Video : Tipsbladet
Generelle

Tårerne trillede, inden han skrev et brev til DBU

Flemming Berg er efter mere end seks år som chef i DBU rejst på fodboldeventyr i Sydafrika, hvor han er blevet sportsdirektør for Mamelodi Sundowns. Han forlader et DBU, der nok aldrig har stået stærkere. Og så fortæller han om en helt særlig besked, han måtte give sine kollegaer i DBU.

Den her historie starter med et brev. En af den slags breve, man skriver, når man har meget at fortælle. Men også en af den slags, man skriver, når man ikke kan få sagt det, man ønsker. Et brev, man skriver, mens ens hjerte dunker lidt ekstra.

Sådan et brev skrev tidligere talentudviklingschef i DBU Flemming Berg i marts.

Han stod i spidsen for DBU's ungdomsudvikling fra sommeren 2015 og frem til udgangen af marts 2022, og nu er han rejst langt væk fra dansk fodbold. Til den anden side af kloden.

Her er Flemming Berg blevet sportsdirektør for de sydafrikanske mestre fra Mamelodi Sundowns. En stor klub med markante ambitioner.

- Sundowns henvendte sig først til mig i juni, men inden havde jeg før været tæt på andre jobs. Jeg sagde nej til noget i FIFA på et tidspunkt. Jeg havde mange snakke med Sundowns, og vi havde nogle flere snakke, og jeg kunne se, at det var et interessant match, siger Flemming Berg til Tipsbladet.

Det endte altså med, at parterne blev enige om en aftale, og nu skal danskeren være med til at bygge klubben større og stærkere. Den har vundet fire sydafrikanske mesterskaber i streg, og ambitionen er at vinde den afrikanske udgave af Champions League.

- Det er en storklub, en international klub, med store visioner og ambitioner. Vi er klart nummer et i Sydafrika. At der er store ambitioner, bekymrer mig på ingen måde.

- En af de ting, jeg er i gang med at forklare hernede, er, at jeg som sportsdirektør kommer til at gribe det sådan an, at jeg skal sikre, at alle fungerer bedst muligt. Vi arbejder sammen. Og derfor var det vigtigt på pressemødet at forklare de forskellige stakeholders, at det er sådan, vi skal gøre det. Samarbejde er nøglen, lyder det fra Flemming Berg.

Farvel til Danmark
Efter mange år i et godt job i Danmark valgte Flemming Berg altså at trække stikket og sige farvel til Dansk Boldspil-Union og Danmark. Og det gjorde han med et brev, hvor han beskrev noget særligt over for de medarbejdere, han arbejdede sammen med.

Det var ellers ikke, fordi han ikke var blevet tilbudt jobs i Danmark. Berg fortæller, at han flere gange sagde nej tak til jobs i Danmark, fordi han var ude efter hele pakken og et job, hvor man udvikler og tænker langsigtet i alle dele af fodboldklubben.

- Jeg har fået henvendelser fra danske klubber i forhold til sportsdirektør-stillinger. Jeg vil ikke sige hvor, men et af de steder lød det mere til, at de ønskede en administrator, der skulle styre køb, salg og økonomi. Og så er jeg ikke den rigtige. Jeg tør godt være nytænkende og presse folk ud af deres comfort zone.


Flemming Berg her med Victor Jensen, da Victor Jensen i 2016 modtog prisen som årets U16-talent. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk

Og det er faktisk også noget af det, Flemming Berg er mest stolt af i sin tid i DBU. Der er blevet taget nogle kampe.

Da han kom ind i sommeren 2015, indledte det danske A-landshold med Morten Olsen i spidsen med at misse kvalifikationen til EM i 2016. I det hele taget var det et landshold uden store profiler, og man havde svært ved at se de næste. Morten Olsen havde i hvert fald ikke fået dem ind på holdet.

Her seks år senere kommer Danmark fra en semifinale ved EM, de danske U-landshold er med ved slutrunder, og A-landsholdet tæller både ung og gammel, men udelukkende spillere fra pæne adresser i udlandet.

