La Liga Nicolai Lisberg

Blev latterliggjort: Nu er han kæmpestjerne i Real

Foto: Getty Images

Vinícius Júnior har gang i en fantastisk sæson, og han er efter et længere tilløb endelig blevet den spiller, som Real Madrid håbede på. Men vejen dertil har været brolagt med latterliggørelse og kritik for brasilianeren, der fortsat deler vandene med sin legende tilgang til spillet.

Af Nicolai Lisberg

Vil man forstå Vinícius Júnior som spiller, skal man blot se 45 minutter af Real Madrids kamp mandag aften mod Mallorca. Karim Benzema scorede godt nok to gange og lagde op til en enkelt, men det var Vinícius Júnior, der var i fokus. Fire sekvenser fra det 30. til det 75. minut var selve definitionen på brasilianeren.

Den første fandt sted, da han efter en lille halv time fik en hård stempling på knæet af Mallorcas Pablo Maffeo. Den behandling er han efterhånden vant til. 65 gange i denne sæson er der blevet begået frispark mod Vinícius Júnior, næstflest af alle i La Liga, og Real Madrid har flere gange været ude at opfordre til, at dommerne beskytter ham bedre.

Efter en kamp mod Villarreal tidligere på sæsonen, hvor både Raúl Albiol og Dani Parejo gav ham en hårdhændet medfart, lød det fra madrilensk side, at modstanderne bevidst forsøgte at skade Vinicius.

At han rendte rundt med en skydeskive på ryggen. Efter opgøret mod Mallorca fulgte den lokale presse trop og kaldte det decideret perverst, at man ikke gjorde mere for at beskytte de spillere, der med deres tilgang til spillet er med til at skabe et ”spektakel” og retfærdiggøre de dyre billetpriser.

”Jeg forsøger at spille, som jeg gjorde hjemme i Brasilien. Jeg vil gerne spille med glæde og med opbakning fra fansene, og det er en stil, jeg forventer at fortsætte med. Vi spiller for at gøre fansene glade,” forklarede han om sin stil på banen i et interview med avisen AS i begyndelsen af denne sæson.

Men hans legende tilgang til spillet deler vandene. For mens de i Real Madrid er vældig begejstret for hans mange tricks og tunneller og hylder den mest driblende spiller i La Liga, så finder mange modstandere det unødvendigt ydmygende, når han forsøger at lave et såkaldt rainbow flick eller at tørre den samme oppasser flere gange.

Mod Mallorca kom hjemmeholdets fans også på nakken af ham, og enkelte skulle angiveligt have ytret sig racistisk. Han svarede igen ved senere at tørre selvsamme Pablo Maffeo på baglinjen med en hurtig kropsvending, der fik forsvarsspilleren til at miste balancen.

Og i det 55. minut bragte han sit hold foran med 1-0, da han med en simpel afslutning lagde den mellem benene på målmand Sergio Rico med største selvfølgelighed.

En scoring der blev fejret med en ekstra lille dans foran Mallorcas fans for ligesom at vise, at intet kunne røre ham. Vinicius smilede til sine egne sambarytmer, mens vreden mod ham fra tilskuerpladserne kun blev endnu mere udtalt. Sekvens to og tre. En scoring og en provokation.

Og Vinicius til hvornår?
Der har tidligere været antydninger til det store gennembrud, vi har set i denne sæson. Flere af dem endda. Som da han i marts 2020 scorede det første mål mod Barcelona i en 2-0-sejr.

Det mål gjorde ham til den yngste udenlandske målscorer i et El Clásico nogensinde, og det sendte Real Madrid på vej mod det 34. mesterskab.

Eller da han året efter nettede to gange i ottendedelsfinalen mod Liverpool i Champions League, hvor særligt det første mål var lidt af en perle med et godt løb i dybden, en kontrolleret tæmning med brystet, inden han sparkede den sikkert ind i nettet.

Efter den kamp skrev journalist Frédéric Hermel i en klumme i den spanske sportsavis AS, at der er kampe, der ændrer en skæbne for en spiller, og Liverpool-kampen havde ændret Vinicius.

Det var en oplagt konklusion på baggrund af den præstation, men det var alligevel som om, det ikke rigtig blev til mere end bare tilløb for Vinícius Júnior. Han forsvandt ind og ud af holdet, og da denne sæson blev sparket i gang, var det ikke med brasilianeren som en del af det spanierne kalder for once de gala – gallaopstillingen.

Faktisk var der på rygtebasis tale om, at han skulle lejes ud til en anden klub for at få fast spilletid og tage det næste skridt, mens man enkelte steder kunne læse, at han skulle indgå som en byttehandel i Real Madrids forsøg på at få PSG til at acceptere et bud på Kylian Mbappé.

Efter tre sæsoner i den spanske hovedstad var tålmodigheden ved at rinde ud. Alle kunne se, at han på dagen besad noget særligt, men det blev ikke for alvor farligt, når han havde bolden. For meget førte til for lidt, og i den spanske presse blev han særligt i starten af tiden i Real Madrid decideret latterliggjort.

