I vinteren 2022 skal der igen afvikles verdensmesterskaber i fodbold, og i den forbindelse bør afrikanske spillere overveje at lade være med at deltage. Det skriver FC Nordsjællands ejer, Tom Vernon, i et længere opslag på sin LinkedIn-profil.
Flere amerikanske atleter har i de seneste dage valgt at boykotte kampe i basketballligaen NBA, baseballligaen MLB og fodboldligaen MLS som en protest imod den racisme, de oplever i landet.
Og det, mener Tom Vernon, bør afrikanske fodboldspillere også overveje at gøre.
I sit opslag på LinkedIn argumenterer klubejeren, der også står bag Right to Dream Group, for, hvordan afrikanske lande er blevet behandlet uretfærdigt i forhold til de europæiske lande. Han peger derefter også på tre punkter, der skal hjælpe med at udligne forskellene mellem landene.
Du kan læse opslaget i sin helhed nedenfor eller på LinkedIn her (på engelsk).
Bør Afrika lade sig inspirere af NBA og boykotte verdensmesterskabet?
Nogle ting er for store til at se. Vi kan ikke stille os langt nok tilbage til at kunne se helheden, og derfor ser de ud til at være hele verdenen; alt; den eneste virkelighed. Sådan er det med strukturel racisme inden for fodbold; ikke med bananer, der kastes på banen, eller bannere, der flyves over Etihad. Det er afskyelige og feje handlinger, men i det mindste er de tydelige, så vi kan se dem og se gerningsmændene for, hvad de er. Strukturel racisme er den racisme, vi ikke ser. Racismen, der betyder, at fem VM-pladser til 54 afrikanske hold accepteres som normalt. Racismen, der betyder, at Europas penge og evne til at generere penge cementerer Europas plads øverst i fodboldpyramiden. Racismen, der får en hvid politimand til at tro, at han kan myrde en sort mand med knæet ved højlys dag eller skyde ham i ryggen og slippe af med det.
For at prøve at se disse strukturer mere klart, kan vi tage et par skridt tilbage i tiden.
England vandt ikke verdensmesterskabet i 1966.
16 hold deltog i en fodboldturnering i England i sommeren 1966. Fem var fra Latinamerika (Brasilien, Mexico, Argentina, Chile og Uruguay), ti var fra Europa (England, Bulgarien, Frankrig, Vesttyskland, Portugal, Spanien, Schweiz, Sovjetunionen, Italien og Ungarn) og Nordkorea repræsenterede resten af verden. Asien, Afrika og Oceanien havde tilsammen en plads.
Kwame Nkrumah igangsatte ideen om afrikanske hold til at boykotte denne farce, dels på grund af den latterlige uretfærdighed i kvalifikationssystemet og dels på grund af FIFA’s manglende evne til at beslutte, om Sydafrikas medlemskab skulle stoppes på grund af apartheid eller ej (det gjorde de ikke, så gjorde de det, så gjorde de det ikke i et stykke tid, før de endelig gjorde det). Det siger meget om organisationens moralske mod på det tidspunkt. Dette betød, at Afrikas befolkning på cirka 328 millioner mennesker havde nul repræsentanter (i hvert fald nul spillere, der repræsenterede afrikanske lande – turneringens topscorer og bedste spiller, Eusebio, blev trods alt født i Maputo, Mozambique). Tre kontinenter, en plads. Ingen afrikanske nationer var repræsenteret. England konkurrerede ikke mod verden i 1966, fordi det meste af verden ikke fik chancen for at konkurrere. England vandt ikke VM i 1966, fordi en turnering, der udelukker størstedelen af verden, ikke er et VM.
Vi vil gerne tro, at tingene har ændret sig radikalt i de efterfølgende 54 år. At fodbold er blevet mere fair og mere retfærdigt, og at VM er blevet en repræsentativ fejring af vores sport.
Vi vil i så fald tage fejl. Ligesom Eusebio, spiller mange af Afrikas største spillere stadig for fremmede nationer, og den strukturelle racismes ekskludering er i fuld kraft.
Kvalifikationsstrukturen, der er blevet indført, er stadig baseret på det koloniale syn fra 1960’erne. De holder de europæiske nationer fast i toppen af fodboldpyramiden. I Europa konkurrerer 55 hold om 13 pladser ved det næste VM. I Afrika konkurrerer 54 hold om kun fem pladser. ”Europæiske hold er bedre,” lyder nogle råb. Hvorfor er de bedre? Penge.
Europa er den fremtrædende fodboldmagt på grund af penge. Penge til bolde. Penge til stadioner. Penge til trænerkurser. Penge, så der er nok mad at spise. Penge, så alle kan gå i skole. Penge, så alle kan tage på hospitalet.
Penge som er hentet ind i den anden halvdel af det tyvende århundrede via direkte udnyttelse af Afrika. Da Pele spillede i sin første VM-finale, var over 90 procent af Afrika syd for Sahara ejet af europæiske nationer.
De europæiske nationer har brugt rigdom opnået gennem slaveri og udnyttelse af Afrika til at forbedre enhver del af deres kulturelle og sportslige liv, men alligevel giver de sig stadig næsten tre gange flere pladser til VM, end de giver til Afrika.
Sådan ser strukturel og systematisk racisme ud.
Hver gang vi tillader denne ulighed, hamrer vi alle fortidens uretfærdigheder yderligere på plads. Uretfærdigheder, der har gjort, at Danmark har et bedre landshold end Malawi, og at Belgien har spillet 13 VM-slutrunder, mens den Demokratiske Republik Congo har spillet én.
Vi får at vide, at vi alle er en del af fodboldfamilien. I en kærlig og tillidsfuld familie – den slags familie, som vi alle stræber efter at være en del af – er ingen undervurderet eller udnyttet. En familie, der ser nogle medlemmer som anden klasse, er slet ikke en familie. Hvis fodbold var en ægte familie, ville ressourcer og muligheder blive delt lige. Afrika ville være ordentligt repræsenteret ved VM, og FIFA ville udfylde sin rolle til at rette op på de uretfærdigheder, som de europæiske nationer har skabt mod Afrika, og give erstatning til deres fodboldforeninger. Men vi er ikke en familie. Ideen om “fodboldfamilien” er blot et fuldstændig kynisk marketingværktøj.
I 1966 tog de afrikanske nationer et standpunkt mod de strukturer, der holdt dem tilbage: apartheid og et kolonialt kvalifikationssystem.
I 2022 vil fodbold tage et standpunkt for at opnå lige deltagelse, rette op på de seneste 100 års uretfærdigheder i fodbold og fjerne de ting, der står i vejen for muligheder i fremtiden, gennem en plan med tre punkter:
– Ingen afrikanske spillere (eller spillere af afrikansk afstamning) vil deltage i verdensmesterskabet 2022, før Afrika har de 13 plasder, som Europa har haft i så mange årtier.
– En uafhængig sort forvaltet kompensationsfond vil blive oprettet og finansieret, men ikke administreret, af FIFA for at etablere strukturer i afrikansk og caribisk fodbold, som tillader udvikling af spillet til verdensklasse-standarder. Fonden vil udgøre 80 procent af FIFA’s pengetank, svarende til 2,2 milliarder dollar.
– Der vil blive lagt en skat på to procent på omsætningen på enhver europæisk og nordamerikansk professionel klub samt en skat på 20 procent på nationale forbund som kompensation og for at udligne spillebanen på lang sigt. Disse penge skal udelukkende finansiere skabelsen af muligheder i fodbold for “people of colour”.
Fodbold er en afspejling af menneskehedens sjæl. Dens nuværende konstruktion afspejler den strukturelt racistiske verden, vi lever i. Afrikansk fodbold bliver nødt til tage føringen med at rette op på det gamle systems uretfærdigheder og opnå lige repræsentation.

