• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

FCK's trup er både stærk og bred og intet sted er det tydeligere end på den centrale midtbane, hvor hele fem spillere er kandidat til pladsen ved siden af oplagte Tobias Linderoth. Så cheftræner Ståle Solbakken har noget at spekulere over, og det gør nordmanden også med tanker om blandt andet Atiba Hutchinson på kanten og Michael Silberbauer centralt

Af SAXoPRESS

Atiba Hutchinson, Hjalte Nørregaard, Michael Silberbauer, William Kvist Jørgensen og Morten Bertolt.

Fem navne, en plads.

Der er mange om budet på det centrale midtbanefelt i FC København, hvor anfører Tobias Linderoth er stensikkert valg som indpisker, motor, bølgebryder og dødboldsskytte, men hvor det er et åbent spørgsmål, hvem der skal være makker med den 27-årige svensker.

I efteråret betød en skadet Jesper Grønkjær og en endnu ikke ankommet Ailton, at Hutchinson vikarierede i offensiven, mens William Kvist fik et mindre gennembrud ved at lukke huller rundt omkring i opstillingen og tilbagevendte Hjalte Nørregaard gled direkte ind på sin gamle midtbaneplads fra før tiden i Heerenveen. Men sådan er det ikke sikkert, at det bliver i foråret.

For nu er Grønkjær og Ailton i spil og dermed bliver der for alvor trængsel om den centrale midtbaneplads, hvor de fleste nok på forhånd regner med, at den langlemmede Atiba Hutchinson kommer til at gøre comeback. Men cheftræner Ståle Solbakken har alternative planer i hovedet.

"For et år siden hentede vi Atiba i Helsingborg til pladsen ved siden af Tobias, men tingene har udviklet sig vældig meget siden da. Mine egne observationer og video-optagelser af kampene viser nemlig, at Hutch spiller bedst i en friere rolle, men ikke umiddelbart som central midtbane."

"Han har det bedst uden bånd på sig, og han er meget offensivt indstillet, og det betyder, at Linderoth får et alt for stort rum at dække af alene bag Hutchinson, specielt i de internationale kampe. Så pr. i dag ser jeg faktisk ikke Atiba ved siden af Linderoth," fortæller Ståle Solbakken, der umiddelbart type-sammenligner den canadiske midtbanemand med en anden fri fugl som Arsenals Tomas Rosicky, der også er bedre til at drible end at slå de lange afleveringer.

Men når nu FCK spiller med en fire-mands midtbane, der ligger i en kæde på tværs af banen, og ikke i en diamant med plads til en offensiv spids, må Hutchinson næsten ud på en kant, hvor man jo allerede har Jesper Grønkjær liggende på den ene.

"Når man henter en spiller som Jesper Grønkjær, så ved man, at man får en spiller med offensive anlæg, og det samme har Atiba, der også hurtigt ryger afsted fremad banen, og derfor er det vigtigt at have to mere defensive spillere tilbage af hensyn til balancen på holdet. Den er i hvert fald sværere at bevare balancen, hvis Grønkjær og Hutch spiller ved siden af hinanden," siger FCK's cheftræner.

Spilletid til alle

Så skulle man synes, at det lå til en direkte kamp mellem Hjalte Nørregaard og William Kvist Jørgensen om pladsen ved siden af kaptajn Linderoth, men hvis Hutchinson skal på kanten kommer Michael Silberbauer i overskud og kommer dermed også ind i de centrale betragtninger. Det fik man allerede et fingerpeg om i søndags, da højrekanten egentlig skulle have spillet centralt, men alligevel endte ude på fløjen, da Grønkjær trak sig med en mindre skade.

"Ja, Silberbauer er bestemt en mulighed ved siden af Linderoth, for han har en fysisk nærhed og en styrke i nærkampene, der er brugbar derinde, og så passer det måske også bedre til ham rent fysisk. For Silberbauer laver mange korte løb, men som vi så i efteråret, så bliver han meget slidt, når han skal lave de lange ude på kanten over en hel sæson, mens Atiba mere er typen, der løber først og så håber at få bolden bagefter."