Fodboldprogrammet Chiringuito, der bedst kan beskrives som et overophedet realityprogram med en uforlignelig sans for dramaturgi, hvor dem der råber højest har ordet, lancerede i 2018 sangen ”Y Vinicius Pa Cuándo?” [Og Vinicius til hvornår], der gik viralt.

De mente ikke, at brasilianeren leverede det, som man med rette kunne forvente af en spiller, der havde kostet 45 millioner euro, da han blev hentet i Flamengo.

Overalt på nettet flød det over med memes om Vinícius Júnior, og alle var de hånlige og refererede til, at han ikke var afgørende nok. Få uger før coronavirussen for alvor fik tag i Europa, spurgte det populære spanske satiriske talkshow, La Resistencia, så retorisk, om coronavirussen var farlig, eller det var ligesom med Vinicius.

Vinícius Júnior var en joke i Spanien, og det så i sommer ikke ud til, at det for alvor skulle ændre sig. Carlo Ancelotti satsede indledningsvist på Eden Hazard på venstrekanten, men efter tre scoringer i to kampe som indskifter, så kunne han ikke længere komme uden om Vinícius Júnior, der sidenhen er begyndt inde i samtlige La Liga kampe, hvor han har været skadesfri.

Med scoringen mod Mallorca nåede han op på 17 mål i sæsonen. To flere end i sine foregående tre sæsoner for Real Madrid til sammen, ligesom han også er noteret for 14 oplæg.

Og Vinicius til hvornår? Vinicius til i dag, som Real Madrids fans gerne skiver på de sociale medier efter endnu en stor præstation fra den unge fløjspiller.

Farlig fransk forbindelse
Der er kommet fart over Vinicius karriere. I januar 2022 udnævnte fodboldanalyseinstituttet CIES ham endda til den mest værdifulde fodboldspiller i verden, baseret på forskellige parametre, som alder, kontraktudløb, og hvor afgørende en spiller er for sit hold. 166,4 millioner euro lød prissætningen på.

 Da Vinícius Júnior blev foreholdt sin pris, svarede han stilfærdigt, at det ikke betød noget, hvad han kostede, for han ville bare blive i Real Madrid.

Men hvad er det, der har banet vejen for det endelig gennembrud i Real Madrid? I vanlig beskeden stil har Carlo Ancelotti blankt afvist, at han skulle have gjort meget andet end at spille Vinícius Júnior fra start, så et bedre svar findes formentlig i sekvens fire fra kampen mod Mallorca efter knap 75 minutters spil.

Her er Vinícius Júnior nede at forsvare i egen forsvarszone og erobrer bolden fra Martin Valjent, inden han spiller bolden ind til Toni Kroos. Tyskeren finder ham hurtigt igen, og med fire ydersideberøringer i træk afdribler han to mand og sender Karim Benzema i dybden.

Franskmanden stormer mod målet, men træder på bolden, stopper op og finder så sin angrebsmakker, der dog bliver skubbet af Brian Olivan og falder til jorden. Straffe, som Karim Benzema sikkert omsætter.

Netop samarbejdet med Karim Benzema har vist sig at være særdeles frugtbart. Da Real Madrids anfører tidligere i kampen assisterede Vinícius Júniors føringsmål, var det det ottende oplæg mellem de to i sæsonen, og intet makkerpar i Europas fem største ligaer har lagt op til så mange indbyrdes mål.

De to offensive profiler benytter ofte muligheden for at fortælle om det særlige bånd, de har, men det har ikke altid været sådan.

For da Real Madrid i oktober 2020 mødte Gladbach på udebane i Champions League, blev der delt et klip fra spillertunnellen forud for anden halvleg, hvor Karim Benzema skulle have fortalt Ferland Mendy, at han ikke skulle spille Vinícius Júnior.

”Jeg sværger ved min mor, han spiller mod os,” lød det fra Karim Benzema, der var utilfreds med brasilianerens ageren i første halvleg i det opgør, hvor han i et par situationer havde ageret for selvisk og uden omtanke.Zinedine Zidane, der var træner på det tidspunkt, forsøgte at tale situationen ned, men franskmanden havde gennem længere tid været opmærksom på kantspillerens iver efter konstant at bringe sig selv i scene.

”Du kan ikke gøre det hele med 1.000 kilometer i timen. Du er nødt til at tage nogle pauser i dit spil,” lød det flere gange på træningsanlægget i Valdebebas, når Zinedine Zidane og assistent David Bettoni brugte meget tid på at forsøge at forklare, hvordan Vinícius Júnior skulle tilpasse sit spil. Kunsten var at falde ud af kampene, for bedre at kunne blive afgørende.

Det er han blevet nu, og al snak om at sælge ham er for længst forduftet. Vinícius Júnior har i denne sæson leveret på et sådan niveau, at han har givet sine kritikere svar på tiltale. Ingen spørger længere med hån i stemmen, hvornår Vinícius Júnior leverer, for det gør han næsten i hver eneste kamp. Kontrakten udløber i 2025, men både han og klubben har længe givet udtryk for, at en forlængelse er lige på trapperne.

Den lader bare vente på sig. Præcis som Vinícius Júniors endelig gennembrud gjorde det.