• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Ole Hoffskov

Optakt: Skotland - Tjekkiet

Foto: Getty Images

Skotland besejrede Tjekkiet to gange sidste år. Nu skal de forsøge at gøre det en tredje gang, når EM kommer til Glasgow.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Mandag klokken 15.00
Spillested: Hampden Park, Glasgow 
Dommer: Daniel Siebert, Tyskland
Gruppe D
På TV: 3+
Hashtag: #skotje #emdk

Holdnyt:
Skotland:
De fodboldgale skottere har ikke spillet en EM-kamp i 25 år - nu spiller de på hjemmebane i Glasgow.

Skotland kom med på et hængende hår. Steve Clarks mandskab blev nummer tre i EM-kvalifikationen og endte dermed i playoff, hvor holdet først slog Israel ud og senere Serbien. I begge kampe trak skotterne det længste strå efter straffesparkskonkurrence.

I venskabskampene forud for EM lagde Skotland ud med et flot 2-2-resultat mod Holland, hvorefter det blev til en pligtsejr over Luxembourg i generalprøven. Skotterne har op til slutrunden haft en positiv coronatest i truppen. Det var midtbanespilleren John Fleck, der blev ramt af Covid-19.

Skotland er nummer 44 på FIFA's verdensrangliste.

Tjekkiet:
I EM-kvalifikationen sneg Tjekkiet sig videre sammen med England, og undervejs tog holdet en ganske flot skalp, da det blev til en 2-1-sejr over netop England hjemme i Prag. Tjekkerne var dog ikke i nærheden af "Three Lions" i den samlede stilling.

Allermest imponerede Tjekkiet tilbage i marts, da holdet spillede 1-1 mod Belgien i VM-kvalifikationen. Jaroslav Silhavys tropper kom dog ned på jorden igen tre dage senere, da det blev til et nederlag mod Wales. 

Tjekkiet stiller næsten altid op i en 4-2-3-1-formation, og sådan bliver det med al sandsynlighed også i åbningskampen mod Skotland.

Tjekkiet er fire placeringer bedre end Skotland på verdensranglisten.

Karantæner:
Skotland: Ingen
Tjekkiet: Ingen

Bud på startopstillinger:
Skotland (3-5-2): Gordon - Cooper, Hendry, Thierny - Forrest, Turnbull, McGregor, McTominay, Robertson - Christie, Adams

Tjekkiet (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Kalas, Celutska, Boril - Kral, Soucek - Masopust, Darida, Jantko - Schick

Profilen:
Scott McTominay er en publikumsdarling i Skotland, og han skal nok få et brøl med på vejen, når hans navn gjalder ud af højtalerne på Hampden Park. Manchester United-spilleren er en kriger på den skotske midtbane, og han skal helt sikkert nok få sig nogle blå mærker i EM-premieren.

Vidste du, at..:
Skotland og Tjekkiet mødte hinanden to gange i Nations League i 2020, og her var det skotterne, der havde overhånden. Briterne vandt 2-1 i Tjekkiet og 1-0 på Hampden Park, hvor mandagens opgør også spilles.

Dom:
Skotland har fordel af hjemmebane og to friske sejre over Tjekkiet i erindringen, og det luner naturligvis, men der er ingen tvivl om, at det bliver en tæt kamp, og vi tror, at de to hold deler i porten. 1-1.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020