Video : Tipsbladet
Landshold

Superliga-profil i vild udvikling: Kæmpe gulerod

OB-spilleren er inde i en rivende udvikling, der har kastet en italiensk landsholdsudtagelse af sig. Det glæder klubbens individuelle træner Thomas Helveg.

53 italienske ungdomslandskampe er et sjældent syn hos en Superliga-spiller.

Et sådant cv landede Franco Tongya med i OB tilbage i sommer, da man hentede ham efter et knap så vellykket ophold i Marseille. I Superligaen har kantspilleren været et kæmpe hit, og nu begynder han at blive interessant for Italien igen.

I november blev han udtaget til U21-landsholdet, dog uden at få debut, mens han kort før jul blev udtaget til en samling med A-landsholdet, hvor man ser flere af landets unge talenter an.

- Det giver ufattelig meget. Jeg har haft mulighed for også at arbejde sammen med Franco, så det er selvfølgelig en kæmpe gulerod. Nu har jeg ikke haft mulighed for at tale med Franco, efter han kom retur fra U21-samlingen, siger OB's individuelle træner, Thomas Helveg, til Tipsbladet og fortsætter.

- Det har han højst sandsynligt glædet sig rigtig meget til, og han har nok også været ærgerlig over, at han ikke fik lov til at komme i aktion. Han har formentlig bevist sig på træningsbanen, og der har han formentlig gjort det så godt, at man har taget det med i betragtningen til den her samling.

Franco Tongya sad på bænken i alle 90 minutter, da Tyskland vandt med 2-1 over Italien i en venskabskamp i november. Nu er det så det italienske A-landshold, der kalder, da de mødes til en samling i Firenze, hvor man skal spille to træningskampe.

- Når du får de her anerkendelser, for det er det jo, når nogen holder øje med dig på allerøverste hylde, så er det selvfølgelig helt vildt stimulerende. Vi snakker et A-landshold, som er en markant aktør i fodboldverdenen, selvom de ikke har været kvalificeret til VM, men det er alligevel bare en indikator for, at han er med i en eller anden bruttotrup, som der bliver holdt øje med, siger Thomas Helveg.


Franco Tongya jubler over scoringen til 3-0 over Lyngby BK.

De forsvarende europamestre missede kvalifikationen til VM, og nu står de overfor en større genopbygning ifølge Thomas Helveg. Den tidligere højre back, der i mange år spillede i italiensk fodbold, håber derfor, at man kigger de unges vej.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at når Italien misser kvalifikationen til en slutrunde, så skal der ske noget. Der er også flere af de ældre profiler på holdet, der står overfor en udskiftning. Enten har de selv sagt stop eller også er det nu, man skal bladre videre til næste side. 

- Derfor er det meget naturligt at kigge på, hvem man har af unge spillere, som kan være en mulighed. Nu var Franco udtaget for U21 mod Tyskland, hvor han ikke kom i spil. Således vil det ofte være sådan, at man kigger de unges vej til fremtiden.

I OB har 20-årige Franco Tongya været en blandt mange solstrålehistorier i denne sæson, hvor han efter en tilvænningsperiode har startet otte gange for fynboerne i Superligaen.

- Hos os har han spillet mest på kanten, og jeg tænker, at han tidligere har spillet lidt mere centralt. Så han kan lidt det hele. Umiddelbart skulle man tro, at hans kompetencer er i de fremadrettede spil, men hos os oplever vi, at han er rigtig dygtig defensivt. Måske har han endda mere udviklingspotentiale i det fremadrettede spil. Så det er noget af det, vi skal hjælpe ham med, så han kan blive endnu skarpere der.

Franco Tongya og den øvrige OB-trup starter sæsonforberedelserne igen den 4. januar, og der kan ikke være nogen tvivl om, at italieneren er ekstra motiveret til at gøre en god figur med en italiensk landsholdsudtagelse i bagagen.

Kantspilleren har optrådt 11 gange og scoret et enkelt mål i sit første halve år i Danmark. 10 optrædener står han noteret for i Superligaen, hvor han blot en enkelt gang er gået fra banen med et nederlag. Det har også fået OB tilbage i den sjove ende af tabellen, hvor man overvintrer på femtepladsen.

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images