Video : Tipsbladet
EM

Stor regel-ændring til EM

Kun anførerne må snakke med og nærme sig dommerne ved EM, lyder det fra Uefas dommerchef.

Kun anføreren fra hvert hold må snakke med dommeren i kampene ved EM i Tyskland til sommer.

Sådan lyder det i et oplæg fra dommerchef i Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) Roberto Rosetti tirsdag.

Hvis en anden spiller går hen til dommeren og på nogen måde brokker sig eller viser tegn på manglende respekt, vil han blive præsenteret for et gult kort, lyder det desuden.

Dommerne vil til gengæld gøre mere for at forklare sine beslutninger over for anførerne.

- Idéen er simpel: Vi beder alle hold om at sikre sig, at kun deres kaptajn snakker med dommeren. Vi beder kaptajnerne sikre sig at deres holdkammerater ikke trænger sig på eller omringer dommeren.

- Det gør direkte samtale muligt, så beslutningerne kan blive formidlet på en rettidig og respektfuld måde, siger Rosetti.

En dommer tager 200-250 beslutninger i løbet af en kamp - én hver 22. sekund - og både fans og eksperter genser de mest kontroversielle situationer fra mange vinkler igen og igen, påpeger dommerchefen.

Læg dertil et øget ønske om at dommerne forklarer deres valg og ikke mindst brug af Video Assistent Referee (VAR), og så har man et pres, der gerne skal lettes.

- Det er umuligt for dommeren at forklare en beslutning til 22 spillere, der omringer ham.

- Det kan medføre et sammenbrud i kommunikationen, og det smukke spil kan blive meget grimt meget hurtigt. Og alle er enige om, at det er skidt for fodboldens image, siger Rosetti.

Hvis anføreren på et hold er målmand, skal holdet udpege en markspiller til at udfylde rollen som dommerens kontaktperson, fastslår Uefa.

/ritzau/