• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Gisle Thorsen

Mangler stor slutrunde: Er det nu, Christian?

Foto: Getty Images

Christian Eriksen er Danmarks største stjerne, men ved slutrunderne har vi stadig til gode at se ham funkle. Vi ser tilbage på den 30-årige Manchester United-spillers fire slutrunder og frem mod en, der forhåbentlig bliver hans bedste.

Af Gisle Thorsen

Christian Eriksen skylder ikke dansk fodbold noget. Men hvis man alligevel kunne komme med et ønske, så ville det være en stor slutrunde med et uforglemmeligt øjeblik fra Manchester United-spillerens side.
Det er femte gang, at den 30-årige boldvirtuos fra Middelfart er med Danmark til enten EM eller VM, men hvad husker vi egentlig hans slutrunder for? Desværre mest for den frygtelige ulykke i Parken under EM på hjemmebane sidste år.
Heldigvis fik den en lykkelig udgang. Bare det, at Christian Eriksen er med til VM i Qatar, er en sejr, men for ham er det ikke nok bare at være med. Christian Eriksen vil gøre en forskel.

Evner forpligter som bekendt, og Christiane Eriksen har evnerne til at gøre forskellen ved et VM. 10’eren er stadig Danmarks største stjerne, og når det svinger for fynboen, har det skær af verdensklasse.

Kigger på Eriksen
Argentina ser mod Lionel Messi, Brasilien mod Neymar, Portugal mod Cristiano Ronaldo.
Når kampe er på vippen, kigger Danmark på Christian Eriksen i håbet om at se det lille magiske øjeblik, der indimellem afgør fodboldkampe.
Som da han med en aflevering splittede de franske verdensmestres forsvar i Parken i den sidste Nations League-kamp forud for VM.

Det er målestokken for Christian Eriksen, og Danmark har brug for en Eriksen på det niveau for at indfri den helt store VM-drøm.
Ved tre ud af hans fire slutrunder har det været sådan.
I 2010 i Sydafrika var Eriksen først og fremmest med for at lære, men allerede ved EM-slutrunden to år senere var det Christian Eriksen, der var offensivt omdrejningspunkt.
Sådan har det været i mere end årti nu, og han indtager nøjagtig samme centrale rolle på Kasper Hjulmands landshold som før det hjertestop, der betød en otte måneder lang kamppause.

Det er genialt, dét der
Det er blevet til otte landskampe siden comebacket i rødt og hvidt tilbage i marts, og Christian Eriksen er noteret for i alt 117 landskampe.
Han vil sandsynligvis ende med landskampsrekorden og er trådt ind blandt de allerstørste i dansk landsholdshistorie. Eller er han?
For Peter Schmeichel har sit EM i Sverige i 1992. Redningen af Marco van Bastens straffespark i semifinalen, miraklerne i finalen mod Tyskland, der fik Jürgen Klinsmann til at ryste vantro på hovedet.

Det samme med Michael Laudrup. Scoringen mod Uruguay i Mexico i ’86 – det er genialt, dét der – og det frække vip til den netop indskiftede Ebbe Sand i 1/8-finalen mod Nigeria 12 år senere. Ikoniske slutrundeøjeblikke i dansk fodbold. Vi savner stadig et sådant Christian Eriksen-øjeblik, og selv om vi ikke kan kræve det, har vi lov at håbe.
Må det blive denne gang, Christian…

VM i Sydafrika 2010

Ved VM i Sydafrika var Christian Eriksen yngste mand. Ikke bare for Danmark, men i hele turneringen. Det 18-årige stortalent havde i foråret fået sit gennembrud i Ajax og fik i marts debut for Danmark i en kamp i Østrig. I Sydafrika fik han i den første kamp mod Holland på Soccer City i Johannesburg Holland sin fjerde landskamp, da han med 17 minutter igen afløste Thomas Kahlenberg. Danmark jagtede en udligning, men Eriksen fik ikke sat et aftryk, og hollænderne fik scoret til 2-0 til sidst.

I anden kamp, hvor Danmark besejrede Cameroun 2-1, så Eriksen til fra bænken, men der blev brug for ham i den sidste kamp i Rustenburg. Igen blev han sat ind på et tidspunkt, hvor Danmark var bagud, og igen afløste ’fremtidens kreatør’ Thomas Kahlenberg. Eriksen fik knap en halv time mod japanerne og havde et enkelt godt forsøg og viste initiativ. Desværre forgæves. Thomas Sørensen havde ikke sin bedste dag, og 1-3 betød farvel til VM.

