• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Derfor hader så mange Ronaldo

Derfor hader så mange Ronaldo
Foto: Frank Augstein/Polfoto

Cristiano Ronaldo er en af verdens bedste, men også mest forhadte fodboldspillere. Men hvorfor er portugiseren blevet så upopulær?

Af Anders Dehn

Med 221 millioner følgere er Cristiano Ronaldo et fænomen på sociale medier, mens andre millioner foragter ham. Dette EM har været med til at understrege den omfattende afsky rettet mod den portugisiske stjerne, hvor hans kast med en reporters mikrofon og lidet flatterende kommentarer om Island ikke har hjulpet på populariteten.

Spørgsmålet er dog, hvor al hadet til Ronaldo kommer fra. Det er der mange forklaringer på, og en af dem er, at portugiseren har mange ting kørende for sig. Han har talent og succes ud over alle grænser, han tjener flere penge, end han kan nå at bruge, listen over tidligere flammer fyldes ud af modeller og deslige. Men måske har Ronaldo så mange imod sig, fordi han har så meget med sig. Måske bliver succesen og det velplejede, symmetriske ansigt og den veltrænede krop for meget af det gode.

- Der er en høj grad af misundelse i det. Han har så mange ting, som almindelige mennesker og andre fodboldspillere ikke har. Det kommer til at være noget, som lægfolk simpelthen ikke kan lide, og de kommer til at hade ham, siger Christian Jantzen, der er professor på Insti for Kommunikation på Aalborg Universitet.

Man har det indtryk, at med Ronaldo skal alt være perfekt. Hans muskler, hans målsnit, hans medspillere, han øjenbryn. Han selvtræner flere timer hver dag, han sover 10 timer i døgnet for at optimere sin restitution. Hans spil såvel som hans udseende bliver finpudset til mindste detalje, så alt er perfekt. Det er bare ikke alle, der hylder det perfekte som han.

- Det perfekte er noget, som enten får os til at tilbede den her person eller til at frygte den her person. Perfektion er angstfremkaldende. Hvis man møder et perfekt menneske, så bliver man konfronteret med sine egne mangler. Så man falder enten på halen over den perfekte person, eller man prøver at finde alle de eventuelt uperfekte træk ved personen, som man kan lægge al sin aggression over i, siger Christian Jantzen.

Han bakkes op af den norske idrætssociolog Arve Hjelseth.

- Han er måske for perfekt. Den norske skribent Aslak Nore skriver i en bog om VM i Brasilien i 2014, at alt, Ronaldo gør, virker mekanisk – finterne, når han træder over bolden, den robotagtige opskridtning før frispark. Manglen på mimik får ham til at se ud som en robot. Ronaldo er selvsagt kreativ, men kreativiteten ser alligevel indstuderet og indøvet ud, siger idrætssociologen.

Perfektion er dog ikke den eneste årsag til, at millioner verden over foragter Ronaldo.

Læs hele artiklen om grundene til det i Tipsbladet Tirsdag. Det kan købes ved at klikke her.