Sommeren 92: Laudrup-skuespiller trodsede fodboldforbud
Foto: Kasper Barfoed/Twitter
Landshold

Sommeren 92: Laudrup-skuespiller trodsede fodboldforbud

Cyron Melville spiller Brian Laudrup i den nye film om EM 1992. Tipsbladet.dk mødte manden i 2013 til en stille fodboldsnak.

Torsdag den 27. august har filmen 'Sommeren '92' premiere. Den handler om det danske landshold, Richard Møller Nielsen og sejren ved EM i 1992. 

I filmen medvirker nogle af landets store skuespillere, og flere af dem har altid haft en forkærlighed for fodbold. 

En af dem er Cyron Melville, der spiller Brian Laudrup i filmen. Tipsbladet.dk mødte manden i 2013 til en stille fodboldsnak. I anledning af premieren på torsdag bringer vi her fodboldsnakken i sin helhed.

BRAGT I TIPSBLADET 5. APRIL 2013

Egentlig var de i Prag for at være kong Christian den 7., doktor J. F.

Struensee og lensgreve Enevold Brandt, men det kunne de ikke være hele tiden. Optagelserne til den senere Oscar-nominerede " En kongelig affære" i begyndelsen af 2011 var fyldt med lange pauser, og dem benyttede de tre skuespillere Mikkel Boe Følsgaard, Mads Mikkelsen og Cyron Melville til at snige sig væk fra hotellet for at spille streetfodbold på de lokale baner.

"Vi fik faktisk forbud mod at spille, fordi vi kunne komme til skade. Men vi gjorde det alligevel i al hemmelighed. Vi gik ned på de lokale baner og spillede mod de tjekkiske unge. Jeg tror ikke, Zentropa havde været glade, hvis de havde set, hvor meget vi gik til den. Vi boede på et hotel i to måneder, og udenfor var der var lækre indendørsagtige baner, indhegnede og med kunstgræs. Vi skulle bare ud og være drengerøve. Jeg har ikke en speciel god kondi, men når der er en bold, løber jeg, til bolden er slidt op. Jeg kan ikke stoppe. Vi ville bare starte med at skyde lidt på mål, men så var der nogle spillere, som gerne ville spille imod os. Og så kørte vi den danske stil med at underspille lidt. " I ser gode ud, men lad os bare prøve os tre mod jer tre." Og så lammetævede vi dem. Fuldstændig. Sindssygt fedt. Så vi trodsede forbuddet, fordi vi blev nødt til det. Der var et fitnessrum, men jeg er ligeglad med et fitnessrum."

Fortælleren er Cyron Melville, der nu er hjemme på Nørrebro, hvor han møder Tipsbladet til en stille fodboldsnak. Og det bliver en fodboldsnak, der i høj grad kommer til at handle om at dyrke sporten selv. For 28-årige Melville, blandt andet kendt for roller i " 2 ryk og en aflevering" og " Vanvittig forelsket" samt tv-serierne " Jul i Valhal" og " Forbrydelsen", er vild med at spille fodbold. Han taler gerne længe og med passion om store stjerner, klubber og kampe, men der kommer en særlig glød i både stemme og øjne, når talen falder på hans egne udfoldelser med bolden.

"Den fedeste time er bare den, hvor man spiller fodbold -i hvert fald i top tre. Jeg kobler fuldstændig af," siger Cyron Melville, der i dag spiller Serie 3 i klubben BK Amalie som hurtig og teknisk dygtig fløjspiller. Men selv om fodbolden er et frirum, betyder det meget for ham, at alle gør deres bedste.

"Jeg går bare op i, at vi giver alt, hvad vi har. Hvis nogle siger " Tag det roligt, det er bare en fodboldkamp," bliver jeg irriteret, for det er nemlig en fodboldkamp. Jeg er ikke kommet for at hygge-nygge. Vi behøver ikke at vinde. Det vil jeg gerne prøve på, men det vigtigste er, at alle på holdet, inklusiv mig selv, skal gøre sit bedste. Det er min legeplads, og der har jeg glædet mig til at komme ud i en hel uge. Når jeg så føler, at folk ikke gider at lege lige så meget som mig, synes jeg, de er kedelige at lege med," siger Cyron Melville.

Cyron Melville voksede op på Djursland.

Han begyndte at spille i klub som otte-niårig, men der blev også leget meget med bolden hjemme hos en god ven.

