Video : Tipsbladet
Conference League

Kæmpe færøsk optur i historisk sejr

KÍ Klaksvík var overbevisende mod Olimpija Ljubljana, da klubben skrev færøsk historie i Conference League.

For første gang nogensinde har et færøsk fodboldhold vundet en kamp i en af de europæiske klubturneringer.

KÍ Klaksvík tog torsdag aften imod Olimpija Ljubljana i Conference League og sendte slovenerne hjem igen med et klart nederlag på 0-3.

Det er første gang i historien, at et færøsk hold har nået et europæisk gruppespil, og Klaksvík er tydeligvis ikke bare kommet for at være med.

Godt nok indledte klubben gruppespillet med et nederlag til Slovan Bratislava, men i anden runde blev franske Lille paralyseret og fik kun 0-0 med hjem fra Færøerne.

Klaksvík, som er færøsk mester, var en af sommerens helt store overraskelser i de europæiske kvalifikationsturneringer. Klubben nåede helt til næstsidste runde i Champions League-kvalifikationen og var dermed sikker på et europæisk gruppespil.

I torsdagens kamp var det en gammel kending af dansk fodbold, der åbnede målscoringen.

René Joensen var i sine unge år en del af Brøndbys talentafdeling og fik en enkelt førsteholdskamp for de blågule, inden han tog hjem til Færøerne. Senere i karrieren spillede han 39 kampe i den danske 1. division for Vendsyssel FF.

Torsdag kom han buldrende ind i feltet efter en halv time og sparkede Klaksvik på 1-0 efter et hårdt indlæg. Pall Klettskard gjorde det til 2-0 kort før pausefløjt, da han sparkede på mål efter flere slovenske fejltacklinger.

Jákup Andreasen lukkede kampen, da han efter 53 minutter satte panden på et hjørnespark og blev dermed medforfatter på et nyt kapitel i det færøske eventyr.

Klaksvik er på tredjepladsen i gruppe A med to point op til Slovan Bratislava og tre point op til Lille.

I gruppe D er det danskerklubben Club Brugge, der fører. Torsdag vandt klubben med 3-1 over Lugano. Philip Zinckernagel lagde op til 1-0-målet, og Andreas Skov Olsen scorede til 2-0 med et brag af en afslutning fra kanten af feltet. Casper Nielsen startede også inde.

/ritzau/