Denne kronik er bragt i Tipsbladet fredag d 28. februar
Det er naturligvis en individuel vurdering, hvornår det er det rette tidspunkt er for spilleren. Politiken har i vinter sat fokus på, hvornår det rette tidspunkt er for en børnefodboldspiller at skifte klub. Der mangler dog nuancer i deres udlægning af problematikken. Det er en vigtig debat, da skræmmeeksempler og fejlinformation kan give et misvisende billede af talentudvikling anno 2014.
I min rolle som sportslig leder i KB (FCK) U10-U13 oplever jeg dagligt talentfulde børn udfolde deres talent i et sundt og lærerigt miljø. Nedenfor er perspektiver, som kan medvirke til at nuancere debatten.
For mig er det tydeligt, at børn oplever nydelse ved at møde passende udfordringer og krav fra kompetente, støttende voksne.
Derfor er det berigende for talentfulde børn at være i et miljø, som kan stimulere deres læring og nysgerrighed. Tillige lærer drengene andre jævnaldrende spillere at kende, som har samme motivation og evner.
Faktisk er der en ikke-belyst risiko, når den meget talentfulde spiller bliver i den lokale klub. Klubberne vælger nemlig ofte at rykke deres bedste spiller op på årgangene, som er et-to år ældre end det unge talent. Det giver det unge talent en bedre matchning på nogle parametre, men er det sundt for en 10-årig dreng at spille med to år ældre drenge, som er på vej i puberteten?
En stor del af forklaringen på, at børn vælger at skifte til for eksempel KB, FC Nordsjælland, Brøndby IF eller andre store, danske klubber i en tidlig alder er netop, at de keder sig ved træningen med spillere på deres egen alder. De er på samme alder, men ikke på samme niveau.
Klubberne rundt om i landet gør et enestående stykke frivilligt arbejde, men det kræver ressourcer at skabe et læringsmiljø på højt niveau. Derfor er det naturligt for de allerbedste at samles i en tidligere alder.
Den samme tendens med tidligere klubskifte findes ligeledes i Europa. For spillere født mellem 1990-1999, der har spillet i Champions League sæsonen 2013/14, var gennemsnitsalderen for første klubskifte 11.34 år. Det er et fald på halvandet år i forhold til dem, som er født fra 1980-1989.
Der er naturligvis flere årsager til de tidligere klubskifter:
1) En øget konkurrence om de største talenter i en tidlig alder.
2) UEFAs regel om Home-Grown players, som utilsigtet medvirker til tidligere klubskifte. Det skyldes, at klubberne skal have et antal spillere, som har været i klubben i ungdomsårene.
3) Det forhold, at det i de fleste lande, også i Danmark, er de største klubber, der har de bedste faciliteter, trænere og knowhow inden for talentudvikling.
Hele Danmark kan samles foran tv´et, når landsholdet i fodbold eller håndbold vinder en EM-slutrunde.
Nicklas Bendtner og Andreas Cornelius skiftede klub i en ung alder. Dem hylder vi i dag i Parken, når de laver de afgørende mål. Det er langt fra sikkert, at de havde på topniveau i dag eller været i Premier League, hvis de ikke havde valgt at skifte klub tidligt, da det stod klart, at de havde et stort fodboldtalent.
I stedet for en debat om fiskeri og alder, så lad os drøfte, hvordan vi fremadrettet skaber sunde elitemiljøer. Her har klubberne et stort ansvar.
Klubberne skal nemlig være bevidste om den omstilling, som finder sted i disse år. Tidligere udviklede man talenter fra 14-18 år, hvorimod de nu skal arbejde med udøvere på 9-13 år. Det er selvsagt ikke de samme trænere, som skal udvikle udøverne på forskellige alderstrin. Derfor må udøverens familie stille store krav til klubbernes pædagogiske egenskaber, da en forkert tilgang kan skade udøverens identitet og sportslige udvikling. Sociologer og psykologer peger på, at identiteten skabes og genskabes løbende i relation til andre. Trænerne i klubberne bliver ofte nøglepersoner i udøverens dannelsesproces, så det må være kombinationen af sportslige og pædagogiske aspekter, som skal danne grundlag for et klubskifte. I KB/FCK imødekommes de nye krav med ansættelse af personer, der er specialister i børns dannelses- og læringsprocesser. Endvidere skal de være sportsligt kompetente på børnenes aktuelle alderstrin og ikke betragte børnefodbold som Champions League.
Vi forsøger i KB at give drenge med et særligt talent de bedste forudsætninger for sjov og lærerig træning. Det sker gennem et træningsmiljø, som skaber rum for kreativitet. Træningen i KB er ikke præget af ydre styring fra en træner, stress fra forældregruppen eller angst for at lave fejl til træning og kamp. Derimod læner vi os op af flow-teoretiker Mihaly Csikszentmihaly, som peger på, at kreativitet blomstrer i miljøer, hvor børn møder øvelser, som udfordrer deres potentialer. Et miljø, hvor der er klare mål, positiv feedback og tryghed.
Det er jo ikke en sur pligt at gå til fodbold. Det er heldigvis forbundet med mange lærerige timer med deres yndlingsinteresse og en masse fede oplevelser med kammerater i et stærkt fællesskab. Det bliver til mange sjove timer, som ikke er spildt arbejde, hvis spilleren ikke når hele vejen til landsholdet. Derimod en sund interesse, der er med til at danne børnene i deres opvækst og give dem en ballast, de kan bruge til meget andet end fodbold.