"Hans far havde bygget en fodboldbane foran deres hus med projektører om aftenen. Jeg var der hele tiden, og næste morgen kørte han os til fodbold. Vi stod fandme så tidligt op for at spille, da jeg var barn, og så solopgangen i bilen. Så hørte vi The Commitments hele vejen og sang højt, både på vej dertil og på vej hjem og især hvis vi havde vundet. Og så kan jeg huske græsset, når det var helt fugtigt af dug. Nyklippet. Duften. Og så det der med at stå på sidelinjen og skulle spurte ind til træneren og tilbage igen. Tre gange. Så var man virkelig klar. Det er alt sammen gode minder," husker Cyron Melville.

En del af ungdomskarrieren blev brugt i Nørager Boldklub, som Cyron Melville mindes med særligt varme følelser. Den lille by med godt 1000 indbyggere er netop blevet kåret til Årets Landsby 2013, og den tidligere spiller i den lokale storklub husker det også som et helt særligt sted.

"Det er en stolt by. Farfaren sidder på tribunen og kigger med, faderen er træner, og sønnen spiller. De bliver alle boende i byen. Alligevel var der plads til, at jeg og to andre hippiebørn kunne være med. Vi havde fandme pandebånd og halvlangt hår, men vi blev budt velkommen," siger Cyron Melville, der boede 30 kilometer væk fra landsbyen, men alligevel havde en god tid i klubben.

"Så stoppede det efter noget tid, og så ringede Jon Nørgaard - også kaldet Popstars-Jon - og bad mig komme ind til et hold, han sammensatte sammen med træneren, hvor han havde ringet rundt til gode spillere på Djursland. Vi lavede et rigtigt godt hold der.

Det var i Stenvad Boldklub." I teenageårene overvejede Cyron Melville, om han sammen med nogle holdkammerater skulle forsøge sig i AGF, men han mente ikke, han havde mentaliteten til at skulle kæmpe med andre drenge om en plads på holdet, så han fortsatte på et lidt lavere niveau. I " 2 ryk og en aflevering" fra 2003 spiller Cyron Melville den talentfulde fodboldspiller Bo, som er på tærsklen til et skifte til en større klub, men spolerer chancen med druk, hash og fest, og Cyron Melville kan også godt huske dengang, da fodbolden kom i konflikt med nye og mere spændende ting.

"Piger og fester blev sjovere end fodbold. Jeg havde ikke lige så meget behov for at spille fodbold, som jeg havde haft. Jeg ville hellere til fest og gå sent i seng, så det ebbede lige så stille ud. Når man spillede i frikvarteret, var det stadig sjovt, men jeg tog aldrig en fodboldkamp så seriøst, at jeg gik tidligt i seng. Det er jeg så begyndt på nu, for jeg er blevet så gammel, at jeg er nødt til det," fortæller BK Amalie-profilen.

Skuespilleren begrænser ikke sine talenter til Serie 3-klubben. Han spiller også indendørs, og han har en Facebook-liste, som han skriver til, " hvis man har lyst til at spille en eftermiddag, hvor vejret er godt." Og så er der de kampe, som han spiller via sit job. Der var de meget uofficielle i Prag med Mads Mikkelsen og Mikkel Boe Følsgaard som holdkammerater, og i sommer blev han matchvinder i finalen, da Zentropa vandt filmmagasinet Ekkos årlige medieturnering. Tidligere har han også deltaget i Soap Cup, en turnering hvor holdene bag forskellige tv-serier mødes.

"Der spillede jeg for "Forbrydelsen", og vi mødte "Anna Pihl" i finalen. Allan Nielsen spillede for "Anna Pihl"-holdet, fordi at hans datter havde været med i serien. Det var der mange, som var sure over, men jeg syntes, det var sindssygt fedt at spille mod Allan Nielsen. At han så scorede det eneste mål i finalen var lidt irriterende... Året forinden havde Michael Laudrup spillet med "Klovn", fordi han havde været med i et afsnit. Der var jeg ked af, jeg ikke var med..." fortæller Cyron Melville.

Han håber dog, at han får mulighed for at møde Michael Laudrup på et senere tidspunkt.

"Mads Mikkelsen har lovet mig, at han en dag vil sætte mig på det der Showstars-hold, hvis der kommer et afbud. Det er min absolutte drøm. Det ville være større for mig end at være med i en Scorsese-film. Jeg tror faktisk godt, jeg kan score et enkelt mål. Jeg kender Michaels pasninger - jeg ved, hvornår jeg skal løbe," siger Cyron Melville med et glimt i øjet.

