Foto: Getty Images
EM

Uha: Dansk EM-modstander vækker enorm opsigt

Danmarks kommende EM-modstander fra Serbien har valgt at takke ja til en testkamp mod Rusland kort inden slutrunden.

Der findes mange måder at forberede sig til en EM-slutrunde på - Serbien, som er én af Danmarks tre modstandere ved den kommende slutrunde i Tyskland, har valgt den mest kontroversielle af dem alle.

Serberne skal således møde Rusland i en testkamp den 24. marts, det oplyser det russiske fodboldforbund onsdag.

Rusland har været bandlyst i det meste af fodboldens verden, siden landet gik i krig med Ukraine i februar 2022, og russerne fik blandt andet ikke lov til at deltage i EM-kvalifikationen af UEFA. 

Ikke siden invasionen i Ukraine har europæiske hold ønsket at røre Rusland med en ildtang, og holdet har måttet nøjes med at møde lande som Kirgistan, Tadsjikistan, Qatar og Cuba på fodboldbanen. 

Men nu har Serbien altså valgt at tage Rusland til nåde, og det vækker enorm harme hos Tipsbladets kommentator Troels Bager Thøgersen.

- Vi må se, hvad der er hoved og hale, når UEFA og andre parter har forholdt sig til det her. Men passer det, at UEFA har nikket ja til at lade et UEFA-land spille mod Rusland, viser det jo endnu en gang, at man fra højeste sted i UEFA morderligt gerne vil have Rusland lukket ind i fodbold igen, selvom landets regime er ansvarlig for en angrebskrig i Europa og dertilhørende krigsforbrydelser mod civile og børn, siger Troels Bager Thøgersen og tilføjer:

- Det er sølle af det serbiske forbund, hvis de er gået med til sådan en kamp. Men det vil ikke være overraskende med tanke på de stærke, historiske bånd mellem de to lande. Jeg synes, man røvrender de serbiske spillere, der har valget mellem at blive betragtet som forrædere af eget forbund og store dele af hjemlandet ved ikke at stille op, mens de bliver svinet til Europa rundt, hvis de stiller til start.

- Det her viser igen, at Putins Rusland bruger fodbold politisk, og at UEFA-toppen med Ceferin i front spiller et farligt spil ved at gå det russiske regimes ærinde. Det hænger helt sikkert sammen med, at man i IOC forsøger at lukke så mange russiske atleter ind til OL i Paris, selvom flere af dem formelt er officerer i den russiske hær, der myrder løs i Ukraine. Det lugter fælt, det her.

- Og vi kan jo igen spørge os selv, hvordan Jesper Møller og DBU kan leve med at sidde i UEFA’s eksekutivkomite med Ruslands Aleksandar Dyukov, der som Gazprom-chef i øvrigt er direkte involveret i den russiske krigsindsats. Jeg er forbløffet, men ingen skal åbenbart have noget klinket med UEFA og Ceferins gode venner.

Sidste år takkede Bosnien-Hercegovina også ja til at møde Rusland, men flere af de bosniske spillere nægtede at spille kampen, som endte med at blive aflyst.

Danmark møder Serbien den 25. juni i München.