Video : Tipsbladet
EM

Hyldet i menneskehav: En vild, vild fornemmelse

Efter gennembruddet i Italien har Morten Hjulmand taget et nyt skridt op i denne sæson, hvor den danske landsholdsspiller har etableret sig som en profil hos de portugisiske mestre fra Sporting. Tipsbladet har talt med Morten Hjulmand om det første år i Portugal.

Han forlod dansk fodbold som 19-årig uden at have spillet en førsteholdskamp, men her seks år senere står Morten Hjulmand nu overfor en EM-slutrunde.

Efter succesfulde ophold i østrigske Admira Wacker og italienske Lecce blev Morten Hjulmand sidste sommer en af de 10 dyreste danske spillere nogensinde, da den portugisiske storklub Sporting valgte at betale over 150 millioner kroner for ham, inklusive bonusser. 

Den første sæson i Portugal har været en bragende succes for Morten Hjulmand, der som fast mand har været med til at gøre Sporting til portugisisk mester. Skiftet fra Italien til Portugal kom dog med nogle udfordringer i begyndelsen, fortæller Morten Hjulmand i et interview med Tipsbladet. 

- Det har været en rigtigt spændende sæson. Jeg kunne godt mærke, at der var en lille tilvænningsperiode, da jeg kom til klubben, og det handlede i bund og grund om, at jeg ikke havde været med til preseason, siger Morten Hjulmand og fortsætter:

- Jeg skulle have bygget min fysiske form op, men derudover er det også en anden slags fodbold, der bliver spillet i Portugal, i forhold til i Italien. Jeg synes, at det er langt mere højintenst. Så jeg skulle have bygget den her profil op, som passede mere til trænerens system, som var et helt andet system end hvad jeg tidligere har prøvet.

Vi blev hentet ude på vores stadion i sådan en stor åben bus, som man kan sammenligne lidt med en kæmpe studentervogn. Og så kørte vi ind mod centrum, hvor der jo var hundredtusindvis af fans, som sang med og festede og dansede.

Morten Hjulmand
Midtbanespiller, Danmark og Sporting

Det tidligere FC København-talent vil ikke lægge skjul på, at de første måneder i Sporting var en stor omvæltning, men herefter kom han mere og mere ind i systemet, hvorefter han fandt ind i en god rytme i løbet af sæsonen. 

- Det har faktisk været lettere for mig at komme ind på et hold med så stor kvalitet. Det er også et hold fyldt med spillere med store personligheder, og de har været gode til at tage imod mig, siger Morten Hjulmand. 

Også udenfor banen har det været nemt at falde til for Morten Hjulmand, da der er mange sociale arrangementer i spillertruppen, mens Sporting-danskeren også ses med Benfica-duoen Alexander Bah og Casper Tengstedt udenfor banen. 

Fire mål i 49 kampe er det blevet til i Sporting for Morten Hjulmand i denne sæson. Foto: Alamy

Gigantisk guldfest
Morten Hjulmand har tidligere vundet Serie B med Lecce, men den danske landsholdsspiller vil ikke lægge skjul på, at det er karrierens hidtige højdepunkt at blive portugisisk mester. Fejringen af guldet var da også ganske spektakulær. 

- Vi blev hentet ude på vores stadion i sådan en stor åben bus, som man kan sammenligne lidt med en kæmpe studentervogn. Og så kørte vi ind mod centrum, hvor der jo var hundredtusindvis af fans, som sang med og festede og dansede. Det var en kæmpe fest og en kæmpe hyldest, lyder det fra Morten Hjulmand. 

De pressede mig ikke på nogen måde, hvilket jeg satte stor pris på, for det er en stor beslutning at skulle skifte klub og land. Men jeg havde bare en god mavefornemmelse hele vejen igennem med Sporting, i forhold til hvordan de præsenterede hele projektet, både for mig som spiller, og i forhold til hele holdet. Det tiltalte mig rigtigt meget.

Morten Hjulmand
Midtbanespiller, Danmark og Sporting

Landsholdsdebuten mod San Marino og mesterskabsfejringen med Sporting står som sæsonens to højdepunkter for Morten Hjulmand. 

- Min landsholdsdebut i september var en stor dag for mig. Men mesterskabet er selvfølgelig det, der overskygger det hele. Det var en vild, vild fornemmelse. Men landsholdsdebuten var også stort, og det var min første startplads for Danmark (mod Nordirland, red.) også, lyder det fra Hjulmand. 

