Video : Tipsbladet
Premier League

Her er historiens dårligste Premier League-trænere

Her er vores bud på de 10 dårligste Premier League-trænere nogensinde.

De fleste husker nok, at Frank De Boer blev ansat i Crystal Palace og fyret igen få kampe senere, men er han den dårligste Premier League-træner nogensinde? Her giver vi vores bud på de 10 dårligste trænere, der har været i den bedste engelske række, siden den blev omdøbt til Premier League i 1992.

De 10 trænere er ikke nødvendigis valgt, fordi de har det laveste pointsnit, men i lige så høj grad fordi de skuffede ud fra de forudsætninger, der var for at få succes, og det materiale, de havde til rådighed. Derudover kan der være ting, som er hændt enten uden for banen eller senere i karrieren, der har haft betydning for, at de er med på listen.

Hele listen kan ses her:

10. Ian Holloway 
58-årige Ian Holloway var og er på mange måder en person, der er let at holde af, og derfor kan man nogle gange glemme, at han sjældent var en succes på trænerbænken - også selvom der var opture undervejs. I 2010 førte han eksempelvis Blackpool op i den bedste engelske række for første gang i 38 år. The Seasiders fik også en forrygende start på tilværelsen i Premier League og indtog 11. pladsen ved jul, men efter nytår vandt Holloway og co. kun 3 af 20 kampe, og Blackpool endte alligevel med at rykke ned. Undervejs fik Holloway også en bøde af Premier League, fordi han bevidst stillede med et svækket hold i en kamp mod Aston Villa.

I november 2012 fik Holloway chancen i Crystal Palace og førte London-klubben op i Premier League, men de første otte kampe bød på syv nederlag og blot en enkelt sejr. Det endte med at koste Holloway jobbet, og han er ikke vendt tilbage til Premier League siden. Senest har han været i Grismby, også uden succes, og det hele endte på dramatisk vis, da Holloway den 23. december sidste år sagde op på Twitter få timer efter et nederlag til Bradford. Grismby endte senere med at rykke ud af det engelske ligasystem for første gang i fem år, og klubben blev den første i England, der blev straffet for brud på Covid19-protokollerne, da Holloway blev opdaget i at spille dart med nogle af klubbens spillere på træningsanlægget.

Holloway har siden fortalt, at han ikke er sikker på, at han vil være træner igen, og han bliver det utvivlsomt heller ikke i Premier League igen. Men han vil med sikkerhed huskes for at sige: "Lige nu går alting galt for mig. Hvis jeg faldt ned i en tønde med bryster, ville jeg komme op suttende på min tommelfinger."

Premier League-cheftrænerjobs:
2010-2011: Blackpool (38 kampe, 10 sejre, 9 uafgjorte og 19 nederlag)*
2013: Crystal Palace (8 kampe, 1 sejr og 7 nederlag)
*Kun Premier League-kampe er talt med for alle trænere

9. Bruce Rioch 
I Danmark husker de fleste uden tvivl Bruce Rioch for tiden i OB og AaB, men den rutinerede skotte har også en fortid i Premier League. Efter en forrygende tid i Bolton blev han nemlig ansat i Arsenal i 1995. Rioch fik en enkelt sæson på Highbury og førte London-klubben til en femteplads, hvilket i sig selv ikke er helt elendigt, men hans Arsenal-tid huskes i højere grad for, at angrebsstjernen Ian Wright ville sælges, fordi Rioch brugte ham som venstre kant, og at han blev afskediget efter uenigheder med bestyrelsesformand David Dein.

I dag ses Rioch af mange Arsenal-fans som en af klubbens værste trænere i Premier League-æraen. Hans efterløser var Arséne Wenger, der fik kæmpe succes, og Rioch selv kom aldrig i nærheden af samme niveau igen. I 2005 blev han til gengæld cheftræner for OB og førte fynboerne til henholdsvis en tredje- og fjerdeplads i Superligaen. I sin tredje sæson fik OB også en fornuftig start, men ovenpå et nederlag til Randers i den første kamp efter vinterpausen valgte Rioch at sige op efter uenigheder med ledelsen. Han fik chancen i AaB ikke længe efter, men blev fyret efter fem måneder på posten. 

