Generelle

Islam er Skotlands fremtid

Skotland har fået en ny stjerne. Men historien om den 14-årige immigrant handler også om racisme, diskrimination og krig. Presenting: Islam Feruz.

Skotsk fodbold bød for to uger siden på lidt af en sensation. Takket være ændrede FIFA-regler omkring unglandshold, kunne en ganske særlig spiller få sin debut, da Skotland mødte Cypern i en kvalifikationskamp til U/17-EM.

Navnet er Islam Feruz, og det er der en ganske enkel forklaring. Feruz er nemlig emmigrant fra Somalia, hvor en voldelig fejde mellem to lokale krigsherrer ultimativt kostede hans bedsteforældre livet. Så Islam Feruz, hans forældre og lillesøster flygtede med båd til nabolandet Yemen på den arabiske halvø. Her lykkedes det moderen at sælge sine smykker, så familien kunne få råd til flybilletter til London.

De britiske myndigheder placerede familien Feruz i Skotland i den socialt belastede betonghetto Castlemilk i Glasgow, og dermed begyndte den da syv-årige Islams liv som skotte.

I skolen skilte han sig naturligvis ud, og mobning blev en del af den unge knægts hverdag. Flere gange turde moderen Aisha sågar ikke tage ind til byen af frygt for at skulle passere gennem truende kvarterer.

Men Celtic-spejderen John Simpson opdagede den lille Islam, og da han kom til at spille i Celtics grøn-hvide trøje, fik piben en helt anden lyd.

- Da Islam sagde, at han spillede for Celtic, var det slut med al mobningen. Pludselig ville alle være hans ven. Jeg håber, at de, der var væmmelige imod os, ser Islam på tv nu, at de indser, at det der er drengen, de mobbede fuldstændig uden grund, da han var lille. Jeg håber, at de får dårlig smag i munden, fortæller Aisha Feruz, Islams moder.

For 14 dage siden fik Islam Feruz så sin debut for Skotlands U/17-landshold [tankestreg] blot en måned efter sin 14-års fødselsdag. Og det gik overordnet godt. Skotland tabte godt nok 2-1 til Cypern på et mål i overtiden, men skotternes eneste scoring gik i nettet efter flot forarbejde og assist fra den 14-årige knægt. Dermed er vejen banet for det nye store håb i skotsk fodbold.

- Skotland er et fantastisk land, og jeg er stolt over at bære landsholdstøjen, siger Islam Feruz, der desuden har Robinho som sit forbillede og Manchester United som sin yndlingsklub.