kan gøre det på. Der er folk, der skriver artikler og oplyser om sagen, og det er virkelig godt, men jeg vælger bare som fodboldfan og FCK-fan at gøre det på den tydeligste måde, siger Andreas Engholm. 

- Jeg håber da, at det kan være en begivenhed, som kan skabe noget debat om det her. Det fedeste, der kunne ske for mig, som reaktion på det her, det er da, hvis FCK-fans, FC Midtjylland-fans og Brøndby-fans gik sammen ud og sagde 'hey, vi er en gruppe, som godt vil lægge navn, ansigt og underskrift til, at vi synes, at DBU skal boykotte deres samarbejde' (med FIFA, red.). Så man kan se, hvor mange det er, der synes, at det er en vanvittigt dårlig idé. 

Du brød loven, men du mener så, at målet helliger midlet i det her tilfælde? 

- Ja. Det gør jeg. Ved du hvad, når tusindvis af mennesker er døde, og når der er milliarder af kroner, der cirkulerer rundt i det her system, hvor der er massiv korruption... at jeg så afbryder i to minutter for at sætte fokus på det. Jeg kan godt forstå, hvis man bliver irriteret over det. Men hvis man ikke kan se meningen i det, så... og husk lige på, hvornår jeg løb ind, det var ikke lige før, at frisparket skulle tages. Det var efter, siger Andreas Engholm. 

Hvad har det her fået af konsekvenser for dig?

- Jeg blev taget med til Bellahøj politistation i et par timer, hvor de lige skulle efterforske. Først troede de, at jeg ikke havde købt billet til kampen, men det havde jeg. Så det endte med en sigtelse for husfredskrænkelse ved at gå ind på banen, siger Andreas Engholm. 

- Det vælger jeg så ikke at udtale mig om eller anerkende, sådan at den bliver taget i retten. Jeg anerkender ikke sigtelsen. Der kommer en bøde i e-boksen, som jeg nægter at betale, og så kommer den i retten. Og det vil bare kunne være med til at give noget mere opmærksomhed på korruption i FIFA. Der kommer til at gå lang tid, før den sag kommer for retten. Men korruption i FIFA vil nok stadigvæk være relevant på det tidspunkt. 

Andreas Engholm påpeger afslutningsvist, at det selvfølgelig bliver svært for ham at boykotte VM i Qatar, men at der ikke er nogen vej udenom for ham, selvom han er stor fodboldfan. 

Fotos: Jan Christensen/Getty Images.