Video : Tipsbladet
Generelle

Dansker lander topjob i Ungarn

Den tidligere Superliga-træner Peter Feher skal være teknisk direktør for Ungarns ungdomslandshold.

Det vrimler med danskere i store jobs i udlandet.

I Tottenham er Johan Lange direktør. Thomas Frank er cheftræner i Brentford. Bo Henriksen, Jess Thorup og Bo Svensson er alle trænere i Bundesligaen, hvor Peter Christiansen om lidt bliver sportsdirektør i Wolfsburg. Og Brian Priske er netop blevet træner i Feyenoord.

I Ungarn har en dansk træner også netop landet et topjob. Her er Peter Feher nemlig blevet teknisk direktør for de ungarske ungdomslandshold fra U21-niveau og ned.

En post, han har landet efter nogle år som teknisk direktør i hovedstadsklubben Budapest Honved.

- Først og fremmest er det en ære. Det er specielt, fordi landshold betyder utrolig meget hernede. Det er større end klubhold, så det bliver selvfølgelig en kæmpe opgave, siger Peter Feher til Tipsbladet.

Peter Feher har en fortid som cheftræner i FC Helsingør samt assistenttræner i både FC Nordsjælland, AaB og OB. Og han vil forsøge at bringe noget af den danske fodboldkultur ind i ungarsk fodbold.

- Målet er at skabe nogle værdier og et udtryk, der skal definere ungarsk fodbold. Det er det, jeg fornemmer mangler. Så lærer vi også en masse undervejs, men vi skal samle noget mere. I Danmark er vi gode til at skabe et stærkt fællesskab og have nogle stærke værdier og en stil, og det er vigtigt at skabe, synes jeg, siger Peter Feher og tilføjer:

- Ungarsk fodbold går meget op i individet og glemmer måske nogle gange vigtigheden af holdet. Der er en jagt på at kravle op ad rangstien, og så fodbold bliver lidt et job, hvor man vil præstere og tjene penge, og måske mister man også lidt glæden og hele meningen med, hvorfor man startede til fodbold. Det er noget af det, jeg har erfaret.

Spillere som stjernen Dominik Szoboszlai fra Liverpool, stortalentet Milos Kerkez fra Bournemouth og FC Københavns stjernefrø Hunor Nemeth er nogle eksempler på, at der tydeligvis render en masse talentfulde fodboldspillere med ungarsk pas. Det til trods har landet ikke haft stor fodboldmæssig succes de seneste år. 

- Jeg synes, der er masser af talent og en masse dygtige spillere, men på en eller anden måde handler det nogle gange om noget andet end fællesskabet og at have det sjovt, siger Peter Feher.

- Der kan ungarsk fodbold lære af dansk fodbold, at individet får succes, når holdet har succes. Det er Danmark gode til, og det er måske også derfor, at vi ser så mange danske trænere i store jobs i Europa. De er gode til at skabe det her fællesskab.

Peter Feher har som nævnt tidligere været assistenttræner og vikarierende cheftræner i Superligaen, men det seneste halvandet år har han været akademidirektør i Budapest Honved, og nu får han en lignende stilling i det ungarske fodboldforbund.

Så er trænerkarrieren lagt på hylden? Sådan lyder det bestemt ikke på den danske træner med ungarske rødder. 

- En stor del af trænerjobbet er også at finde ud af at få det bedste ud af de kommende generationer, og jeg føler, at det her er mit næste skridt, og at det kan gøre mig til en bedre træner og leder. Trænerjobbet er blevet meget mere komplekst, end det var i gamle dage, så det handler om at blive en god leder, og det tror jeg, at jeg bliver gennem det her job, fortæller han.

Ungarn er aktuelt med til EM i fodbold, hvor mandskabet har tabt deres to første kampe til henholdsvis Schweiz og Tyskland.