• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

EM-håbet lever: Sådan går Danmark videre

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Danmark kan stadig gå videre fra gruppen til EM. Få overblikket over landsholdets chancer her.

Af Anders Dehn

Selv om Danmark har fået 0 point ud af de to første kampe til EM, har landsholdet stadig fine chancer for at gå videre fra gruppe B. Det skyldes ikke mindst, at Rusland slog Finland 1-0 onsdag eftermiddag.

I denne artikel vil vi koncentrere os om Danmarks muligheder for at blive to, men det er også værd at have i baghovedet, at fire af de seks hold, der ender på tredjepladsen i deres respektive puljer, går videre.

I forhold til treerregnskabet fik to hold fire point ved EM i 2016, mens yderligere to hold sneg sig videre blandt de bedste treere med tre point. De havde en målscore på 0.

Lad os lige genopfriske stillingen forud for sidste spillerunde på mandag:

Danmark skal først og fremmest vinde over Rusland. Lige så vigtigt er det, at Belgien slår Finland. Så har både Danmark, Finland og Rusland tre point, og det gælder indbyrdes opgør.

Hvis Danmark vinder 1-0 over Rusland, er alle tre hold helt lige indbyrdes. Dermed gælder den samlede målscore i gruppen. Her er Danmark bedre end Rusland, mens landsholdet skal håbe, at Belgien vinder 1-0 eller med mere end ét mål over finnerne, for så har Danmark enten en bedre målscore eller lavet flere mål end finnerne, og så går Danmark altså videre som to'er. Omvendt går finnerne videre som to'er, hvis Danmark vinder 1-0 over Rusland, og finnerne taber 2-3, 3-4, 4-5 og så videre.

Helt vildt bliver det, hvis Danmark vinder 1-0 over Rusland, og Finland taber 1-2 til Belgien. Så er Danmark og Finland så lige, at det skal afgøres på reglen om færrest disciplinære point. Aktuelt har Danmark raget tre gule kort til sig, Finland fire. Danmark er altså foran på det punkt.

Vinder Danmark med to mål eller scorer mindst to gange og for eksempel vinder 2-1, 3-2 og så videre, bliver Danmark også nummer to på baggrund af flere scorede mål i de indbyrdes kampe mod Finland og Rusland. Og så er man altså videre som to'er til ottendedelsfinalen.

Kampen om tredjepladsen
Man kan som sagt også gå videre som treer, da de fire bedste treere går videre til ottendedelsfinalen. Her ser dog i skrivende stund ud til, at det kommer til at kræve fire point at gå videre, hvilket det danske landshold af naturlige årsager ikke kan nå.

Schweiz er i gruppe A allerede på fire point på tredjepladsen efter tre kampe. I gruppe C tabte Ukraine til Østrig, hvilket betød, at ukrainerne endte på tre point og en målscore på -1. Danmark skal vinde med to over Finland for at have en bedre målscore end Ukraine. 

Gruppe D har både Tjekkiet og England fire point som førerhold, imens at Kroatien og Skotland begge står på et point. Netop Kroatien og Skotland mødes i en kamp, hvor begge hold, vil være ude ved en uafgjort - det vil sige, at begge hold kommer til at kæmpe for det sidste for tre point - hvilket heller ikke taler som en fordel for Danmark.

I Gruppe E må man formode at Spanien, der i øjeblikket har to point som nummer tre i gruppen, vinder over Slovakiet, der dermed dumper ned som nummer tre med tre point, hvilket er godt for Danmark. Det scenarium kan dog blive ødelagt, hvis Polen på samme tid vinder over Sverige, for så vil gruppe E også have en treer med fire point.

I dynamit-gruppen F står Frankrig med fire point, Tyskland og Portugal med tre point og Ungarn med et. Tyskland møder Ungarn og må formodes at vinde kampen og dermed stryge frem på seks point. Hvis Portugal henter point mod Frankrig, er det heller ikke her, at Danmark får hjælp.

Men det er fodbold, alt kan ske, så i første omgang handler det om for det danske landshold at nedlægge Rusland i Parken mandag aften.