Premier League-cheftrænerjobs:
1995-1996: Arsenal (38 kampe, 17 sejre, 12 uafgjorte, 9 nederlag) 

8. John Carver 
"Jeg er den bedste træner i Premier League," sagde John Carver om sig selv, da han stod i spidsen for Newcastle i slutningen af 2014/15-sæsonen. Udtalelsen siger en del om 56-årige englænder, for Newcastle klarede sig langt fra godt under Carvers ledelse, og selvom han ikke havde mange kampe i spidsen for den nordengelske klub, står han tilbage som en af de værste i rækkens historie.

John Carver fik faktisk debut som Newcastle-træner helt tilbage i 2004 og fik den perfekte start på sin trænerkarriere. Ovenpå Bryan Robsons fyring førte han nemlig klubben til en 3-0-sejr over Blackburn, men blev ikke tilbudt jobbet permanent. Efter assistentjobs i Leeds og Sheffield United og et ikke særligt vellyket ophold i MLS-klubben Toronto FC vendte Carver i 2011 tilbage til Newcastle, og i starten af 2015 blev han gjort til cheftræner, da Alan Pardew skiftede til Crystal Palace. Carver fik resten af sæsonen til at bevise sit værd, men de 19 kampe endte med 12 nederlag og kun tre sejre.

I 2016 blev han cheftræner i cypriotiske Omonia, men blev heller ikke nogen succes her og fik stukket en fyreseddel i hånden mindre end otte måneder senere. Sidste sommer gjorde Steve Clarke ham til en del af staben på det skotske landshold, og det er nok meget godt, at han forbliver i en rolle som assistent, for han har ikke kvaliteterne til at være chef på øverste niveau.

Premier League-cheftrænerjobs:
2004: Newcastle (1 kamp, 1 sejr)
2014: Newcastle (1 kamp, 1 nederlag)
2015. Newcastle (19 kampe, 3 sejre, 4 uafgjorte og 12 nederlag)

7. Paul Jewell 
Selvom Paul Jewell havde pæn succes i både Bradford og Wigan, vil han for altid blive husket for sin historisk dårlige tid i Derby. Han førte Bradford op i Premier League for første gang i 77 år i 1999 og sikrede klubben overlevelse i Premier League, men Jewell sagde op efter sæsonen, fordi bestyrelsformand Geoffrey Richmond kaldte 17. pladsen "en skuffelse." I 2005 førte han desuden Wigan op i den bedste engelske række for første gang nogensinde, og selvom klubben imponerede i Premier League, sagde Jewell igen op i 2007.

Et halvt års tid senere vendte den tidligere angriber tilbage til Premier League, da Derby havde fyret Billy Davies efter en horribel start på sæsonen. Jewell kunne imidlertid ikke rette op på den synkende skude, og da sæsonen var slut, havde Derby hentet blot 5 point i 24 kampe under Jewells ledelse - ikke en eneste af dem blev vundet. Undervejs blev der slået klubrekord for flest nederlag i træk, og Derby sluttede sæsonen med blot 11 point. Intet hold har nogensinde haft færre point efter en sæson i den bedste engelske række.

Jewell kom heller aldrig tilbage på noget, der lignede samme niveau, og senest har han været sportsdirektør i League Two-klubben Swindon Town. Han har også været assistenttræner i West Bromwich, men sagde her op efter blot en uge, fordi han nægtede at gå ned i løn.

Premier League-cheftrænerjobs:
1999-2000: Bradford City (38 kampe, 9 sejre, 9 sejre, 18 nederlag)
2005-2007: Wigan (76 kampe, 25 sejre, 14 uagjorte, 37 nederlag)
2007-2008: Derby (24 kampe, 0 sejre, 5 uafgjorte, 19 nederlag)

6. Iain Dowie 
Som flere af sine kollegaer på listen her gjorde Iain Dowie i perioder et godt stykke arbejde på lavere niveau. I 2004 førte han Crystal Palace op i Premier League og hentede den legendariske ungarske målmand Gabor Kiraly til klubben, men han havde tydeligvis ikke klassen til også at få succes på øverste hylde. Crystal Palace rykkede med det samme ned i Championship igen, og i 2006 sagde Dowie op, fordi han ønskede at komme tættere på sin familie i Bolton. Otte dage senere blev han alligevel præsenteret i London-klubben Charlton til stor vrede for Palace-formand Simon Jordan.

