• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Ole Hoffskov

- Det var helt forfærdeligt ikke at skulle en skid

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Åge Hareide er ny landstræner for Island, og han håber at kvalificere den lille nation til EM i Tyskland næste år.

Af Ole Hoffskov

Da Åge Hareide sluttede som dansk landstræner, meldte han ud, at han ville gå på pension.

Det viste sig at være en stor, fed løgn. 

Siden afskeden med DBU i 2020 har Åge Hareide været klubtræner i Rosenborg og Malmö FF, og søreme om han nu ikke også skal til at være landstræner igen. I sidste uge blev 69-årige Hareide præsenteret som ny mand i spidsen for det islandske landshold, som repræsenterer en nation med under 400.000 indbyggere. 

Tipsbladet har taget en snak med Åge Hareide om karrierens tredje landstrænerjob og 14. trænerjob i alt. 

- Jeg er meget glad for jobbet. Island er en nation, som på mange måder har vist resten af verden, at man godt kan opnå store ting, selv om man er et meget lille land. Jeg tror, de fleste af os husker EM i Frankrig, hvor Island gjorde det fantastisk på banen og måske endnu mere fantastisk på lægterne, siger Åge Hareide.

Jeg troede, du var gået på pension?

- Ja, det troede jeg også. Men sådan gik det ikke. Det er også noget andet at være landstræner end at være klubtræner. Man arbejder på forskellige måder og har mere tid til at forberede kampene. Det tiltaler mig utrolig meget, og det er en fornøjelse at arbejde på den måde – det gjorde jeg jo også i Danmark.

- Det er også utroligt tiltalende at få mulighed for at træne de bedste spillere i et land. Det er på mange måder en ære, og som landstræner nyder man også, at der ikke er noget transfervindue, man skal bekymre sig om. Der er ikke noget med at købe og sælge spillere – alt drejer sig om spillet på banen, fastslår Hareide. 

- Hvad siger familien til, at du alligevel ikke er gået på pension?

- Min kone var meget klar i mælet om, at jeg skulle sige ja til landstrænerjobbet på Island. Jeg må også indrømme, at det faktisk kan være rigtig hårdt at stå op om morgenen og vide, at man ikke skal en skid. Det passede mig utroligt dårligt.

- Når man har noget at holde sig i gang med, mærker man det på en god måde i kroppen, og selv om man har ramt pensionsalderen, er det rart at tænke på, at man har noget at tage sig til. 

Vil med til EM i 2024
Åge Hareide har overtaget et landshold, hvor de største profiler er navne som Arnor Sigurdsson, Johann Berg Gudmundsson og Hördur Magnusson krydret med Superliga-spillere som Hákon Arnar Haraldsson, Isak Bergmann Johannesson og Mikael Anderson.

Nordmanden er meget fortrøstningsfuld i forhold til den gruppe af spillere, han nu skal få til at præstere på banen. 

- Jeg synes, at holdet består af en god blanding af rutinerede spillere og store talenter, og det, synes jeg, er rigtig fint. Og så er Island bare en nation, der står sammen og arbejder hårdt, og det forplanter sig hele vejen ind på fodboldbanen. Island har altid været stærke kollektive, og så formår landet også at fostre nogle meget store stjerner indimellem, siger Hareide og tilføjer:

- Jeg har trænet mange islændinge i min tid som klubtræner, og det er dejlige spillere at have med at gøre. Det er spillere, man kan stole 100 procent på, og de har en meget stærk karakter. Det er vigtige egenskaber i fodbold. Island er en lille nation, men så må man fokusere på de kvaliteter, man har, og det har islændingene altid været gode til.

Island indledte EM-kvalifikationen med et 0-3-nederlag på udebane til Bosnien-Hercegovina, mens lilleputnationen Liechtenstein fik bøllebank med 7-0 tre dage senere. Gruppen tæller også Portugal, Slovakiet og Luxembourg, og de to bedst placerede nationer kvalificerer sig til EM i Tyskland i 2024. Åge Hareide vil have fingre i en af billetterne.

- Portugal er jo helt åbenlyse favoritter i gruppen, men Bosnien-Hercegovina og Slovakiet er hold, vi kan måle os med – ikke mindst på hjemmebane. Man skal også huske, at der er mulighed for at kvalificere sig til EM via Nations League, så det er slet ikke umuligt, at vi kan komme med til slutrunden, siger han.

Håber du at komme til at møde Danmark på et tidspunkt?

- Ja, det kunne jeg virkelig godt tænke mig. Island var jo det første hold, jeg mødte som landstræner for Danmark. Jeg sad og gennemgik kampen forleden. Dengang var Island på vej til EM, mens Danmark ikke var kvalificeret. Det er sjovt at tænke tilbage på, siger Åge Hareide, der kunne notere sig en 2-1-sejr over Island i sin trænerdebut for Danmark den 24. marts 2016. 

Flittigt på besøg i Danmark
Det kan sagtens være, at Åge Hareides ønske om at møde det danske landshold ikke går i opfyldelse, men nordmanden kommer til at opholde sig en hel del i Danmark, hvor mange af de islandske landsholdsemner til dagligt huserer.

Søndag er Åge Hareide på plads i Aarhus til opgøret mellem AGF og FC København, og han regner ligeledes med at besøge Silkeborg og Odense i nærmeste fremtid for at se nærmere på Stefan Thordarson og Aron Elis Thrandarson. 

På søndag glæder han sig især til at se Hákon Arnar Haraldsson for FC København.

- Det er absolut en spiller, jeg har lagt mærke til. Han er en lovende spiller med et meget stort potentiale. Han er meget mobil og en god kombinationsspiller. Han skal lære at blive endnu mere afgørende i sit spil – blandt andet i form af mål og oplæg. Men han har gjort det rigtig godt for FCK, siger Åge Hareide, der formentlig også kommer til at udtage Isak Bergmann Johannesson til næste samling, selv om han slider med spilletiden:

- Isak er bestemt også en lovende spiller, som jeg allerede havde et godt øje til, da han var i IFK Norrköping. Jeg håber, han kan slå igennem i FC København. Jeg vil ikke sige, at jeg er bekymret over den manglende spilletid, men jeg håber, at han får mulighed for at udfolde hele sit store potentiale.

Åge Hareide debuterer som Islands landstræner den 17. juni mod Slovakiet, og tre dage senere gælder det Cristiano Ronaldo og holdkammeraterne fra Portugal. Begge opgør spilles på vulkanøen.