• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Ole Hoffskov

Åge Hareide om Zanka-kritik: Vi er så helvedes skinhellige i Norden

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Landstræner Åge Hareide har været i dialog med Mathias "Zanka" Jørgensen, der har været kraftigt udskældt på det seneste.

Af Ole Hoffskov

Den danske landsholdsspiller Mathias "Zanka" Jørgensen har været i vælten på det seneste, efter han i aktion for klubholdet Fenerbahce blev fotograferet iført en t-shirt, der hylder det tyrkiske militær for offensiven i Syrien - en t-shirt, alle Fenerbahce-spillere bar på kampdagen.

Den tyrkiske militæroffensiv strider imod manges moral og bør også stride imod Mathias "Zanka" Jørgensens, lyder kritikken, men under alle omstædigheder skiltede danskeren altså med en hyldest til militæret og præsident Recep Erdogan.

Mathias "Zanka" Jørgensen har endnu ikke forholdt sig til kritikken i pressen, men landstræner Åge Hareide har været i dialog med den tidligere FCK-spiller.

- Jeg har talt med "Zanka" om det. Jeg tror, at man skal se sådan på det, at han er en del af en klub, som bakker op om Tyrkiets øverste mand, og det kan være svært for "Zanka" ikke at stille op. Han er en del af et hold, og man må nok vente med at spørge ham om, hvad han tænkte i øjeblikket, til hans karriere er forbi. Man får nok ikke et klart svar fra "Zanka" nu, og det, synes jeg, er helt naturligt, siger Åge Hareide og tilføjer:

Læs også:Tidligere landsholdsspiller om Zanka-kritik: Det er så let for andre at sige

- Jeg tror ikke, han har haft noget valg. Det er ikke noget, "Zanka" har sagt til mig, men det er min personlige holdning. 

Landstræneren påpeger desuden, at man i denne del af verden ikke er sene til at ride på moralens høje hest i forhold til andre nationer.

- Vi i Norden er så helvedes skinhellige. Vi har demokrati, vi er så rare og fantastiske. Hver gang, der findes et sted, som ikke har demokrati eller ikke kan acceptere vores regler, skrives der om det i avisen. Vi har set det med Qatar og Dubai, og det var også oppe at vende med Rusland i forbindelse med VM. Man blander politik og idræt, og jeg vil gerne se, at man holder det adskilt.

- Når vi spiller en kamp mod Rusland eller et land fra Mellemøsten, møder vi fodboldspillere, præcis som vi selv er. De, som bor i de lande, er ikke repræsentanter for eller imod demokrati, når de spiller fodbold, siger Åge Hareide.

Læs også:Spillerforeningen: Vi tager Zanka-sag alvorligt

Har du selv stået i sådan en situation?

- Nej, men jeg kan huske, at jeg spillede sammen med Lars Bohinen på det norske landshold, og han nægtede at møde Frankrig, fordi de sprængte en atombombe i Stillehavet (i 1995, red.). Han tog afstand fra det og ville ikke være med på landsholdet. Det er den eneste gang, jeg har hørt om det. 

Kunne du selv finde på at tage et job i Tyrkiet?

- Det har jeg ikke tænkt over. Jeg synes, det er okay, at sagen tages op, og at man belyser det, men man skal passe på. Kina er blevet et hedt marked for både spillere og trænere, og det er jo ikke alt, der går efter bogen der, lyder det Åge Hareide.

Mathias "Zanka" Jørgensen blev mandag udtaget til det danske landshold med henblik på opgørene mod Gibraltar og Irland.

Læs også:Zanka hårdt kritiseret: Nu kommer dansk kulturminister ham til forsvar

Læs også:Revser "Zanka": Jeg har ikke ondt af ham - den trøje skal bare af

Læs også:Zanka hyldede Tyrkiets militær: Spillerforeningen – du har ikke altid et frit...

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling

Superliga

Mere Superliga

Fokus