• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Victor Risager

Kasper Hjulmand om skandale-VM: Boykot er ikke det rigtige

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Kasper Hjulmand kalder det bedst at deltage i VM og presse Qatar derfra.

Af Victor Risager

Kasper Hjulmand og det danske landshold fandt mandag aften ud af, hvem de i kvalifikationen skal kæmpe med  om en billet til det kommende verdensmesterskab i fodbold, der afholdes i Qatar i 2022.

Mere end fodbolden er det kommende VM imidlertid blevet diskuteret for måden, Qatar sikrede sig værtsskabet, samt måden, værtsnationen forholder sig til menneskerettigheder. Som Tipsbladet i de seneste uger har kunnet beskrive, er slutrunden nemlig indhyllet i utallige skandaler.

På et virtuelt pressemøde efter mandagens lodtrækning til VM-kvalifikationsgrupperne var netop Qatar også et emne, men landstræner Kasper Hjulmand afviser et boykot af turneringen, såfremt Danmark kvalificerer sig.

- Det er jo en lang diskussion, som kræver noget mere tid. Nu taler jeg for mig selv personligt - det læner sig meget godt op ad DBU’s holdning - og for det første har det aldrig været DBU’s holdning, at værtsskadet skulle have været i Qatar. Det kan kritiseres meget, og at der er nogle ting, der skal forbedres, er helt klart.

Læs også:Her er Danmarks modstandere i VM-kvalifikationen

- Men det kan ikke være fodboldens rolle at være et verdenskort over steder, man kan være og ikke være. Vi er bakket op af menneskerettighedsorganisationer, forskellige organistationer og den danske stat, som siger, at vi ikke skal boykotte. Det er ikke derfra, man laver forandringer, og det er ikke den måde, man laver gode forandringer på, siger Kasper Hjulmand.  

I stedet vil det være bedre at deltage og presse Qatar. 

- Så jeg er af den overbevisning om, at den bedste måde at lave de små forandringer, som skal til, er gennem at være der og presse. Det har DBU for øvrigt gjort flot, så det er den rigtige måde at gøre det på.

- Medmindre folketinget og internationale organisationer siger noget andet, så er det sådan, vi skal gøre det. Amnesty har flere gange været ude og sige, at det er kritisabelt, at det er kommet der (VM i Qatar, red.), og at det er der, det skal blive af alle mulige forskellige årsager, men at et boykot ikke er det rigtige at gøre, hvis vi vil skabe forandringer.

Læs også:Kalder Qatars VM for håbløs beslutning - men tager hatten af for DBU

I sidste uge kaldte Jens Rohde, idrætsordfører hos De Radikale, det “ansvarsforflygtigelse" at lægge beslutningen over på Folketinget i et interview med Tipsbladet. Han mener, at Danmark bør boykotte slutrunden.

- Som folkevalgt står jeg i et krydsfelt, hvor jeg mest af alt har lyst til at ringe til statsministeren og sige, at det VM skal boykottes. At vi skal bede DBU om ikke at stille op. Jeg mener, at det officielle Danmark skal holde sig langt væk fra VM-slutrunden i Qatar, sagde Jens Rohde til Tipsbladet.

Danmark kan kvalificere sig til slutrunden ved at vinde deres VM-kvalifikationsgruppe, der foruden Danmark altså tæller Østrig, Skotland, Israel, Færøerne, Moldova.

VM i Qatar løber af stablen mellem 21. november og 18. december 2022.

Læs også:Tidligere Superliga-profil vil have Messi og Ronaldo med i protest

Læs også:Afstemning: Bør Danmark boykotte VM i Qatar?

Læs også:Rasende politiker: Jeg har lyst til at ringe til statsministeren