I Charlton fik Dowie et større transferbudget, end nogen tidligere cheftræner i klubben havde haft, og han erhvervede sig blandt andre Jimmy Floyd Hasselbaink. Men The Addicks klarede sig alt andet end godt, og efter 12 spillerunder var Dowie fyret. I 2010 fik han alligevel chancen i Premier League igen, da Hull City ansatte Dowie til at redde klubben fra nedrykning, men det blev til blot otte point i sæsonens sidste ni kampe og dermed en tur ned i Championship.

Cheftrænerjobbet er det sidste, Dowie har haft, og siden har han blandt andet været ekspert på Sky Sports. Men også det job kvittede han sidste år for i stedet at blive bankrådgiver.

Premier League-cheftrænerjobs:
2004-2005: Crystal Palace (38 kampe, 7 sejre, 12 uafgjorte, 19 nederlag)
2006: Charlton (12 kampe, 2 sejre, 2 uafgjorte og 8 nederlag)
2010: Hull City (9 kampe, 1 sejr, 3 uafgjorte, 5 nederlag)

5. Tim Sherwood 
Ingen Tottenham-træner har overraskende nok vundet procentvis flere af sine kampe i spidsen for klubben, end Tim Sherwood har. Han blev i slutningen af 2013 gjort til cheftræner efter fyringen af André Villas-Boas og fik en forrygende start med fem sejre og én uafgjort i de første seks kampe, og han fik flyttet Spurs fra syvende- til sjettepladsen, mens han var i klubben. Undervejs blev det imidlertid også til nogle voldsomme nederlag til Liverpool og Chelsea, og selvom Tottenham havde papir på Sherwood indtil sommeren 2015, blev han fyret efter sin første sæson. Han fik chancen i Aston Villa ni måneder senere, men floppede stort og fik sparket ti kampe inde i 15/16-sæsonen efter seks nederlag i træk.

At Sherwood er med på denne listen skal i høj grad også ses i lyset af nogle af de ting, han siden har sagt som ekspert hos blandt andre Al-Jazeera og Amazon Prime. Her har han fået stor kritik for en række mærkelige analyser af både kampe, spillere og trænere. Udover sin karakteristiske vest, som han ofte havde på, huskes Sherwood nemlig også for kommentarer som "i dag er et godt eksempel på, at alle kan slå alle" om en 1-1-kamp mellem Aston Villa og Leicester.

Premier League-cheftrænerjobs:
2013-2014: Tottenham (22 kampe, 13 sejre, 3 uafgjorte, 6 nederlag)
2015: Aston Villa (23 kampe, 6 sejre, 2 uafgjorte, 15 nederlag)

4. Bob Bradley 
Ligesom der ikke kan være nogen tvivl om, at Bob Bradley har været en god træner i amerikansk kontekst, er der ingen tvivl om, at "Soccer Bob" var et flop i Premier League. Allerede da han blev ansat efter fyringen af Fransceco Guidolin gav Swansea-fansene udtryk for, at de var skuffede over ansættelsen, og eksperter mente ydermere, at Bradley blot var blevet ansat, fordi Swansea havde amerikanske ejere. Bradley blev ikke desto mindre den første amerikanske cheftræner nogensinde i Premier League.

Men hvis PL-klubber tøver med at ansætte en amerikansk træner efter at have set, hvad Bradley udrettede i Swansea, kan man godt forstå dem. Waliserne vandt blot to kampe og lukkede 29 mål ind under Bradley, der blev fyret efter kun 11 kampe.

At det skulle gå Bradley så skidt i Premier League, kunne man næsten forudse allerede inden hans første kamp. Han havde ganske vist stået i spidsen for det amerikanske landshold i en længere periode, men ellers havde han blot erfaring fra MLS-klubber, norske Stabæk og Le Havre i den næstbedste franske række. Ikke ligefrem noget prangende CV, og Bradley viste sig også at være for ringe til Premier League.