TransferLIVE: Casper Nielsen skal til lægetjek

FCK-stjerne i klubskifte?

Afslører – i dialog med danske klubber

– Christian Eriksen vil være et gigantisk scoop

Tæt på ny klub

‘En dyr fejl’

Nu reagerer Roskilde Festival på fan-slagsmål

Transfer: Rasmus Falk rejser hjem fra træningslejr

Rekordtransfer: ‘CV’ var ikke glad, da jeg ringede

Kæmpe kontrovers – nu kontakter Man Utd stjerne

Kæmpe Premier League-transfer forgylder FCM

Profil tæt på Superligaen: Ærlig talt overraskende

Vilde omstændigheder kan bremse Bo Henriksen

Vildt FCK-scoop: ‘Det største talent i årevis’

Det kan ende helt galt

Afvist af United

De viser Brøndby og FCM i Europa

Brøndby-duo skal væk

Schmedes bekræfter: Vi er interesseret

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025

FC København-handel er gået i hårdknude

FCK- og Brøndby-fans i masseslagsmål

Chelsea-træner i hårdt angreb: Det er ikke fodbold

Arsenal lurer på Thomas Franks drømmetransfer

Giver grønt lys til stor transfer

Overrasket over Nørgaard-salg: ‘Jeg er knust’

FC København-keeper er skadet – Moukoko må vente

Transfernyt: OB henter tysk angriber

Nu starter EM for kvinder – her er overblikket

Bekræftet – nu er FC København-emne gratis

Vil af med Sory Kaba

FCK-retur droppet

Dansker i helt vildt skifte – Frank Arnesen jubler

Benfica forhandler med Serie A-klub om dansker

Brøndby-scoop? ‘Jeg tror, han bliver en succes’

Nu kan de hentes gratis

Afsløring: Brøndby nærmer sig ny stopper

– Det virker bare lidt mærkeligt

Ny FCK’er er tiltænkt reserverolle

Kvinde-EM: Her er Danmarks modstandere

Dansker i stor Wimbledon-triumf

Forvandlet Tauson spiller sig videre i Wimbledon

Millionbud – nægter at slippe dansk målræv

Afsløring: FCN-assistent afviser Allsvenskan-job

Kristoffer Olsson præsenteret i ny klub

Tour de France-optakt: Som Messi og Ronaldo

Disse Superliga-spillere er nu kontraktfri

Rekorddyr: ‘Jeg har prøvet det før i Aarhus’

Holger Rune-fadæse går verden rundt

Prøv det her: Nu kan du købe Superliga-spillere!

Snupper stjernefrø for næsen af konkurrenter

Manchester City ude efter dramatisk nederlag

Kongeklø til Den Gamle Dame

Raser: ‘Det her er en sæbeopera’

Henter Emil Riis