Video : Tipsbladet
EM

Én ting har særligt overrasket Morten Hjulmand

Morten Hjulmand har haft en fremragende første sæson i portugisisk fodbold, som har kastet en plads på årets hold af sig, men det tekniske niveau har alligevel overrasket ham.

FREUDENSTADT (Tipsbladet): Der har været meget tale om, at flere danske landsholdsspillere er stødt til EM-slutrunden i en ikke ligefrem optimal fysisk tilstand, men Morten Hjulmand er bestemt ikke en af disse.

Tværtimod er han i topform og fyldt med selvtillid efter en mesterskabssæson i Sporting CP, hvor han virkelig har etableret sig på den store europæiske fodboldscene. 

Nu er han starter på landsholdet, og man forstår, hvis han lige niver sig i armen engang imellem, for der er godt nok sket meget, siden han i en ung alder tog fra FC København til Admira Wacker i jagten på spilletid.

Vejen til landsholdet har været lang, men da Hjulmand møder den danske presse tirsdag kan man ane en masse stolthed i hans stemme, når han skal sætte ord på den.

- Jeg tror, det er mange års forberedelse med de rigtige skridt, jeg har taget i min karriere. Jeg har fået samlet en pakke, som gør, at jeg kan starte inde for det danske landshold, og det har jeg fået ved mine ophold i Østrig, Italien og Portugal, lyder det. 

Netop Portugal er interessant i denne sammenhæng, for her har han vist, at han kan være en bærende spiller for et tophold, som ofte har det med at dominere kampene i den hjemlige liga. Hjulmands første sæson i Lissabon-klubben kastede en plads på årets hold af sig, og selv om danskeren er meget rolig af natur, så indrømmer han, at han alligevel har været overrasket over en ting efter skiftet hertil.

Hvad lærer man af at spille fodbold i Portugal?

- Hvordan det er at spille højintenst teknisk fodbold. Det foregår på et meget højt niveau, og jeg var lidt overrasket over de tekniske kvaliteter, man skal have, for at spille i den portugisiske liga, slår han fast med rolig stemme, men en bestemt øjenkontakt. 

Foto: Malte Dunk

Netop præstationerne i Portugal fik også landsholdsmakker og konkurrent i Benfica, Alexander Bah, til at sige, at Morten Hjulmand går under radaren i Danmark. Den påstand er han dog relativt ligeglad med, da han bliver spurgt ind til det tirsdag. 

- Jeg har ikke så stort fokus på, hvor stort mit navn er i Danmark. Jeg har fokus på, hvordan jeg har gjort det for Sporting, og nu hvordan jeg gør det for det danske landshold. Så må omtalen komme ved siden af det. Det er ikke noget, jeg skal bruge min tid på. Den skal jeg bruge på at få point til det danske landshold, siger han målrettet.

Hylder landsholdsmakkere
Der er blevet skrevet en del om Morten Hjulmand de seneste par uger, og han er nok en af de danske spillere, som man har set mest frem til at få i aktion ved EM. Man så ham fra start i søndags, hvor han spillede på midtbanen med Pierre-Emile Højbjerg og Christian Eriksen, og den konstellation er hovedpersonen her særdeles tilfreds med, selv om det ikke blev til en dansk sejr. 

- Jeg havde en naturlig følelse i vores relationer på midten. Jeg og Pierre har set stærke ud, når vi er tætte på hinanden og kan bruge hinanden i opspillet. Vi supplerer hinanden godt og skaber god balance på holdet. Det gjorde vi også mod Slovenien, siger Hjulmand og fortsætter:

- Det er nemt at finde en spiller som Christian, som er god, når han ligger tættere på angriberne, hvor han både kan sætte vores angribere og wings op, men samtidig skyde fra distancen med højre og venstre ben.

Det bliver interessant at se, om Morten Hjulmand får chancen igen fra start, når det danske landshold torsdag møder England.