Video : Tipsbladet
EM

Kasper Hjulmand står fast: Det er så nemt

Det danske landshold har fået masser af røg for at smide føringen mod Slovenien, men dagen derpå er der ikke fortrydelse at spore hos Kasper Hjulmand.

FREUDENSTADT (Tipsbladet): Kritikken er væltet ned over Kasper Hjulmand og det danske landshold, efter man søndag aften smed sejren mod Slovenien efter et udligningsmål i kampens slutfase. 

Blandt andet har Kasper Hjulmands sene indskiftninger været et debatemne. Første skifte kom i det 78. minut, lige efter Slovenien havde udlignet, og hvor danskerne udefra set i hvert fald havde tabt momentum. 

Efterfølgende forsvarede Danmarks landstræner sine beslutninger, og dagen derpå er der heller ingen fortrydelse at spore hos Kasper Hjulmand, der ikke er enig i den kritik, som har mødt landsholdet efter kampen.

Er der noget, du fortryder i din kampledelse? 

- Prøv at hør... det er så nemt at se fodboldkampe bagudrettet. Du får aldrig noget ud af det. Du får aldrig svarene; hvad der ville være sket, for du aner det ikke, siger Hjulmand og fortsætter:

- I Kasakhstan tænkte man, at jeg aldrig skulle have lavet de udskiftninger, fordi holdet fungerede. Det er meget, meget nemt at drage konklusioner på bagkant. Selvfølgelig forsøger vi at lære, og det gør jeg altid, men det er ikke sådan, at jeg kan sige med sikkerhed, at så var der sket det, hvis jeg havde gjort sådan.

Foto: Alamy

Han køber heller ikke præmissen, at slovenerne sværmede om det danske mål i perioden op til udligningen, hvor Danmarks modstander var farlige på nogle lange indkast, et frispark og så Benjamin Seskos tordendrøn. Billedet havde også været helt anderledes, hvis Rasmus Højlund havde scoret på sin enorme chance midtvejs i anden halvleg. 

- Jeg ved godt, hvordan det bliver oplevet. Hvis Rasmus havde scoret, så havde oplevelsen været en helt anden. Det er målene, der afgør det.

- Det at de danser... Det er to indkast, hvor den danser inde i feltet, og det kan blive en stor chance. Seskos spark på en løs bold er ikke en stor chance, selv om han er en fantastisk fodboldspiller. Deres mål er 0,01 på xG... Det er rent faktuelt ikke det, der sker, men jeg forstår, at det oplevelses sådan, for sådan er fodbold. Det er målene, der tæller, forklarer Hjulmand, der ikke mener, at energien var et problem.

Han kommer også ind på, at der ikke har været nogen evaluering af kampen endnu, men at den skal tages senere. 

Ville ændre kampen tidligere
Og så kan man ikke undgå at komme ind på de sene udskiftninger, for selv om landstræneren ikke fortryder noget, så er det stadig det emne, som fylder mest dagen derpå. 

Først efter 78 minutter kom Joakim Mæhle ind i stedet for Victor Kristiansen, men billedet havde været lidt anderledes, hvis ellers Hjulmand havde fået sin vilje. Kampens fjerdedommer gav ham nemlig ikke lov til at skifte samtidig med Slovenien, som skiftede to spillere i det 75. minut. 

Dagen derpå kan man godt mærke på Hjulmand, at det irriterede ham, for han forstår stadig ikke, hvorfor han ikke fik lov til at skifte der.

- Jeg sagde, at de skulle stå klar i 72. minut med trøjer på. Vores to står klar, da Slovenien skifter deres to på det indkast i det 75. Så kunne det lige så godt være sådan, at hvis jeg skifter to, og de scorer, så havde I sagt: Hvorfor skifter du ud, når det går så godt? Det er en træners lod, at det er sådan engang imellem.

Ved du ikke, hvad årsagen er til, at de to, der står klar, ikke kommer ind?

- Nej. Jeg spørger, hvorfor de ikke kommer ind. De står klar, og jeg troede egentlig, at de ville blive skiftet ind der, og så har de indkastet, Sesko sparker på stolpen, og de får hjørnet og halvandet minut senere har de udlignet.

- Men det er ikke forklaringen på, hvorfor de scorer. Lad os nu forestille os, at jeg havde skiftet ud, og de havde fået målet. Så havde vi stået her og sagt: Hvorfor skifter du ud på et hold, der fungerer godt? For det var rent faktisk det, der foregik på det tidspunkt, forklarer Kasper Hjulmand.

Han afslutter med at stille spørgsmålet, hvorfor man absolut skal skifte ud, og at han ofte har fået skudt i skoene, at han har skiftet ud for tidligt.

Danmarks næste kamp er på torsdag mod England.