Video : Tipsbladet
Generelle

Dansk klub misser Rasmus Højlund-millioner

I Rasmus Højlunds barndomsklub Hørsholm-Usserød er man begejstret for angriberens kolossale udvikling.

Rasmus Højlund har skabt et navn for sig selv på rekordtid.

På lidt over 14 måneder er han gået fra indskifter i FC København til Danmarks varmeste angriber. Det beviste han senest med fem mål i EM-kvalifikationskampene mod Finland og Kasakhstan.

Alverdens storklubber lurer på Rasmus Højlund, mens fodbolddanmark er i svime over den brandvarme angriber. I barndomsklubben Hørsholm-Usserød er man ligeledes begejstret for hans udvikling.

Det fortæller klubbens talentchef, Christian Mouroux, i et skriftligt svar til Tipsbladet.

- Vi er først og fremmest glade på Rasmus’ og familiens vegne, fordi vi ved, hvor hårdt de har arbejdet for det. Selv den dag i dag kommer både Rasmus og hans brødre tit ned på vores baner og selvtræner, når de har pause fra deres nuværende klubber.

- For HUI er det fedt at opleve, hvordan hårdt arbejde betaler sig, og det håber vi naturligvis har en afsmittende effekt på de mange andre håbefulde unge, som vi har i klubben.

Rasmus Højlund har sin fodboldopvækst i Hørsholm-Usserød, inden han som knap 12-årig tog til Brøndby IF. Siden fulgte et skifte til FC København, inden det store gennembrud kom i SK Sturm Graz.

- I de år Rasmus nåede at være i HUI, var det ikke fordi, han var markant bedre end alle andre. Rasmus var også som lille relativt fysisk udviklet, så det var måske hans fordel. Men han var ikke foran de andre på for eksempel fart eller teknik. Nok snarere tværtimod.

- Rasmus er ikke kommet sovende til noget. Han har arbejdet for at være, hvor han er i dag. Så han er på mange måder eksemplet på, at man kan nå langt med den rette portion flid og dedikation.

Selvom arbejdsmoralen har bragt Rasmus Højlund op blandt de mest lysende stjerner på fodboldhimlen, så har han ikke glemt sine rødder i Hørsholm-Usserød.

- Rasmus er en positiv, omsorgsfuld dreng, som også kan være lidt af en gavflab på den gode måde. Selv da han var blevet professionel fodboldspiller i FCK, deltog han i HUI sommercamps som træner for børnene.

- Det siger noget om den ydmyghed og glæde han har ved fodbolden og sin barnsdomsklub. Han vil gerne hjælpe andre og kommer også tit ned og ser hans gamle holdkammerater, som stadig spiller i klubben.

Misser pengeregn
Alle fodboldklubber, der har haft tilknyttet en spiller mellem 12 og 23 år er berettiget til uddannelsespenge. Det er 5 procent af enhver form for transfersum, som en spiller bliver handlet for fremover.

Bliver Rasmus Højlund eksempelvis solgt for 500 millioner kroner i fremtiden, så ville HUI være berettiget til 1,25 millioner kroner såfremt, han havde været i klubben i et enkelt år, hvor man havde været berettiget til uddannelsespenge.

Det går Hørsholm-Usserød dog glip af, når det gælder Rasmus Højlund, da han forlod barndomsklubben omkring sin 12 års fødselsdag.

- Selvfølgelig havde det været fantastisk for klubben, hvis vi havde været berettiget til noget kompensation. Men vi ærgrer os ikke over noget. Forløbet er som det er, og ingen ved, om Rasmus havde haft den rejse, som han nu har haft, hvis han var blevet længere i HUI.

- Tiden var moden til, at Rasmus skulle prøve noget nyt under en anden træner end sin far for at få lidt flere hår på brystet. HUI håber at få uddannelsespenge for Rasmus’ to yngre brødre, tvillingerne Emil og Oskar, som spillede i klubben helt frem til U14. Det samme håber vi om Tobias Storm i Lyngby og Alexander Lyng i FC Helsingør.

Selvom man ikke får uddannelsespenge for Rasmus Højlund, så glæder man sig bare over, at han er et godt billede på de ting, man arbejder på til hverdag i Hørsholm-Usserød.

- Der er ingen tvivl om, at Rasmus’ succes er skøn. Ikke kun for ham selv og familien, men også for HUI. Historien om Rasmus tjener jo det formål, at inspirere de mange børn i og omkring klubben som går med de samme drømme som Rasmus.

- Det er forhåbentlig med til at åbne sluserne for at flere tør drømme stort og derfor lægger det nødvendige arbejde i det. Og så ville det naturligvis ikke gøre noget, hvis det samtidig betød, at potentielle sponsorer fik øjnene op for, at vi gør noget rigtigt med vores talentarbejde i HUI.

Rasmus Højlund har været brandvarm i Atalanta siden årsskiftet, hvor det er blevet til seks fuldtræffere. Nu har han også slået sit navn fast på landsholdet med sine fem mål mod Finland og Kasakhstan.

Foto: Getty Images