Generelle

Ny regel skader dansk fodbold

I forrige uge vedtog UEFA første skridt til nye regler, der skal sikre at der kommer flere spillere af "egen avl" på de europæiske klubhold. Men fremfor at styrke talentudvikling og mindske storindkøb af spillere frygter flere, at reglerne kan virke modsat. Således at jagten på de unge talenter intensiveres yderligere. - Jeg tror de ny UEFA-regler er til skade for dansk fodbold. Udlandet vil hente endnu flere 15-16 årige end før så de kan dokumentere, at de har spillere nok af egen avl, siger U/21-landstræner Flemming Serritslev om de ny regler, hvor et antal spillere i klubbernes førsteholdstrupper skal have spillet i samme klub eller land som ungdomsspillere. Omvendt mener Flemming Serritslev ikke at der er risiko for, at den danske liga bliver yderligere oversvømmet af udlændinge de kommende år på bekostning af de hjemlige talenter, selv om tilgangen af nye udlændinge var markant i vinterpausen. Han er dog opmærksom på problemet og har bl.a. drøftet det med folk fra det østrigske fodboldforbund, hvor man er anderledes bekymret over antallet af udlændinge i landets bedste række. Præcis taler UEFA-reglen om, at der fra sæsonen 2006-07 i trupper på 25 spillere til de internationale turneringer skal være mindst to, som har spillet minimum tre år fra de er 15-21 år i klubbens "akademi" og yderligere to som i det mindste har fået en tilsvarende del af deres fodboldopdragelse i samme land. Fra 2008 skal det tilsvarende antal været øget til to gange fire spillere blandt de 25 på den såkaldte A-liste. Tendensen har de senere år været, at de udenlandske klubber jagter helt unge spillere, mens de er billige. Reglerne om træningskompensation har dog sat en vis begrænsning, men den ny UEFA-regel gør det igen nødvendigt for specielt storklubberne at hente spillere ind tidligt.

Som det fremgik af TIPS-bladet i sidste uge er godt et dusin unge danske talenter i alderen 16-18 år rejst ud de seneste tre år, og tendensen er, at for hver "voksenspiller", der får kontrakt i udlandet, så rejser også en teenager ud.

- De store klubber vil have de unge, som de kan købe billigt og udvikle selv, siger spilleragent Benny Nielsen, der glæder sig over at der hvert år dukker nye talenter op herhjemme, men samtidig godt kunne tænke sig, at trænerne gav flere af de helt unge chancen på førsteholdet fremfor at man henter for mange dårlige spillere i udlandet.

Bo Nielsen, der i fem år var scout i Danmark for hollandske Heerenveen, tror også at de store klubber vil fortsætte jagten på de helt unge talenter, men han mener, at bl.a. FIFA-reglerne om træningskompensation vil begynde at sætte begrænsninger for andre klubber, så de bliver mere kritiske om, hvad de henter ind.

- I Heerenveen taler man om at reorganisere deres scoutingsystem og få mere styring på, hvem man går efter. Man vil ikke lave så mange "småaftaler", hvor man betaler en million kr. for en 16-årig spiller på en tre-fire årig kontrakt. Så vil man hellere betale to millioner for en spiller på 19 år, siger han.

Bo Nielsens kontakt til Heerenveen startede da hollænderne hentede Jesper Håkansson i Frem, og i øjeblikket råder klubben over tre danske teenagere.

Bo Nielsen er enig med landstrænerne Flemming Serritslev og Per Andersen, der i sidste uges blad slog til lyd for, at unge danske spillere skal tænke sig rigtig godt om før de tager til udlandet, og at de i mange tilfælde bør blive hjemme.

- Det kan måske lyde lidt hyklerisk nu, men min erfaring efter fem år tilknyttet Heerenveen er, at det er meget få, der er klar til at rejse ud. Mange aner ikke hvad de går ind til, men man skal ikke give udlandet skylden for at nogle "forkælede" danske drenge ikke er parat til den omstilling, siger Bo Nielsen. Mange omtaler med henvisning til Jon Dahl Tomasson Heerenveen som en "god lille klub" at starte i, men det er altså en klub hvor man har spillet fuldt professionelt i 15-20 år, samler 20.000 tilskuere på hjemmebanen og har spillet i Champions League.

Bo Nielsen er ikke enig med landstrænerne i, at arbejdet med talenterne hjemme i Danmark sagtens kan måle sig med udlandet.

- I Holland udvikles der simpelthen flere og bedre spillere end herhjemme. Sådan er det bare. Jeg har set Michael Krohn-Dehli træne i Ajax, og han var pissegod. De havde bare 10 andre, der var endnu bedre, siger han.

Reglerne om træningskompensation, der skulle skaffe midler til de små klubber, er med til at komplicere mange ting. Sagerne om manglende betaling mellem klubberne hober sig op, og samtidig kan unge spillere komme i klemme den anden vej som tilfældet er med 21-årige Jeppe Curth. Efter fire år på kontrakt i Feyenoord ønsker han at vende hjem, men den hollandske klub har krav på omkring to mio. kr. i uddannelsespenge.

Det lykkedes ikke for Jeppe Curth at få en førsteholdskamp for Feyenoord, hvilket klubben heller ikke var interesseret i, da man så skulle af med flere penge til Farum.

Bo Nielsen mener at man fremover bør slå ind på et helt andet spor fremfor at helt unge skriver kontrakter med udenlandske klubber på op til fem år:

- Enten bør man være tæt på den ny klubs førstehold ved sit skifte, eller også bør man gå efter en anden konstruktion, hvor man laver en form for lejeaftale for et år eller to. Her kan det så vise sig, hvordan spilleren udvikler sig i det ny miljø.

På en måde som det utilsigtet blev virkningen for Michael Jakobsen, der efter halvandet år i PSV er gået direkte ind på AaBs SAS Ligamandskab, hvad han næppe havde været klar til, hvis han havde fortsat med at spille for B93 herhjemme.

Et eksempel på en af de helt unge, der følges med stor interesse fra udlandet er Lyngbys 15-årige Rasmus Christiansen. Den venstrebenede forsvarer, som kommer fra Gilleleje og allerede har spillet 15 U/17-landskampe, var for nylig på prøveophold i Aston Villa og gæstede i efteråret Heerenveen.

I første omgang har familien besluttet at Rasmus bliver hjemme i Gilleleje og koncentrerer sig om sin skole og fodbolden i Lyngby og på landsholdet det kommende år, hvor man vil afvise alle henvendelser.

- Det har virkelig overrasket mig, hvordan vi er blevet bestormet med henvendelser fra klubber og agenter, siger Rasmus' far Allan Christiansen, der efterlyser en form for forum for forældre til unge fodboldtalenter, hvor man kan søge rådgivning og udveksle erfaringer.

I første omgang er det mest naturligt for spillere og forældre at søge rådgivning hos trænere og ledere i deres egne klubber, men her kan der blive tale om en interessekonflikt og derfor har flere efterlyst at kunne søge råd i DBU.

- Det er meget vigtigt, at spillerne får den rigtige rådgivning. Jeg har det princip, at bliver jeg spurgt, så vil jeg gerne rådgive efter bedste evne, siger Flemming Serritslev. I dag er det sådan at mange af de unge allerede har en agent, og det må være deres pligt at vejlede så godt som muligt og ikke nødvendigvis forsøge at score kassen med det samme.