• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Optakt: Tjekkiet - Danmark

Foto: Getty Images

Nu gælder det en plads i EM-semifinalen for det danske landshold. Forude venter en kamp mod Tjekkiet.

Af Anders Dehn

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 18.00
Spillested: Bakı Olimpiya Stadionu, Baku
Kvartfinale
Dommer: Björn Kuipers, Holland
På TV: DR1
Hashtag: #tjedan #czeden #emdk

Holdnyt:
Tjekkiet:
Tjekkerne blev ”kun” nummer tre i deres gruppe bag England og Kroatien, men de fire point, som de hentede, var nok til at gå videre. I ottendedelsfinalen overraskede de så mange ved at slå Holland med 2-0.

Kasper Hjulmand sagde dog efter den kamp, at han hellere ville have mødt Holland i kvartfinalen. For Tjekkiet kommer ifølge landstræneren til at matche Danmarks intensitet, som ellers har tjent holdet godt hidtil ved EM.

Det tjekkiske mandskab er svært at blive klog på. Der er de gode resultater under EM, men også et 4-0-nederlag til Italien i begyndelsen af juni og et 1-0-nederlag til Wales i VM-kvalifikationen i marts. Tre dage forinden fik holdet omvendt 1-1 mod det samme belgiske mandskab, som Danmark har tabt til tre gange inden for det seneste år.

Backen Jan Boril sad ude med karantæne i ottendedelsfinalen, men er tilbage til Danmark-kampen. Også anfører Vladimir Darida sad over med en skade. Det er endnu uvist, om han bliver klar.

Danmark:
Det danske landshold har rejst sig på imponerende vis efter den indledende EM-kamp. Ikke alene på grund af de traumatiske oplevelser med Christian Eriksens kollaps, men også på grund af det faktum, at holdet må klare sig uden sin generations bedste spiller.

I stedet er hans afløser, Mikkel Damsgaard, trådt i karakter, Yussuf Poulsen og Kasper Dolberg har fundet målformen, Joakim Mæhle holder kun op med at løbe, når han skal fejre sine scoringer, Pierre Emile Højbjerg bestemmer på midtbanen, og forsvaret lukker af.

Efter 4-1- og 4-0-sejrene over Rusland og Wales blev Danmark det første hold til at score mindst fire mål i to kampe i streg ved en EM-slutrunde. Siden har Spanien så overgået det ved at score fem i to kampe i streg, omend det er inklusiv ekstra spilletid i ottendedelsfinalen mod Kroatien.

Anfører Simon Kjær måtte udgå med en skade mod Wales, men landstræner Kasper Hjulmand forventer, at han bliver klar til kvartfinalen. Også Yussuf Poulsen bliver klar, formoder Hjulmand. Det samme gør Daniel Wass, der var syg, om sig selv. Andreas Cornelius udgik fra træning onsdag, men det er næppe alvorligt.

Spørgsmålet er, om landstræneren går tilbage til tre mand på midtbanen, ligesom han gjorde undervejs mod Wales, for at matche de tre mand på den tjekkiske midte.

Karantæne:
Tjekkiet: Ingen
Danmark: Ingen

Bud på startopstillinger:
Tjekkiet (4-2-3-1): Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Boril – Soucke, Holes – Masopust, Darida, Sevcik – Schick

Danmark (3-4-3): Schmeichel – Christensen, Kjær, Vestergaard – Stryger, Højbjerg, Delaney. Mæhle – Braithwaite, Dolberg, Damsgaard

Profilen:
Det er kun Cristiano Ronaldo, der har scoret flere mål end Patrik Schick ved slutrunden. Den tjekkiske frontløber scorede måske endda slutrundens flotteste mål fra midterlinjen mod Skotland. Ham skal Danmark holde et vågent øje på.

Vidste du, at..:
Danmark har mødt Tjekkiet to gange ved EM-slutrunder tidligere. I 2000 tabte danskerne 2-0 i gruppespillet, mens det blev til det 3-0-nederlag i kvartfinalen fire år senere.

Dom:
De danske spillere kommer på en hård opgave mod et hold, der løber lige så meget og intensivt som dem selv. Samtidig er der varslet 35 grader i Baku på lørdag.

Buddet herfra er dog, at Danmark lige nøjagtig har så dygtige spillere og så meget medvind, at det bliver til endnu en dansk sejr. Denne gang dog ”kun” på 2-1.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: