Video : Tipsbladet
Landshold

Død og ødelæggelse: DBU har også et ansvar

Mens det trækker op til EM-fest i Tyskland, er der meget mørke skyer i horisonten.

Mord på migranter.

Vilkårlige fængslinger.

Et hav af henrettelser.

Kvinder, der juridisk er underlagt mandlige familiemedlemmer.

I de kommende dage og uger kommer Qatar til at få en prominent plads ved EM-slutrunden i Tyskland og hjemme i stuerne i Danmark i tv-dækningen, da den lille VM-vært fra 2022 er en af hovedsponsorerne ved UEFA's store fodboldfest.

Men en ny rapport fra Amnesty viser, at Qatars VM-værtskab med dårlig behandling af migrantarbejdere og manglende ytringsfrihed og menneskerettigheder hos meget alvorlige kritikpunkter kan vise sig at være relativt uskyldigt sammenlignet med et saudiarabisk VM-værtskab i 2034.

Det er grum læsning, Amnesty præsenterer ikke mindst fodboldverdenen og de nationale fodboldforbund som DBU for, og det kommer forud for, at FIFA til efteråret forventes at godkende Saudi-Arabiens VM-værtskab i 2034, hvor det enevældige kongerige er den eneste kandidat.

Tipsbladet har talt med Steve Cockburn, der er leder for Amnesty Internationals afdeling for arbejdsrettigheder og sport, og han opfordrer fodboldforbund som DBU og deres kolleger ved EM og i Europa til at tage ansvar og stille krav til det forventede valg af Saudi-Arabien som VM-vært.

- Nationale forbund har ansvar, fordi de i sidste ende tjener penge på VM, uanset hvor det bliver afholdt, og de har indflydelse som medlemmer af organisationen. Forbund, som sidder i komitéer som FIFA Council, har endnu mere at sige, men alle forbund kan arbejde sammen med andre for at sikre, at FIFA overholder egne politikker, siger Steve Cockburn til Tipsbladet.

- Forbundene skal insistere på at granske både 2030- og 2034-turneringerne. Vi er helt tydelige om, at risiciene er langt større i Saudi-Arabien. Men der er også risici i Marokko, Portugal og Spanien, og det handler om vores troværdighed, at vi taler om begge dele, siger Steve Cockburn.

Amnesty har sammen med flere andre organisationer, og med støtte fra blandt andre DBU, krævet kompensation til de migrantarbejdere, der blev snydt for løn og behandlet dårligt i forberedelserne til VM 2022.

FIFA har indtil videre ikke handlet i den sag her halvandet år efter turneringen, og for Steve Cockburn hænger FIFA's håndtering af migrantarbejdernes dårlige forhold i Qatar direkte sammen med valget af Saudi-Arabien som VM i 2034, blandt andet fordi Saudi-Arabien med omkring 10 millioner migrantarbejdere har omkring fire gange flere af den type arbejdere end Qatar.

- De forbund, der gik sammen om at efterlyse kompensation til migrantarbejdere i Qatar, gjorde en forskel. Kommissionsarbejde med kompensation lægger sig på samme linje som os og bør før til handling af FIFA, siger Steve Cockburn.

- Men hvis de indsatser ikke lykkes, vil FIFA aldrig være i stand til at hævde, at de ikke vidste, hvad der kunne ske [ved at give værtskabet til Saudi-Arabien],

DBU har signaleret, at man ikke har nogen glæde over den måde, Saudi-Arabien uden modkandidater blev kørt i stilling til VM-værtskabet i 2034, FIFA med få ugers varsel sendte i udbud i efteråret 2023, og at man kan være parat til at stemme mod Saudi-Arabiens VM-værtskab.