Pelé går grædende fra banen. Han er skadet. Han har en jakke henover sin bare overkrop, og han støttes væk fra banen af en leder og en holdkammerat. Vi skriver VM i England 1966. Brasilien har netop tabt 3-1 mod Ungarn, og drømmen om et VM-hattrick er ved at briste.
Det er ikke kun nederlaget, der gør ondt. Den 25-årige ekvilibrist er også blevet skadet af de hårdhændede magyarer. Brasilien vinder den første gruppekamp med 2-0 over Bulgarien, og Pelé scorer et af målene, men efter Ungarn følger den tredje og sidste gruppekamp, der sender Portugal videre og Brasilien hjem. Eusebio stormer videre mod semifinale og verdensberømmelse, mens Pelé, den etablerede stjerne, græder. Og en hel verden med ham. Alle kunne lide Pelé. Og historien om ham bliver kun stærkere af, at han kom tilbage, så og sejrede.
Men nu er han død, manden, der af de fleste regnes for verdens bedste fodboldspiller. I hård kamp med argentinerne Maradona og Messi.
Pelé, der var gift tre gange og havde mange børn, døde torsdag på et hospital i Sao Paulo omgivet af familien. Han fik for et års tid konstateret tarmkræft, og han lå på hospitalet i over en måned, mens kræfterne ebbede ud, og en hel verden vågede over legenden. Der er landesorg i Brasilien, for dér regnes Pelé for en national legende, og han efterlader også dybe spor.
Den yngste VM-målscorer
Fire år efter 1966-tårerne græder han igen. Men nu af glæde og eufori over, at Brasilien igen er verdensmester. Efter slutrunden i England svor han aldrig at ville spille VM igen. Men hjertet vandt over hjernen – eller også er det omvendt. Det gælder VM i Mexico anno 1970, og en hel verden begejstres igen. Ikke som i 1958, da den kun 17-årige Pelé i Sverige bliver alle tiders yngste VM-målscorer, for dengang var tv endnu forbeholdt de få, ligesom der er forbehold på samme felt igen i 1962 i Chile, da Brasilien gentager triumfen. Også her bliver Pelé skadet og er ude af stand til at gennemføre turneringen.
Men i 1970 kan alle følge med. Farve-tv er kommet for at blive, og Rivelino, Jairzinho, Carlos Alberto og den 29-årige Pelé i sit livs form river alle forsvar op med deres fodbold af en anden verden. Legelystent, levende og leende efter smarte driblinger, overrumplende indfald og gedigne træffere.
”Ingen mand eller kvinde får nogen sinde mere den samme beundring for europæisk fodbold efter at have set de vidunderlige brasilianere med kongen Pelé i spidsen, denne fantast, der med en selvfølgelig lethed udfører ting med en bold, som andre ikke engang har fantasi nok til at drømme om,” som Politikens Magnus Simonsen skrev i Fodbold Jul.
Bølger af sand angrebsfodbold væltede ned over de defensivt orienterede italienerne, der i finalen fik smæk med 4-1, så det var en fryd og fornøjelse.
12 år efter sin første VM-titel fuldbyrdede Pelé sejrs-hattricket og erobrede dermed World Cup Julet Rimet-trofæet til ejendom. Og Pelé manifesterede endnu engang sit ry som sportsstjerne og celebrity på et plan, hvor ingen kunne være med i såvel popularitet som indtjening.
Duellen med Muhammad Ali
Pelé, der i 2000 blev kåret til århundredets sportsmand af britiske BBC, var den første sorte globale sportsstjerne, og med sit smilende, imødekommende og empatiske væsen var det svært ikke at holde af ham. På netop den scene stod han i tresserne – samt lidt før og lidt senere – side om side med bokseren Muhammad Ali, født Cassius Clay, som i sandhed også trak megen opmærksomhed til sig – og som modsat den apolitiske Pelé slog et slag for sorte menneskers rettigheder.
Men hvor den storskrydende Ali som person delte vandene, så optrådte Pelé gennemsympatisk. Han var som Unicef-repræsentant og som udsendt af fodboldens ledere altid parat til at stille op til gavn og glæde for udsatte børn i tredje verdens lande eller ved at kaste lys over andre begivenheder, eksempelvis som da Morten Olsen i 1989 takkede af på landsholdet. Da stod Pele i Københavns Idrætspark og overrakte sin gave til Olsen. Og det var selvfølgelig Pelés ikoniske landsholdstrøje med 10-tallet på ryggen.
En ægte 10´er
Pelé selv var en ægte 10´er – en mellemting mellem en ægte forward og en innerwing, som det hed, da den gamle holdopstilling gik i forvandling til 4-2-4, som netop Brasilien havde introduceret i 1958 – og hvad senere fulgte.
Det er nærmest overflødigt at nævne, at Pelé kunne det hele, med begge ben og med hovedet. Alle, der husker VM 1970, som i øvrigt bød på mange minderige kampe, glemmer ikke Pelés storslåede præstation. Det blev kaldt for samba-fodbold, det som brasilianerne leverede, men det var også et niveau over, hvad verden hidtil havde set.
Lad Magnus Simonsen fra Politiken – også kaldet Simon – få det sidste ord:
”4-1 til Brasilien over Italien var hverken for meget eller for flatterende for Brasilien. Den uforlignelige kong Pelé forsvandt i en sky af beundrere, så man ikke begriber, han kunne undgå at blive kvalt. Millioner af konfetti regnede ned over brasilianerne i en farvestrålende afslutning, der var lige så festlig og uforglemmeligt munter og stimulerende som den fodbold holdet med kong Pelé som inspirerende, fantasifuld, uimodståelig teknisk og taktisk hersker havde vist under hele turneringen. De uforglemmelige verdensmesterskaber i Mexico.
FAKTA:
Navn: Edson Arantes do Nascimento – kaldet Pelé
Født: 23. oktober 1940 i Tres Coracoes, Brasilien
Klubber: Santos FC 1956-1974, New York Cosmos 1975-77
Landsholdet: 99 kampe og 77 mål
Meritter: Verdensmester 1958, 1962 og 1970, Vinder af Copa Libertadores de America med Santos FC 1962 og 1963.
1283 mål i 1363 kampe
Andet: Sportsminister i Brasilien 1993-98
2005 udnævnt til H.C. Andersen Ambassadør
Og meget mere.