Trods 3-3: Strategisk brøler til 100 mio, Brøndby!

Flad Champagne-fest på Rivieraen

– Spiller mod 11 spillere ikke mod 28.000

United på kurs mod ren engelsk finale

FCK-profil jubler: ‘Jeg kommer til at gøre alt’

FCK har særlig klausul på eksspillere

Ude af holdet: FCM-boss åbner for skifte

Jacob Neestrup: ‘Den skal du ikke tørre af på mig’

Sådan gik det, da FCK slog Viborg med 1-0

Vildt: Sporting tager Conrad Harder-dom til CAS

Neestrup skifter seks mand mod Viborg

Meister sparker Pisa millimeter fra drømmeland

Afslører venskab: Brøndby-stjerne hjalp mig meget

Luk øjnene, Viborg: Lejesvend i katastrofal sæson

Flået ud i pausen: Brøndby-profil ærgrer sig

Danske toptrænere skal ikke til Wolfsburg

På tur med Superliga-rival: Rødvin og faglighed

Her er Jesper Sørensens drømmespiller

– Rigtig mange samtaler med Neestrup om det

Afsløring: Kallesøe vil væk fra kaosramte Horsens

Kan ryge af holdet efter stort skænderi med Mæhle

Færdig i OB

Frederik Birk giver status på Nicolai Vallys

Rødglødende telefon: Åben for Superliga-comeback

Tipsbladet finder ny chefredaktør i egne rækker

Randers – FC Nordsjælland

Brøndbys sommerflirt forlader Bayer Leverkusen

AaB styrtbløder: Så dyr vil nedrykning være

Brøndby-fans raser – nu svarer direktør

‘Vi kan gøre ondt på FCK’

Har håneretten over FCK-vennerne

Joakim Mæhle i totterne på holdkammerat

I svime over Brøndby-profil: For pokker mand!

Kent Nielsen med klar tale til kritikere

Lamine Yamal skriver Champions League-historie

Jesper Sørensen i stor triumf

Chelseas reserver overmander svenskere

Kent Nielsen dybt imponeret af ‘magiker’

Forsøgte at beholde FCK-talent: Han er enormt rar

Brøndby pebet ud: Var røv og nøgler

Fantastisk og vanvittig fodboldkamp ender 3-3

Kæmpe kollaps – men han må vælte sig i tilbud!

Vildt comeback! Han reddede Brøndby fra fadæsen

Klar på transfers: ‘Godt forhold til Nees og Sune’

Silkeborg-stjerne færdig: Udlandet kalder

Fredericia gør stadion klar til Superligaen

Wow for en fodboldkamp!

Brøndby skifter tre mand

FCK-boss ramt: Har jeg det sindssygt stramt med

FCK uden stor stjerne til pokalbrag

AGF får tilskuerstraf efter pyro-brug

Ståle Solbakken: De er Skandinaviens bedste hold

Hård Bruun Larsen-melding: ‘Et vinterflop’

Diant Ramaj: Jeg siger undskyld på søndag