Den danske midtbaneprofil har i denne sæson spillet under cheftræneren Ruben Amorim, der i løbet af foråret blev rygtet til klubber som Liverpool og FC Barcelona. 

- Det har været rigtigt, rigtigt spændende. Det har været hårdt, for han havde store krav til mig i starten, i forhold til hvordan han så mig som spiller, og hvordan jeg skulle udvikle mig. Han har været med til at presse mig på rigtigt mange punkter, og han har været med til at forme mig som spiller. Der har han hjulpet mig rigtigt meget. Og så er han en taktisk dygtig træner, siger Morten Hjulmand. 

Morten Hjulmand var for et par uger siden på forsiden af den store portugisiske sportsavis A Bola, hvor den tidligere Lecce-anfører blev fremhævet som 'fremtidens kaptajn' i Sporting. 

- For mig er det ikke vigtigt, hvem der bærer anførerbindet. Jeg synes, at vi har mange anførere i Sporting og folk med en særlig karakter, men der er jo en, der skal bære bindet. Og ham, der har båret det (Sebastian Coates, red.), har gjort det rigtigt godt, synes jeg.

- Han har været et godt forbillede for os andre. Jeg har også selv en speciel karakter, men det er jo op til træneren at bestemme, hvem der skal repræsentere holdet, siger Morten Hjulmand. 

Morten Hjulmand fik spilletid i begge kampe, da Danmark i marts spillede testkampe mod Schweiz og Færøerne. Foto: Alamy

Vil gerne til Premier League
De overbevisende præstationer for Sporting er også nået til England, hvor Manchester United-kaptajnen Bruno Fernandes for nogle måneder fremhævede Morten Hjulmand som en af Sportings vigtige spillere. 

- Det er altid dejligt at få ros fra andre store profiler. Jeg ved, at han er tidligere Sporting-spiller, og at han stadig er stor fan af klubben, så det er dejligt at vide, at han stadig kigger med. Det kan kun gøre mig glad at få ros fra en spiller som ham, lyder det fra Morten Hjulmand. 

Morten Hjulmand blev sat i forbindelse med flere italienske storklubber sidste sommer, hvor danskeren selv var åben for at blive i Serie A. 

- Vi vendte jo meget det italienske marked, fordi vi syntes, at vi havde fået bygget en stor profil og et stort navn op i Italien, efter at jeg var med til at rykke op med Lecce og blev i Serie A. Så vi kiggede meget på, hvad der rørte sig på det italienske marked, men der skete ikke særligt meget i starten af transfervinduet i Italien, siger Morten Hjulmand. 

I sidste ende var Sporting den mest attraktive mulighed for den daværende Lecce-kaptajn. 

- Jeg havde nogle uger, hvor jeg havde noget betænkningstid, og hvor jeg vendte nogle ting med min rådgiver, i forhold til, om vi skulle blive i Italien eller om vi skulle prøve noget nyt i et andet land. Sporting kom på banen tidligt, og de var også gode til at give mig betænkningstid, siger Morten Hjulmand og fortsætter:

- De pressede mig ikke på nogen måde, hvilket jeg satte stor pris på, for det er en stor beslutning at skulle skifte klub og land. Men jeg havde bare en god mavefornemmelse hele vejen igennem med Sporting, i forhold til hvordan de præsenterede hele projektet, både for mig som spiller, og i forhold til hele holdet. Det tiltalte mig rigtigt meget.

Morten Hjulmand har selv været sat i forbindelse med forskellige storklubber som eksempelvis FC Barcelona, men midtbanespilleren bruger ikke selv energi på at læse transferrygter. Til gengæld vil han ikke lægge skjul på, at han stadig har en ambition om at prøve kræfter med Premier League på et tidspunkt. 

- Jeg vil sige, at det er en destination, jeg godt kunne se mig selv komme til i fremtiden. Om det er en drøm, det ved jeg ikke. Men det er et mål for mig at spille i Premier League en dag, siger Morten Hjulmand. 

Tipsbladet har også talt med Morten Hjulmand om den EM-slutrunde, der sparkes i gang i næste uge. Første del af interviewet med Sporting-danskeren kan læses HER.