Prisen eksploderet – kæmpe dansk transfer på vej

Drømmer om Superliga: Snart tiltræder stor profil

Supertalentets særlige kælenavn: Han elsker Vejle

Årets spiller i Superligaen? Han får ikke nok ros!

Bhoys sætter Dons på plads før pokalfinale

Landsholdsspiller i svime over Bo Henriksen

Nu jagter storklubber kæmpe Manchester United-flop

Så bliver det en røvsyg danskerfest

Pønser på at købe Vavro – FCK scorer millioner

Superliga-profil er ombejlet – udskyder beslutning

Pierre-Emile Højbjerg i stor hyldest

Kæmpetransfer? Arsenal tilbyder kongeløn

– Det er bullshit, Jacob Neestrup!

Heftig sommer i vente: Vil hente FCM-trio

Han kan blive Real Madrids første sommerindkøb

På vej væk? Dansker i stalden hos kæmpe agentfirma

Dansker smutter: ‘Ville end ikke forhandle med os’

Kenneth Perez revser danskerklub: ‘En skændsel’

Christian Eriksen åbner aktiviteter i Danmark

Brøndby-ejer får milliard-beløb i klubsalg

Tidligere Brøndby-træner dumper Eriksen og Højlund

Koster kassen at rykke ud af Superligaen

Kæmpe eufori: Det er helt grotesk, siger Arnesen

Svinede Schjelderup – Benfica-boss i kæmpe modvind

Rundens Hold i Superligaen – 30. runde

Supercomputer: Her er sandsynligheden for FCM-guld

Brøndby IF lander ny kæmpesponsor

Supercomputer: Vildt drama – disse to rykker ned

Amorim lægger sig fladt ned: Jeg er virkelig flov

Ballade i Ajax: ‘Vil ikke spille med holdkammerat’

Ikke i tvivl: ‘Afsted med dig, Bo Henriksen’

17 år efter debut: ‘Det kan måske lyde lidt dumt’

Afsløring: Så lang kontrakt får Köhlert i Brøndby

Carlo Ancelottis søn i spil til stort trænerjob

Superligaens bedste fans? ‘Det var fantastisk!’

Himmelblå hjørnespark hos Sorte Katte

Stort SL-problem? ‘Det rager mig en høstblomst’

Superliga-profil annoncerer karrierestop på tv

Vejle vinder imponerende sejr over Lyngby

Græsk gud – forlæng ham nu!

Storklubber jagter Victor Froholdt

Maraton i Yussuf-kostume: Ville ikke gennemføre

Vildt comeback? Mourinho er favorit i Man Utd

Ærgrer sig over FCK-skifte: ‘Kæmpestor interesse’

Dansk træner under kæmpe pres – holdet er i krise

Carlo Ancelotti bliver brasiliansk landstræner

Afsløring: Mileta Rajovic er færdig i Brøndby

Man City går efter stjerne – koster over 500 mio.

‘Det bliver hans største helvede i Real Madrid’

FC København henter stortalent i AaB

FCK-emne har frikøbsklausul – koster småpenge

Menno van Dam reagerer på AaB-fyring

Legende raser: ‘Fuldstændigt skandaløst’

Uenighed om Rösler-fremtid

Vanvittig Casemiro-klausul afsløret