- Vi er mange, der har været en del af succesen. Succes har mange faddere, og det gælder også her. Jeg vil ikke ligge skjul på, at jeg er pissestolt over det. Det er jeg. Det har ikke altid været nemt, der har været mange slag på vejen – på godt og ondt. Vi kunne godt have væltet i det blæsevejr, der var, men det gjorde vi ikke. Det var hårdt i starten, og der var også et langt forløb med uro – både internt og med Spillerforeningen.

- Vi traf nogle beslutninger, der var lettere kontroversielle. Nogle vil kalde det sats, men det var det rigtige. Noget af det, jeg var mest stolt over, var, da Andreas Skov Olsen blev rykket op på A-landsholdet. Det var ikke svært for ham, for det var de samme principper som på U21. Det var et bevis på, at vi var lykkedes med at skabe en sammenhæng mellem landsholdene.

- Hernede blev jeg på pressemødet spurgt, hvorfor jeg valgte at forlade DBU, når vi har gang i en gylden generation. Men det har vi jo ikke. Vi har mange gode spillere i alle de forskellige årgange. Det er ikke bare én generation, siger Flemming Berg.

Så hvorfor stoppede du, når det gik så godt?

- Jeg følte, det var det rigtige tidspunkt at forlade DBU på. Vi har bygget noget fantastisk op, og skulle jeg forlade det, er det bedre nu, hvor det går godt. Det er klart, at dansk fodbold og DBU er mere end et arbejde, det er mit hjerteblod. Timingen var rigtig, og det er altså ikke så ofte, at man får lov til at forlade sådan nogle jobs ved at gå ud af fordøren.

Brevet
Da Flemming Berg i sommeren 2015 satte sig i sædet som talentudviklingschef i unionen, indledte han med at ansætte Niels Frederiksen som U21-landstræner. Mere kontroversielt var det, da han i 2019 ansætte spanske Albert Capellas som chef for U21-landsholdet. Det var den første udlænding nogensinde som U-landstræner.

Men det siger også noget om, at Flemming Berg aldrig har været bange for at stikke næsen frem. Det gør man kun, hvis man er tryg i sit arbejde, og man er et sted, hvor der er plads og mulighed for at udvikle. Og man i øvrigt ikke er bange for at fejle.

Og det er også en af årsagerne til, at det var så svært for Berg at sige farvel til DBU. Til sin afskedsmiddag i Dansk Boldspil-Union trillede tårerne.

- Min afskedsfrokost, det blev for overvældende. Jeg kunne slet ikke sige noget. Så jeg skrev et brev i stedet efterfølgende.

Hvad skrev du?

- Jeg skrev, at jeg følte, at jeg havde haft maksimalt indflydelse og følte et minimalt pres. Det kan jeg takke Kim og Peter (Hallberg og Møller, red.) for. De bakkede mig op og troede på mig, og det gav frihed. Jeg er lidt en skæv person på nogle områder, og jeg kan godt lide at sætte ting på spidsen. Jeg har taget en del kampe. Men opbakningen var der altid.

- Og så havde jeg nogle ting, jeg gerne ville sige sådan helt generelt. Jeg oplevede masser af opbakning fra organisationen og DBU Elite. Som jeg også skriver i brevet, var der ikke en eneste dag, jeg ikke glædede mig til at komme på arbejde, hvis vi lige ser bort fra coronamånederne, der var et helvede, fordi jeg har brug for at komme ud og tale med folk og skubbe til dem.

- De ting, vi har skabt sammen, er jeg stolt over. Vi har gjort professionalismen til en kultur, og det var vigtigt for mig at fortælle, at de skal værdsætte den og udvikle den videre. Det kunne jeg slet ikke få ud til receptionen, siger Flemming Berg.

Mens danskeren allerede er godt i gang i Sydafrika, er det først planen, at resten af familien flytter fra Danmark til Sydafrika til sommer, hvor Flemming Bergs to børn er færdig med henholdsvis 1. og 4. klasse.

- Det er et langsigtet projekt, og det er vigtigt for mig, at de er her også. Vi går all in på det, siger Berg.

Foruden at ligge nummer et i Sydafrika er Mamelodi Sundowns fortsat med i den afrikanske udgave af Champions League, hvor man lørdag tager hul på den første af to kvartfinalekampe mod Petro de Luanda fra Angola.