• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Ifølge den tidligere kaptajn i Colombo-familien Michael Franzese er gambling og aftalt spil et alvorligt problem i moderne sport. Tipsbladet er til konference om problemet.

Af Troels Bager Thøgersen

Tipsbladet i London:

I 70'erne og 80'erne blev newyorkeren Michael Franzese en ledende figur i Colombo-familien, en af de fem mafia-familier, der styrede organiseret kriminalitet i New York og på den amerikanske østkyst.

Den skarpsindige mafia-leder tjente enorme beløb til Colombo-familien på skattesvindel og ulovlig gambling, men efter otte i fængsel har Franzese i snart to årtier arbejdet på den rigtige siden af loven sammen med de amerikanske myndigheder og store sportsligaer.

Franzese talte tirsdag aften på den idrætspolitiske konference PlayTheGame, og her advarede Franzese under et indlæg om aftalt spil mod at tro, at aftalt spil og ulovligt spil ikke er i problem i USA og i store europæiske sportsgrene såsom tennis og fodbold.

- Gambling ligger i forlængelse af spillernes konkurrence-instinkt. Jeg spiller golf med spillere fra NFL, og de skylder penge fra gambling mange steder. Atleters hang til at gamble er stærkere end andre menneskers, siger Michael Franzese.

Stort problem
Franzese har primært erfaring fra de amerikanske sportsligaer, men den gamle mafiaboss finder det naivt at tro, at det samme ikke finder sted i store professionelle sportsgrene i Europa. Den 58-årige amerikaner er bange for, hvordan professionel sport vil blive påvirket af aftalt spil i fremtiden.

- Jeg kan ikke se, at det skulle stilne af. Gambling bliver stadig mere udbredt, mere accepteret, mere mainstream. Gamblere og kriminelle vil fortsat gå efter spillere og ledere, siger Michael Franzese.

- Jeg får flere emails fra spillere i problemer, end jeg nogensinde så dengang (som medlem af mafiaen, Red.). Det er svært at se, hvornår en person er i problemer. Du kan bare gå i gang med computeren, tilføjer Franzese.

Lokkede spillere til
Franzese har efter eget udsagn arbejdet med og presset spillere fra adskillige sportsgrene til aftalt spil, da han var aktiv i Colombo-familien. Ifølge Franzese var det ikke voldsomt svært at presse professionelle udøvere til at påvirke udfaldet af en kamp.

- Jeg havde medarbejdere, der ringede til mig: 'Nu er den og den spiller hos os og vil spille. Skal han have lov til det?' 'Ja', svarede jeg, 'selvfølgelig. Lad ham spille for 100.000, 150.000 dollars. Giv ham et tip på en hest, der taber. Vi skal have ham ind, fortæller Michael Franzese.

Franzese fortæller videre, hvordan udøveren efterhånden ville få en stor gæld og til sidst ikke kunne betale det, han skyldte. På det punkt gav Franzese og hans ansatte et tilbud, som udøveren - populært sagt - ikke kunne afslå.

- Vi siger til ham, at han skal vinde kampen. 'Vi snyder ikke. Men du skal lade være med at slå 'the spread'. Hvis holdet er favoritter med 10 point, skal du sørge for, at I vinder med seks. Hvis du ikke gør det, skal du ikke besvære dig med at finde mig. Jeg finder dig', fortæller Michael Franzese.

Det seneste større tilfælde af aftalt spil i europæisk fodbold blev afsløret tidligere i år, hvor UEFA fandt den makedonske klub FK Pobeda skyldig i at have taget mod bestikkelse for at aftale udfaldet af en europæisk klub.