• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Ole Hoffskov

Optakt: Danmark - Finland

Foto: Getty Images

Ventetiden er forbi. Danmark indleder EM på hjemmebane lørdag aften med et opgør mod slutrundedebutanterne fra Finland.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 18.00
Spillested: Parken, København 
Gruppe B
Dommer: Anthony Taylor (ENG)
På TV: DR1 og Viaplay
Hashtag: #danfin #landsholdet #fordanmark

Holdnyt:
Danmark:
Det er slut med at tælle ned og spille venskabskampe. Nu er det alvor for det danske landshold.

2-0-sejren over Bosnien i søndags var en fin generalprøve, hvor Kasper Hjulmand fik prøvet nogle ting af. Han fik blandt andet testet at spille med to deciderede angribere i de sidste 10 minutter - en formation, der kommer i spil, hvis Danmark skal jagte en scoring på et tidspunkt i slutrunden.

Danmark imponerede ikke vildt og voldsomt mod Bosnien, og det gjorde de rød-hvide heller ikke i den første EM-test mod Tyskland, men alt i alt har forberedelserne været med pil op, og vigtigst af alt har corona ikke spoleret noget, som man desværre har set det hos flere andre nationer.

Det største spørgsmålstegn hos Danmark før EM's åbningskamp ligner 9'er-positionen. Skal Kasper Dolberg spille, selv om han ikke har imponeret i testkampene?

Skal Jonas Wind, der har gjort det godt under Hjulmand?

Bliver det Andreas Cornelius, der leverede et stærkt indhop mod Bosnien?

Eller bliver det måske Yussuf Poulsen, hvilket vil give plads til Andreas Skov Olsen?

Kasper Hjulmand har allerede slået fast, at Robert Skov sidder over kampen, da han ikke er kommet sig helt over den skade, han pådrog ~sig i EM-testeren mod Bosnien. Christian Nørgaard trænede med holdet ved fredagens træning og lader dermed til at være klar oven på de skavanker, han mødte ind med efter sæson-afslutningen i Brentford. Neotp på grund af den længere pause, kunne Nørgaard sagtens ligne et valg til at sidde over, når truppen skal skæres fra 26 til 23 spillere i løbet af lørdag. 

Finland:
Teemu Pukki og holdkammeraterne er med ved en slutrunde for første gang i landets historie, og med en placering som nummer 54 på FIFA's verdensrangliste er det kun Nordmakedonien, der er dårligere placeret af EM's deltagerlande.

Det var en stor overraskelse, at Finland kvalificerede sig, men de sneg sig videre fra Gruppe J - langt fra suveræne Italien på førstepladsen, men fire point foran Grækenland.

Det var imponerende af Finland - det har venskabskampene op til EM mildt sagt ikke været. Først tabte holdet 0-2 til Sverige, og helt galt gik det i generalprøven mod Estland. Verdensranglistens nummer 116 vandt 1-0 i Helsinki. 

Førnævnte Teemu Pukki er den store stjerne på det finske landshold, men han er ikke helt på toppen på grund af en skade, han pådrog sig i England for nyligt. Mod Sverige var han helt ude af truppen, og mod Estland blev det blot til en halv time på banen. 

Den tidligere Brøndby-spillers forfatning er det helt store tema i den finske EM-lejr før åbningskampen mod Danmark.

Finland stillede primært op i en 4-4-2-formation i kvalifikationen til EM, men efterfølgende er landstræner Markku Kanerva gået over til 3-5-2, og det bliver helt sikkert også sådan, at finnerne starter mod Danmark. 

Finland er uden sejr i de seneste seks landskampe, og holdet har ikke scoret i de seneste to. 

Otte spillere fra Finland er kendte ansigter fra dansk fodbold - Pyry Soiri og Joni Kauko tørner fortsat ud for Esbjerg fB.

Karantæner:
Danmark: Ingen
Finland: Ingen

Bud på startopstillinger:
Danmark (4-3-3): Schmeichel - Wass, Kjær, Christensen, Mæhle - Delaney, Højbjerg, Eriksen - Poulsen, Wind, Braithwaite

Finland (3-5-2): Hradecky - Väisänen, Arajuuri, Toivio - Soiri, Kamara, Sparv, Lod, Raitala - Pukki, Forss

Profilen:
Hvis Danmark skal have succes, skal Christian Eriksen gøre det godt. Det gælder mod Finland, og det gælder som en generel betragtning om slutrunden. I åbningskampen bliver det Eriksens opgave at finde hullerne i en kompakt, finsk defensiv, og hvis Inter-spilleren for alvor viser sig fra sin bedste side og skiller Finland ad, vil EM-temperaturen automatisk stige i Danmark.

Vidste du, at..:
Midtbanespilleren Robert Taylor fra Finland bærer rundt på to store sorger. I 2014 døde hans bedste ven i en drukneulykke, og to år senere begik Taylors agent og mentor Ville Lyytikäinen selvmord i en alder af 49 år. Robert Taylor har både sin bedste ven og sin agents dødsdatoer tatoveret på armen. 

Dom:
Danmark er store favoritter på hjemmebane i Parken mod Finland. Der er absolut ingen grund til at benægte det faktum, og man vil formentlig se en kamp, som danskerne dominerer på bolden i 90 minutter, mens finnerne vil spille på kontra.

Finland er ikke ufarlige, og Danmark skal naturligvis være på vagt over for særligt Teemu Pukki, men det bør ende med en komfortabel dansk sejr. Vi gætter på en 3-0-sejr til Danmark over Finland.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020