• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Coronaudmattelse: Presaktioner er faldet markant i verdenstoppen

Foto: Getty Images

Klubberne i verdens fire bedste ligaer presser markant mindre, end de gjorde i sidste sæson. Det kan tyde på coronatræthed.

Af Ole Hoffskov & Troels Bager Thøgersen

Den lange fodboldpause i foråret 2020 medførte et meget sammenpresset kampprogram, da der igen blev givet grønt lys til at spille fodbold. De mange kampe på kort tid ser ud til at have udmattet spillerne.

Det indikerer data om presspillet i Premier League, La Liga, Serie A og Bundesligaen. Data, som Tipsbladet har fået leveret af Statsbomb, og som er opdateret til og med den seneste weekends kampe i de fire topligaer i Europa.

Over hele linjen er der noteret et markant fald i presaktioner per kamp.

I Premier League er der noteret et fald hos samtlige klubber i forhold til seneste sæson - mest markant er Arsenal med et fald på 30,4 procent. Samlet er antallet af presaktioner i Premier League faldet med 19,2 procent. 

I Serie A er Inter det eneste mandskab, der har flere presaktioner per kamp i forhold til seneste sæson. Serie A er samlet faldet med 10 procent. 

I Bundesligaen har Hoffenheim og Freiburg flere presaktioner, mens alle øvrige mandskaber kan notere et fald. Samlet er antallet af presaktioner i Bundesligaen faldet med 14 procent. 

I La Liga er der også noteret færre presaktioner hos samtlige mandskaber undtagen Celta Vigo - Real Madrid og FC Barcelona presser henholdsvis 2,9 og 7,5 procent mindre end i fjor. Det samlede fald for La Liga er på 9,1 procent.

Det er markant
Det store spørgsmål er naturligvis, hvorfor der tegner sig så markant et billede.

Det er nærliggende at tro, at det skyldes de mange kampe på kort tid, og at spillerne simpelthen er trætte. Den konkluison tør Mounir Akhiat, der er analytiker for det danske A-landshold, ikke entydigt at drage.

- Jeg er forsigtig med at drage konklusioner, for der var muligvis en udvikling i gang, hvor presspillet blev mere nuanceret og varieret, end da det toppede i Europa i 2018/19-sæsonen, siger Mounir Akhiat og tilføjer:

- Men det er markant, at det ikke bare er topholdene men nærmest alle klubber i de store ligaer i Europa, der presser mindre i denne sæson. Og det er nærliggende at tænke over, hvad den kortere træningsopstart og det komprimerede kampprogram har haft af betydning for den forandring, vi ser i denne sæson.

Du kan læse meget mere om presspil i Tipsbladet, som er på gaden i dag. I avisen får du også et interview med Viborg-træner Lars Friis, et interview med AC Horsens-træner Jens Berthel Askou, en stille fodboldsnak med Lykke Friis - og meget mere. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet.

Du kan også få et abonnement på fredagsavisen - læs mere her.

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - Intro-tilbud

Superliga

Optakt: AaB - SønderjyskE

To af ligaens mest formsvage hold mødes i en kamp, der kan blive afgørende for, om de kommer i top 6.

Mere Superliga

Fokus