Sagen er nemlig den, at Michael Laudrup er Cyron Melvilles største fodboldidol.

Både på grund af spillet på banen og hans stil og væremåde.

"Jeg synes, Michael Laudrup er indbegrebet af storhed. Når man i mere end 30 år har været en af verdens bedste og alligevel kan holde benene på jordene, så har man bare format. Jeg synes, at han er så stort et menneske, at han burde være et forbillede for Danmark. Han burde være den, vi sendte ud som ambassadør for Danmark - ikke kun i fodbolden. Når nogen siger, Michael Laudrup er dansker, bliver man helt rød/ hvid i hjertet. Det er meget nationalistisk, men han er en, jeg er stolt af på mange måder."

"Jeg synes, det er vigtigt at have en mand, som er så dygtig, og som kan sætte standarden for, hvordan man kan te sig. Michael Laudrup bør være forbilledet for alle danske fodboldspillere. Hvis han sætter standarden ved at være så cool, så er det et vigtigt udgangspunkt for, hvordan unge spillere vil være. Det er også derfor, det er så ekstremt uheldigt med Bendtner og alle hans historier. Der er nogle fodboldspillere, som er lige så gode som Michael, men som ikke siger mig så meget, fordi de ikke har den samme storhed," siger Cyron Melville.

Han stiftede først for alvor bekendtskab med Michael Laudrup, da denne vendte tilbage til landsholdet i efteråret 1993, og blev betaget af hans coolness og fodboldhjerne.

"Siden har jeg takket være YouTube set alt, hvad der er. Jeg har også prøvet at finde en masse med Finn Laudrup. Der er ret mange lækre klip med Michael. Det er der også af Brian, men knap så mange. Og det er synd, for jeg tror, man ville kunne finde en del klip med Brian også, Jeg var for ung til at opleve Michael Laudrups storhedstid på landsholdet, men jeg oplevede Brian. Han var eddermame også vild. Måske var han også et større talent. Jeg føler, jeg kan identificere mig mere med Brian. Man skal virkelig have den rette psyke," siger Cyron Melville, der mødte Brian Laudrup til Dansk Fodbold Award i november sidste år.

"Jeg kunne ikke få mig selv til at gå hen til Brians bord, for der sad hele hans familie, og han skulle hyldes i år og i Hall of Fame. Men heldigvis mødte jeg ham på trappen. " Brian." " Ja?" " Jeg ville bare lige sige, du er fed!" " Tak." Det bliver altid lidt kikset, men jeg gjorde det," siger Cyron Melville.

Samme aften i Cirkusbygningen overværede skuespilleren også begyndelsen på en stor landsholdskarriere.

"Til mit held blev Viktor Fischer efterladt alene, efter at Morten Olsen havde klappet ham på baghovedet og sagt " det er det, jeg vil høre knægt!" Så sagde jeg " du skal lige fortælle, hvad der skete der," og han sagde " jeg er lige blevet udtaget til landsholdet." Så jeg var den første, der hørte det. Efter det interviewede jeg ham lidt om hans drømme og sådan noget. Han virkede som en begavet ung mand. Han kunne sidde og snakke om film og Lars von Trier," siger Cyron Melville.

Skuespilleren har også været i nærkontakt med en anden af landsholdets unge spillere. I august 2010 mødte han på natklubben Zen den dengang attenårige Christian Eriksen, der samme aften havde spillet godt i en 2-2-venskabskamp mod Tyskland.

"Jeg havde fået en øl eller to for meget, og det gjorde, at jeg var lidt friskere end normalt. Så jeg gik simpelthen hen og gav Christian Eriksen en kæmpe krammer. Der var han virkelig lovende og havde spillet rigtig godt. Han var 18 år, og armene hang ned langs siden. Han fik virkelig et chok. Så måtte jeg ligesom sige " undskyld. Jeg er ikke voldelig, jeg ville bare sige, du er fed"," fortæller Cyron Melville, der - i modsætning til når han møder stjerner fra sin egen branche - nemt bliver starstruck ved mødet med fodboldspillere.

"Det sitrer i min krop, jeg bliver seks år igen. Før var det " wauw", når man kiggede op på de ældre spillere, men nu er det mig, der er den gamle, som giver en 18-årig en krammer og siger " du er fandme god knægt!" Helt kikset. Det er noget specielt, for når alt kommer til alt, er det nok det, jeg gerne selv ville have været. Jeg endte med at lave film, og det er jeg sindssygt glad for, og det er måske også det, jeg er bedst til. Men drømmen var altid fodbold."