Video : Tipsbladet
Generelle

Viaplay-kommentator afslører hemmelighed i ny bog

Viaplays fodboldkommentator Daniel Ortved har gennem mere end et årti været ramt af psykisk sygdom. For to år siden blev han ved hjælp af en særlig terapiform rask, og nu udkommer han så med en bog om krigen i hans eget hovedet - TANKETÆSK og en vej ud af vanviddet udkommer den 11. marts. Tipsbladet har talt med ham om rollen som forfatter og de seneste ti år med en sygdom, som kun hans allernærmeste har kendt til.

Daniel Ortved har i mere end et årti begejstret og underholdt det danske fodboldpublikum som tv-kommentator hos Viaplay.

Han har kommenteret utallige Superliga-kampe med lige dele entusiasme og nærvær, men samtidig også med en evne til at forny det danske sprog med sine finurligheder.

Men bag den stemme, som vi alle sammen har lært at kende gennem tv-skærmen, gemmer der sig en hemmelighed, som nu for første gang ser dagens lys.

Det gør den i bogen "TANKETÆSK og en vej ud af vanviddet," som kommer på gaden den 11. marts.

Som titlen indikerer, har Daniel Ortved fået tæsk af sine egne tanker gennem mere end ti år. Han har lidt af angst, depression og PTSD, som i perioder har gjort tilværelsen umulig, mens han under timerne i kommentatorboksen bar en maske, der skjulte dæmonerne i hovedet.

- De her ting er kommet til udtryk og har været et problem for mig men har ikke ødelagt mit arbejdsliv. Det handler om, at når man er hjemme i trygge rammer, så giver man slip, og så viser de her ting sig oftere og kraftigere, siger Daniel Ortved til Tipsbladet og fortsætter:

- Jeg har aldrig haft et angstfald eller vist tegn på depression i en arbejdssammenhæng. Der har jeg været professionel, men det er i og for sig også et problem rent psykologisk, at man i visse sammenhænge fortrænger problemerne. Når man så kommer hjem, går der hul på ballonen, og det går ud over ens nærmeste i de perioder, hvor jeg har været dårlig.

På 94 sider har Daniel Ortved forfattet bogen, der også beskriver det øjeblik, hvor lidelserne har sin begyndelse. Tv-kommentatoren var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt for 14 år siden.

- Vi var i et sommerhus, hvor et tæskehold gik forkert, og den situation blev vi nødt til at flygte fra. Det var ligesom at blive skudt midt ind i en gyserfilm. Det var fuldstændig forfærdeligt.

Tankerne om at skrive bogen om sit sind begyndte for få år siden, da Daniel Ortved havde affundet sig med en tilværelse med psykiske lidelser. Tv-kommentatoren fandt dog en vej ud af mørket og kan i dag kalde sig rask.

- Jeg startede et sted, hvor jeg forestillede mig, at jeg skulle beskrive det at have angst, depression og PTSD, og de lidelser det medfører. Men jeg tænkte også, at jeg skulle beskrive en rejse om, hvordan jeg kunne leve med det i længden. Og hvordan jeg kunne være til som far, mand og journalist. Da det ændrer sig, da jeg bliver rask, er det en endnu bedre historie, fordi jeg er lykkedes med at afkoble mig de her lidelser.

- Kontrasterne er selvfølgelig skåret op, så man får også lejlighed til at få et indblik i, hvor dårligt jeg har haft det, og hvor dårlig jeg har været til at være far og ægtemand. Det er jeg meget ærlig omkring, men jeg er også ærlig omkring, hvad der skete, da jeg skiftede terapiform, og hvordan det ændrede tingene til det bedre.

Metakognitiv terapi blev løsningen for Daniel Ortved, der i 2022 byttede tilværelsen som syg ud med rask. Det er en terapiform, der ikke henvises til hos lægen, men fodboldkommentatoren håber, at hans historie kan være med til at øge opmærksomheden på metakognitiv terapi.

- Jeg håber, at dem, som sidder i den situation, som jeg har været i, eller er pårørende til nogen, der sidder i den situation, læser bogen, genkender noget og forhåbentligt føler sig inspireret til at skifte (terapiform, red.), som jeg har gjort, hvis de har en fornemmelse af, at det kan virke.

- Det kan også være, at nogen går derude og bøvler med noget og ligesom jeg, har gemt på det og tumlet med det selv, og måske ikke har været til psykolog endnu, som så kan finde metakognitiv terapi som stedet at starte. Men jeg håber da også, at Folketingets Sundhedsudvalg, Sundshedsstyrelsen og dem, der har beslutningskraft i samfundet, har lyst til at læse den.

Er formålet at gøre opmærksom på metakognitiv terapi?

- Det blev formålet med bogen, som jeg skrev den, fordi jeg kunne se det virkede og havde så god en effekt på mig. Det pirrede mig også lidt at finde ud af, hvorfor ikke alle kan få adgang til det. Dem der kender mig rigtig godt, ved, at jeg er et meget privat menneske, som ikke har noget særskilt behov for at have spotlight på mig, hvilket kan virke mærkeligt, når man arbejder i tv-branchen, men det har jeg faktisk ikke.

- Jeg elsker at være på i mit arbejde, men jeg har ikke noget behov for at være på alle mulige andre steder, og jeg lægger heller ikke noget op på sociale medier. Så når jeg kommer ud med den her bog, er det fordi, jeg mener, at jeg har en historie, som ikke er blevet fortalt. Jeg ønsker, at folk vil læse den og overveje, om ikke der kunne være noget i den, som er værd at ændre på, siger Daniel Ortved, der ikke ønsker, at alle andre terapiformer rulles baglæns for at rykke metakognitiv terapi frem.