• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Anders Dehn

Overblik: AGF, SønderjyskE og FCK's svære veje i Europa League

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Især AGF og SønderjyskE har en nærmest ufarbar vej foran sig, hvis de skal i Europa League-gruppespillet. Også FC København kan dog ende med at møde nogle grimme modstandere. Få overblikket her.

Af Anders Dehn

Danmark har tre hold i Europa League-kvalifikationen, men deres chancer for at nå gruppespillet er vidt forskellige. Og selv om FC København træder tidligere ind i kvalifikationen end SønderjyskE, er det FCK, der har de bedste kort på hånden.

Det kan Ståle Solbakken og co. takke sig selv for. Det skyldes holdets gode præstationer i Europa de seneste år, hvilket har giver masser af point til UEFA's rangering. Det er den, der afgør, om man bliver seedet eller ej.

Her ser vi nærmere på, hvordan AGF's, SønderjyskE's og FCK's veje i gruppespillet 

FØRSTE KVALIFIKATIONSRUNDE
Her træder AGF ind. Det står allerede nu klart, at AGF bliver seedet, og dermed undgår holdet svære modstandere som Malmö FF, Lech Poznan og Rosenborg. I stedet kan AGF primært trække hold i genren Differdange 03 fra Luxembourg eller Breidablik fra Island.

Der er dog også et par potentielt svære modstandere som Mikkel Kirkeskovs Piast Gliwice, der blev polsk mester for et år siden.

Læs også:Overblik: Meget svær vej til Champions League for FC Midtjylland

ANDEN KVALIFIKATIONSRUNDE
Her bliver det mere speget for AGF, der kan være heldig at blive seedet. Det vil i givet fald gøre en kæmpe forskel på de mulige modstandere.

AGF har 5.650 koefficientpoint, og holdets seedning afhænger af, hvordan Europa League. Fra AGF's synspunkt skal FC Basel vinde turneringen i denne sæson. Da kvalificerer holdet sig nemlig til Champions League i næste, og så træder nummer fire fra den schweiziske liga, Servette, ind i Basels sted. De har færre koefficientpoint end AGF, der dermed bliver seedet.

Alternativt, og det er nok mere sandsynligt, skal bare af ét de useedede hold overraske i første kvalifikationsrunde og sende et seedet hold ud. Da vil AGF også blive skubbet over blandt de seedede.

Seedning kan blive afgørende, fordi man i givet fald undgår holdet som AC Milan, Glasgow Rangers og Galatasaray.

FC København træder ind i denne runde. Holdet er via sine gode resultater i Europa seedet.

Læs også:Jønsson om FCKs EL-modstander: Det er ikke en populær klub

TREDJE KVALIFIKATIONSRUNDE
Hvis AGF har klaret sig så langt, er holdet stensikkert ikke seedet længere. Dermed venter potentielt hold som Sporting fra Lissabon, PSV Eindhoven eller nogle, der er slået ud af Champions Leagues anden kvalifkationsrunde.

FCK er til gengæld seedet, hvis holdet går videre fra anden runde. De potentielle modstandere afhænger i høj grad af, hvem der også går videre.

Pokalvinderne, SønderjyskE, træder ind i denne runde. Holdet er ligesom AGF ikke seedet og er i overhængende fare for at trække de samme svære modstandere. Dog ikke FCK. Hold fra samme land kan ikke møde hinanden.

Også FC Midtjylland kan træde ind i Europa League i denne runde, hvis holdet taber i Champions League-kvalifikationens anden runde. FCM kan dog ikke trække de samme hold som de tre andre danske hold.

Kvalifikationens er således inddelt i en Main Path og en Champions Path. De nationale mestre kører altså deres eget udskilningsløb. Træder FC Midtjylland ind her, bliver holdet seedet og kan andre hold, der er slået ud af Champions League-kvalifikationen.

PLAYOFFRUNDE
Hverken AGF eller SønderjyskE bliver seedet i den sidste runde inden gruppespillet, hvis de når så langt. Dermed møder de formentlig en svær modstander, men mulighederne afhænger af, hvem der er nået så langt.

Til gengæld bliver FC København seedet. Det fritager dog ikke holdet fra gode modstandere. Eksempelvis vil AC Milan, Rangers fra Glasgow og AEK Athen ikke været seedet, såfremt de når til til playoffrunden.

Hvis FC Midtjylland ryger ud af tredje kvalifikationsrunde i Champions League, træder holdet ind her. Det vil igen være seedet og vil igen møde andre hold, der er røget ud af Champions League-kvalifikationen.

Bemærk, at kampene i denne runde også spillers over ét opgør ligesom i de foregående runder. I Det er kun i Champions League, at playoffkampene foregår over to opgør.

Kilder: UEFA og Bert Kassies

Læs også:Fans vil have AGF-tatoveringer efter bronze-succes

Læs også:Flere forstærkninger på vej i SønderjyskE

Læs også:Analyse: Johan Langes stop øger det presset på Solbakken og FC København

Superliga

Mere Superliga

Fokus