Foto: Getty Images
Generelle

Priske sikrede endelig guld: Har gjort ondt på dem

Sparta Prag er tjekkisk mester for første gang i ni år, og i et interview med Tipsbladet beskriver cheftræner Brian Priske den enorme glæde.

Da kampen mellem Sparta Prag og Slovacko tirsdag aften blev fløjtet af i den bedste tjekkiske række, brød udeholdets spillere og fans ud i stor jubel.

Sparta Prag, som Brian Priske står i spidsen for, fik et point og sikrede sig dermed mesterskabet, da rivalerne Slavia Prag ikke længere kan nå førerholdet. Sparta Prag vandt sidst titlen i 2014, og i et interview med Tipsbladet sætter den danske cheftræner ord på den store bedrift.

- Det er jo en stor klub, som har vundet mange titler, jeg tror, det er nummer 37, men det er klart, at lige nu føles det stort for rigtig mange mennesker, fordi det er ni år siden, at de sidst har vundet, og det har gjort ondt på dem i lang tid, så det virker til, at glæden er kæmpestor. Der er rigtig mange, som har set frem til det her.

- Jeg så store drenge og store mænd, der havde tårer i øjnene, så man kunne mærke, hvor meget det betød for dem. Tjekkerne er fantastiske mennesker, og de har mange følelser.

- Der er ingen tvivl om, at det også er stort for mig personligt, og det er en stor præstation - for os alle sammen. Det er ikke nemt at skifte klub. Det er ikke let at skifte land og liga og samtidig indfri den kæmpe forventning, som mesterskabet jo er, så på den front er det stort.

- Jeg bryder mig sjældent om at tale om en enkelt præstation. Det har været en holdindsats fra så mange mennesker. Jeg har været heldig at få dygtige danskere med hertil i form af Christian Clarup (fysisk træner, red.), Lars Friis (assistenttræner, red.) og Thomas Nørgaard (tidligere assistenttræner, red.), som var med i starten. De har også en stor andel i det.

Storspillende Sørensen og uheldig Højer
Det er ikke kun i trænerstaben, at Sparta Prag har danskere på lønningslisten. De to forsvarsspillere Asger Sørensen og Casper Højer har også haft andel i den store succes. Det er dog ikke gået lige godt for begge spillere.

- Asger har haft en fantastisk sæson. Han har spillet på et ufatteligt højt niveau hele vejen igennem. Han har scoret vigtige mål for os og været en af grundstenene i defensiven. Han er gledet let ind i truppen og kulturen og har taget det ansvar, han skulle, på sin egen måde og uden at råbe højest.

- Casper var godt kørende i efteråret og lavede mange vigtige assists. men så blev han skadet op til Plzen-kampen, og der ændrede vi formation. Efter nytår har han også kæmpet med en rygskade, og nu er han på vej tilbage i topform.

- Han har kæmpet med at få minutter i og med, at holdet har præsteret godt, og hans konkurrent på venstre back har været virkelig stærk, så han har været lidt uheldig på det forkerte tidspunkt.

I januar blev den tidligere FC Midtjylland-kantspiller Awer Mabil hentet ind på en lejeaftale fra spanske Cadiz, og han har også haft det svært.

- Det har været en vanskelig sæson for Awer. Han blev hentet hertil med et formål om, at han skulle spille mere, end han har gjort. Men han er blevet ramt af, at der har været andre, som bare har spillet meget godt.

Nu skal Priske og kompagni forsøge at kvalificere sig til europæisk gruppespil, og holdet har noget at revanchere.

- Jeg glæder mig helt vildt. Jeg prøvede det jo med Midtjylland. Det bliver fedt at se, hvad vi kan gøre der. Vi har noget at revanchere fra sidste år, hvor vi røg tidligt ud af Europa League, og det var en kæmpe skuffelse. Så der er ingen tvivl om, at målet er at komme i europæisk gruppespil.

Det tjekkiske mester er sikret kvalifikationsspil til Champions League. Sidste sæson spillede klubben Europa League og var i samme gruppe som Brøndby, men tjekkerne formåede ikke at spille sig videre til knockout-fasen. På daværende tidspunkt var det ikke Priske, som var cheftræner.

I indeværende sæson står Asger Sørensen noteret for 28 ligakampe, mens Højer har spillet 19.

Brian Priske kom til Sparta Prag sidste sommer og har dermed vundet mesterskabet efter blot en sæson. Det samme gjorde han i FCM i 2020.