"På den anden side har Silberbauer scoret en del ude fra kanten, så der er mange ting at tage hensyn til, og det udvikler sig hele tiden," siger Ståle Solbakken, der allerede forsøgte sig med en central Silberbauer i La Manga-kampen mod Basel, hvor han var "fantastisk."

Der kan altså være lagt op til en midtbanerokade, så FCK's firekæde i foråret hedder Hutchinson, Silberbauer, Linderoth, Grønkjær med Hjalte Nørregaard og William Kvist på bænken, selv om den hjemvendte Nørregaard har spillet fra start i februars to Royal League-kampe.

"Ja, det er da gået fint nok, men nu må vi se, hvad der sker. Der er stor konkurrence om pladserne, og jeg føler mig ikke som fast mand på den måde. Det kan hurtigt skifte. Det er kun træneren, der ved, hvordan opstillingen er. Men jeg er ikke bekymret for at skulle sidde på bænken. Der er så mange kampe i foråret, at der nok skal blive spilletid til alle," siger Hjalte Nørregaard med henvisning til de 23 kampe, som FCK kan nå på tre intense forårsmåneder, hvis de går hele vejen i Royal League og den danske pokalturnering.

Cheftræneren er da heller ikke bekymret for utilfredse reserver i truppen.

"Hvis man ikke kan tåle konkurrencen må man hellere spille i en anden klub, men det er klart, at man som træner ikke kan gøre alle glade. Men man kan sørge for at være ærlig og gøre konkurrencen om pladserne ærlig. Og så er der heller ikke så langt ind til spilletid. Jeg kan ikke sige, at jeg har en fast ideal-opstilling i hovedet, og der sker hele tiden noget."

"Tag for eksempel vores første kamp mod Esbjerg i SAS Ligaen, hvor Tobias Linderoth har karantæne. Så er vi nede på fem mand. Og hvis der er en skade et sted som Jesper Grønkjær, der havde lidt i låret før Royal League-kampen mod Brøndby, så har vi de fire, der er brug for. Så det bekymrer mig ikke så meget," siger manden med de mange midtbanekort på hånden, Ståle Solbakken.

FCKs midtbane-kandidater:

Tobias Linderoth, 27 år: Anfører, midtbanemotor og stensikkert førstevalg, der kun er ude, hvis der er kommet for mange advarsler på kontoen. Bliver mere og mere offensiv i sit spil og er desuden også manden, der tager sig af frisparksindlæg og hjørnespark. 27 kampe centralt ud af efterårets 33.

Hjalte Nørregaard, 25 år: Vendte hjem til en fast plads på midten, hvor han gjorde det fornuftigt uden at løfte holdet. Er altid god for kontante tacklinger, men har ikke vist så meget offensivt, mens målene har manglet. 20 kampe centralt.

Atiba Hutchinson, 24 år: Den canadiske landsholdsspiller løftede sig gennem Champions League-gruppespillet og fik mere og mere held med de offensive indslag. Får raget mange bolde til sig med sine lange ben og er god til at rykke sig fri. Skyder bare altid over mål. 11 kampe centralt.

Michael Silberbauer, 25 år: Opererer normalt på højrekanten, hvor han er meget eksplosiv i sit spil, men Solbakken overvejer at trække ham ind på en central plads for at støtte Linderoth i det defensive arbejde og samtidig bevare pladsen til de offensive tiltag. 4 kampe centralt.

William Kvist Jørgensen, 21 år: Allrounder med masser af spilletid i efteråret, men Kvist vil nu helst ind på den centrale midtbane, hvor han har udviklet sig fra en spiller med overblik til en fysisk stærk spiller med masser af mod til at drible og rykke mod de største. 3 kampe centralt.

Morten Bertolt, 23 år: Er tilbage efter et halvt år som lejesvend i norske HamKam, der gerne vil have ham tilbage. Men Bertolt vil ikke ned i den næstbedste norske række og giver FCK en chance mere, selv om spilletiden er langt væk. Stærk i luftspillet og tacklingerne. 0 kampe centralt.

Desuden spillede Brede Hangeland og Nikolaj Hansen en kamp hver på den centrale midtbane i løbet af efteråret.

Superliga

Mere Superliga

Fokus