Karaktergennemsnit i Ekstra Bladet: 3 stjerner ud af 6 

EM i Polen og Ukraine 2012

Christian Eriksen tog store skridt i de to år fra VM i Sydafrika til EM i Polen og Ukraine. Han blev en helt central spiller hos Ajax og også på det danske landshold.

Han hjalp sin klub til titler og Danmark til EM. I 2011 blev Eriksen kåret som årets spiller ved Dansk Fodbold Award, så forventningerne var med rette høje, da Eriksen løb ind på banen i Kharkiv til den første kamp mod Holland. Det var dog en anden lille teknikker, der strålede. Michael Krohn-Dehli blev matchvinder, mens det var arbejdsindsatsen, der blev fremhævet hos Eriksen.

I kamp to mod Portugal lykkedes det ikke rigtig for fynboen. En enkelt god afslutning, men også flere ukarakteristiske boldtab. Bendtner scorede to, men Danmark tabte alligevel. I den afgørende kamp mod Tyskland var han placeret på en noget uvant plads på højrekanten og kom ikke til sin ret. Han forsøgte at rykke ind centralt i banen, men viste kun i glimt sin kasse, og Danmark var efter 1-2 ude af EM. '

Karaktergennemsnit i Ekstra Bladet: 3 stjerner ud af 6

VM i Rusland 2018

Tottenham-stjernen var den helt store danske spiller, da vi kvalificerede os til slutrunden i Rusland. Under Åge Hareides ledelse var han for alvor begyndt at score mål og havde sit muligvis bedste landskampsår i 2017, hvor det blev til ni mål i ni kampe. Deriblandt et hattrick i Dublin, da Danmark bookede billetten.

Eriksen scorede 11 gange i kvalifikationen, men ved selve slutrunden ramte han ikke samme højder.

I åbningskampen mod Peru lagde han med en veltempereret aflevering op til Yussuf Poulsens sejrsmål efter en lille times spil, men spillede ellers under middel.

I næste kamp mod Australien scorede han tidligt i opgøret sit første slutrundemål, men spillede derefter sin dårligste landskamp længe. Det blev bedre i 0-0-kampen mod Frankrig uden at blive rigtig godt. I 1/8-finalen mod Kroatien smed Eriksen usædvanligt mange bolde væk og tabte den direkte kreatørduel til Luka Modric klart.

For at gøre ondt værre brændte han Danmarks første forsøg i den tabte straffesparkskonkurrence. ’Åh nej, Christian – Vi havde regnet med dig’ lød overskriften i kommentaren i Ekstra Bladet, hvor det blev konstateret, at det desværre blev en slutrunde, hvor de store – og rimelige – forventninger til Eriksen ikke blev indfriet.

Karaktergennemsnit i Ekstra Bladet: 3 stjerner ud af 6

EM 2021 I store dele af Europa

Eriksen kom til EM på hjemmebane som nykåret italiensk mester. Selv om opholdet i Inter havde været problemfyldt, pegede pilen den rigtige vej i foråret 2021, hvor Eriksen igen fik pænt med minutter i Milano-klubben. Eriksen kom derfor til EM i fin forfatning.

Også under Kasper Hjulmand var han Danmarks omdrejningspunkt. Vores store stjerne, ham der skulle sikre os succes, og så skete det…

I det 43. minut af åbningskampen mod Finland faldt fynboen pludselig til jorden. Ingen i Parken var i tvivl om, at det var alvorligt, og de mest frygtelige minutter i dansk landsholdsfodbolds historien fulgte. Eriksen havde fået hjertestop, men en resolut indsats fra læger og paramedicinere bragte ham tilbage til livet. Det var lettelsens jublen, man kunne høre, da det blev meddelt, at Christian Eriksen var ved bevidsthed. Hans rystede holdkammerater tabte kampen, men den lørdag i Parken var det livet, der vandt. Og selv om Christian Eriksen var færdig ved EM, var han på sin vis med til at bringe et hold og et folk tættere sammen.

Karaktergennemsnit i Ekstra Bladet: Uden for bedømmelse