Video : Tipsbladet
EM

Dansk EM-rival i hooligan-opgør: Frygter ballade

Et nyligt hooligan-brag i Berlin har fået de tyske myndigheder på tæerne.

Kan I huske, da Brøndby-ballademagere i efteråret 2022 rejste til Dortmund for med rygdækning fra de lokale at konfrontere og tæske FCK-fans, der var til FC Københavns Champions League-kamp?

I disse dage er den type samarbejder noget, der vækker tysk politi og tyske myndigheders opmærksomhed i koordination med deres kolleger rundt om i Europa, herunder Danmark.

For fænomenet er ikke opfundet i Danmark men et europæisk fænomen, der har eksisteret i mange år og har stukket fjæset frem flere gange i løbet af den seneste sæson.

Især slutspillet i basketballs svar på Champions League i sidste måned vækker bekymring.

- Jeg tror, det var et forvarsel ved Final Four-turneringen i basketball, hvor grupper af ultras angreb hinanden, hvor der var alliancer mellem blandt andre Røde Stjerne-ultras og Olympiakos. Selv ultras, der ikke havde et hold der, kom, fordi ens fjendes fjende er en ven, så der endte med at være meget vold til turneringen. Der var nogen, der blev tiltrukket af det, fortæller James Montague til Tipsbladet.

Montague er forfatter til bogen '1312: Among the Ultra: A journey with the world's most extreme fans', hvor han beskriver den politiske og sociale baggrund bag ultra- og hooligan-bevægelser rundt om i verden.

Vil forhindre ballade
Og den britiske forfatters observation deles af de tyske myndigheder.

Ved Final Four-turneringen i Berlin i maj kom der serbiske Røde Stjerne-fans for at hjælpe deres allierede i Olympiakos med at tæske Olympiakos' bitre rivaler Panathinaikos.

Det skete, selv om Røde Stjerne slet ikke var ved turneringen, og de voldsomme sammenstød i Berlin, hvor flere fans kom alvorligt og livstruende til skade, bider man mærke i her op til starten på EM.

Det tyske indenrigsministerium meddeler ifølge Associated Press, at der er 22.000 politibetjente udkommanderet til EM, og ved en åben træning onsdag i Augsburg var der problemer med serbiske fans, hvor én løb på banen og andre kastede romerlys efter politiet, da baneløberen blev eskorteret væk.

- Politiet har en stærk tilværelse hvor end der er mange mennesker samlet og i bevægelse. Det bliver en omfattende indsats, men det er også afgørende for turneringen, sagde indenrigsminister Nancy Faeser på et pressemøde onsdag.

Britisk politi og medier har et særdeles vågent øje på søndagens kamp i Gelsenkirchen mellem England og førnævnte Serbien, som Danmark møder i sidste og potentielt afgørende puljekamp 25. juni i München.

Serbien spillede i marts en landskamp i Moskva mod Rusland. Her et billede fra kampen, som Rusland vandt. Foto: Alamy

James Montague påpeger over for Tipsbladet, at der ofte er stor forskel på, hvem der rejser med det serbiske landshold, og til daglig er del af ultra-scenen omkring Røde Stjerne og Partizan, landets to største klubber.

For Montague at se er det potentielt største problem, at mange af landene med de mest aktive og potentielt voldsomme fans er samlet eller spiller meget af tiden oppe i Ruhr-distriktet.

- Jeg tror, at der kan opstå noget lignende [som ved Final Four] ved EM, for alle de store hold, der har problemer med hinanden, alle er oppe omkring Ruhr. Der er albanere, englændere, serbere, tyrker, kroater, der er så mange, der spiller deroppe cirka samtidig, og fansene er i den samme del af Tyskland. Jeg har en mistanke om, at der kan opstå en del problemer, siger James Montague.

Fra UEFA's side lover man, at man er godt forberedt her ved starten på EM.

- Sikkerheden ved EM 2024 er en topprioritet for UEFA og de tyske myndigheder. UEFA arbejder tæt sammen med de relevante myndigheder og partnere for at udvikle passende og pålidelige mekanismer, der sikrer alle involveredes sikkerhed ved turneringen. Vi er sikre på, at alle nødvendige forholdsregler bliver taget, lyder det i et skriftligt svar til Tipsbladet.

Det serbiske fodboldforbund fik krads kritik af blandt andre DBU i foråret, da de serbiske fodboldpolitikere valgte at spille en landskamp mod Ruslands udelukkede landshold. Der er udbredt støtte til og tætte historiske bånd mellem Rusland og Serbien.

Røde Stjerne-fans har også vakt opsigt med bannere, der på forskellig støtter Rusland og landets nuværende styre.