• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Anders Dehn

Håbede på Ajax-millioner: Fik 25.000 af Brøndby

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

B1913 møder SønderjyskE i pokalturneringen. Den fynske klub har udviklet flere spillere, der er endt i SønderjyskE, og engang troede den, at den skulle have kassen for en af dem, men blev skuffet.

Af Anders Dehn

På overfladen er der ikke mange ting, der binder SønderjyskE sammen med Odense-klubben B1913, men gennem årene har sidstnævnte faktisk været med til at udvikle flere spillere, som SønderjyskE har haft stor glæde af. To af dem kommer til at være til stede, når holdene mødes i pokalturneringen onsdag eftermiddag.

Den ene er den nuværende SønderjyskE-spiller Julius Eskesen, der begyndte til fodbold i B1913 som seks-syv-årig, og som fortsatte der, til han skiftede til OB. Den anden er SønderjyskE-legenden Johan Absalonsen, der spillede sine første seniorkampe i B1913. Han skal modsat Eskesen ikke spille, men kommer med kampbolden.

Absalonsen er en af de største i SønderjyskE-historien, men han indtager også en historisk rolle i B1913.

- Han var den første spiller, vi skrev kontrakt med i sin tid. Det gjorde vi også i håbet om, når han røg videre fra klubben, kunne der falde en skilling af. Vi lavede et selskab og skrev kontrakter med nogle de talentfulde U18-spillere, vi havde, fortæller John Nielsen til tipsbladet.dk.

Han er tidligere divisionsmålmand og nuværende målmandstræner og bestyrelsesmedlem i B1913. Han fortæller, at Ajax var inde i billedet til at hente Johan Absalonsen, der i stedet - og til B1913's store ærgrelse - skiftede til Brøndby.

- Desværre for os valgte han Brøndby. Jeg kan ikke huske, om han havde kontraktudløb, men der var ikke nogen transfer på, og reglerne for uddannelsespenge var anderledes dengang. Vi fik faktisk 25.000 fra Brøndby. Det var fint, men det var ikke de to millioner, vi havde regnet med at få fra Ajax.

Johan Absalonsen var i det hele taget del af en talentfuld årgang 1985 i B1913. Den talte også Jonas Borring og Martin Vingaard, der ligesom Abslonsen nåede A-landsholdet.

Men mens Absalonsen ikke kastede det store salg af sig, som 13'erne havde håbet, har en anden tidligere ungdomsspiller i klubben indbragt væsentligt mere. Alexander Bah skiftede i sommeren 2020 fra SønderjyskE til Slavia Prag, og nutidens regler om solidaritetsbetaling og uddannelsespenge betyder, at der faldt lidt mønt af til John Nielsen og co.

- Ham har vi faktisk fået mere ud af økonomisk end Absalonsen, som Nielsen siger om spilleren, der ellers kun fik et par år i B1913 som teenager.

De store er blevet de små
B1913 spiller til daglig i Danmarksserien, mens SønderjyskE er fast bestanddel af Superligaen og har spillet i de to seneste pokalfinaler. Vi skal dog ikke mange år tilbage for at finde en tid, hvor rollerne var byttet om.

I begyndelsen af 00'erne mødte klubberne hinanden i 1. division, hvor HFK Sønderjylland, som SønderjyskE hed dengang, var opkomlingene, og B1913 var den gamle, stolte traditionsklub.

- Da jeg snakkede med SønderjyskE-folkene op til kampen, sagde de, at de synes altid, det er hyggeligt at komme ud og møde de små klubber. Så svarede jeg: "Det syntes vi også, når vi skulle til Haderslev i gamle dage", siger John Nielsen med et grin.

Mens SønderjyskE var på vej op dengang i 00'erne, var B1913 snart på vej ned. Først i 2. division i 2004, siden som en del af FC Fyn og efter sidstnævntes konkurs: tvangsnedrykning og en lang række år i Danmarksserien og Fynsserien.

Året efter rykkede SønderjyskE i Superligaen første gang.

Denne onsdag er de, i hvert fald i 90 minutter, ligemænd igen.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020