• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

- Jeg har aldrig haft en bedre spiller end Laudrup

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Den tidligere danske landstræner Bo Johansson er stadig betaget af Michael Laudrups kvaliteter på banen.

Af Kenneth Jensen

Han har trænet mange gode spillere gennem en lang trænerkarriere, men én mand er klart nummer et for Bo Johannsson.

Den tidligere danske landstræner, der var i spidsen for Danmark fra 1996 til og med EM i 2000, hvor han blev afløst af Morten Olsen, er med i TV 2-programserien "Landstrænerne", og i afsnit to taler de tidligere landstrænere om afdøde Richard Møller Nielsen, der i 1992 vandt EM, samt om Bo Johanssons regeringstid.

Svenske Johansson førte i 1998 Danmark til VM-kvartfinalen, hvor Brasilien var for stærk en mundfuld. 2-3 tabte danskerne efter en forrygende kamp. I ottendedelsfinalen havde man slået Nigeria 4-1.

Tiden som landstræner nød svenskeren, der stadig er betaget af Michael Laudrups kvaliteter.

- Jeg har aldrig haft en bedre spiller end Michael Laudrup. Aldrig. Han kunne alt med hensyn til at håndtere bolden. Hvordan man skal spille bolden, modtage bolden, tæmme
bolden. Han kunne alt. Derfor synes jeg, han er den bedste fodboldspiller, jeg har haft, siger Bo Johansson i Landstrænerne.

Svenskeren, der blev kendt i Danmark for at føre Silkeborg IF til mesterskabet i 1994, var som træner kendt som en "frihed under ansvar"-træner. 

I programmet, hvor Peter Schmeichel deltager i afsnit to for at tale om Richard Møller Nielsen, fortæller Danmarks landskampsrekordholder, at Bo Johansson var en type, man kunne gå til med et spørgsmål, hvortil svenskeren ville svare "hvis du synes, det er vigtigt".

Den svenske træner, der fyldedr 80 år om en måneds tid, var heller ikke bange for at bruge sin trup og de øverste i hierarkiet, når det handlede om beslutningerne i forhold til startopstilling med mere.

Peter Schmeichel fortæller i serien, at han og Michael Laudrup blev taget med på råd, da Bo Johansson gjorde sig tanker om startopstillingen mod Nigeria i ottendedelsfinalen i 1998.

Her ville "Bosse" starte med Ebbe Sand i angrebet, men Laudrup og Schmeichel argumenterede for, at Peter Møller havde været stærk i træning og burde starte.

Sådan en beslutning er naturligvis en trænerbeslutning men da startopstillingen så landede, var det med Peter Møller i front.

"Bosse" havde lyttet til de to danske legender. Angriberen endte også med at score tidligt i Danmarks sejr på 4-1. Samtidig kom Ebbe Sand på banen og scorede i anden halvleg efter bare 21 sekunder på banen. Målet var en genialitet, hvor den bedste spiller, Johansson har trænet, Michael Laudrup, vippede bolden over Nigerias forsvar, så Sand kunne tage den med med hovedet og score.

Bo Johansson stoppede som landstræner efter EM i 2000, hvor Danmark skuffede og tabte alle tre kampe i gruppespillet. Det blev startskuddet til Morten Olsens lange regeringstid.