EM

Det vidste du ikke om EM

Få her en række EM-facts, som selv den største fodboldelsker umuligt kan have som paratviden. Få 14 ting, du ikke vidste om EM.

Siden 1960 har der været afholdt 13 EM-slutrunder, der hver især har bidraget til historikken omkring Europas fineste landsholdsturnering. Nu går det løs med endnu en slutrunde, og Tipsbladet giver overblikket over både årets kampe og tidligere tiders EM-begivenheder.

Varm op til den slutrunden ved at få unik viden om EM:

3 - Tyskland har rekorden for flest sejre ved turneringen. Tre gange har vores naboer mod syd vundet turneringen, to af gangene som Vesttyskland.

9 - Siden 1960 har ni forskellige hold vundet EM i fodbold. Det betyder, at turneringen kun fire gange har fået en vinder, der havde prøvet at sejre i forvejen.

8 - Hattricks er en sjældenhed ved EM. I alle årene er der bare blevet lavet otte hattricks i turneringen – det første af Dieter Müller i 1976 og det seneste af David Villa i 2008. Til sammenligning er gennem tiden blevet lavet 49 VM-hattricks.

9 - Samlet topscorer for EM er Michel Platini med ni mål. Ganske imponerende lavede Platini alle sine scoringer ved bare én slutrunde – EM i 1984.

16 - Flest slutrundekampe, nemlig 16, har Lilian Thuram og Edwin van der Sar spillet. Dog følger endnu aktive Nuno Gomes lige efter med 14.

10 - Ikke overraskende er Tyskland/Vesttyskland det landshold, som har deltaget ved flest slutrunder før i år – i alt 10 gange. Danmark har deltaget syv gange, og det er det samme antal som lande som Frankrig, England og Italien.

51 - I alt konkurrerede 51 nationer om at kvalificere sig til EM. Ved det første EM i 1960 var tallet 17.

Få flere EM-facts på næste side