Premier League-cheftrænerjobs:
2016: Swansea (11 kampe, 2 sejre, 2 uafgjorte, og 7 nederlag)

3. Steve Kean 
Allerede da Steve Kean landede sit første cheftrænerjob i Premier League i december 2010, var mange utilfredse med ansættelsen. Blackburns nye ejere, det indiske konglomerat Vendy's, der havde fyret Sam Allardyce, havde fået hjælp af Keans agent til at færdiggøre købet af klubben få måneder tidligere. Senere blev Kean af optagelser fra en bar i Hong Kong afsløret i at sige, at Allardyce var blevet fyret, fordi han var "en svindler." Sagen endte i retten, og Kean måtte undskylde.

Heller ikke på banen kørte alt på skinner for Kean. Han fik en fornuftig start med ti point i sine første seks kampe, men så satte en skidt periode på ti kampe uden sejr Blackburn i nedrykningsfare. Overlevelsen endte dog med at blive sikret på sidste spilledag, og Kean fik lov til at fortsætte i næste sæson. Men da 2011/12-sæsonen havde nået november, lå Blackburn sidst og havde vundet blot én af ti kampe. Alligevel fik Kean forlænget sin kontrakt.

Det skabte naturligvis røre blandt klubbens fans, der ville have Kean fyret, og kontroverserne fortsatte, da Kean erkendte, at man havde opgivet en Liga Cup-kamp mod Cardiff på forhånd. Blackburn endte med at rykke ned i Championship med 32 point for 38 kampe, og så var Keans tid i klubben ovre. Efterfølgende har Kean været cheftræner for DPMM FC i Singapore, landstræner for Brunei og assistenttræner i australske Melbourne Victory.

Premier League-cheftrænerjobs:
2010-2012: Blackburn (59 kampe, 13 sejre, 14 uafgjorte, 32 nederlag)

2. Tony Adams 
Lige så god en fodboldspiller Tony Adams var, lige så ringe en fodboldtræner er han, og den tidligere Arsenal-anfører har tydeligvis kun landet trænerjobs på grund af sin flotte spillerkarriere. Trænerkarrieren startede med et kort ophold i Wycombe, for hvem han endte med at rykke ned i League Two, inden han fik ansvaret for reserveholdet i Feyenoord i et års tid. I 2006 blev han gjort til assistent for Harry Redknapp i Portsmouth, men da han skulle videre til Tottenham i december 2008, blev Adams tildelt ansvaret for Premier League-mandskabet. Det blev imidlertid til en kortvarig affære, der sluttede efter 15 Premier League-kampe og blot 10 point.

Adams røg to år senere til Gabala i Aserbajdsjan, men holdt kun et halvt år, og så skulle man tro, at karrieren på topplan var ovre. Alligevel fik Adams chancen i La Liga-klubben Granada i slutningen af 2016/17-sæsonen. Det endte med syv nederlag i syv kampe, en målscore på 3-17 og en nedrykning til Segunda Division. Der er siden blevet lavet meget sjov med Adams' trænerevner, og det er svært at forestille sig, at nogen klub skulle have lyst til at give den tidligere forsvarskæmpe en chance igen.

Premier League-cheftrænerjobs:
2008-2009: Portsmouth (15 kampe, 2 sejre, 4 uafgjorte, 9 nederlag)

1. Frank De Boer 
José Mourinho har kaldt ham for "den dårligste manager i Premier League-historien," og selvom portugiseren ikke altid har ret, er det svært at være uenig med ham i dette tilfælde. Frank De Boer stod i spidsen for Crystal Palace i fire PL-kampe og tabte dem allesammen. Ingen anden Premier League-klub har nogensinde tabt sæsonens første fire kampe, og ingen manager har stået i spidsen for en Premier League-klub i færre kampe, end De Boer gjorde. Hollænderen forsøgte at implementere en mere boldbesiddende spillestil, end Palace tidligere havde været vant til, men mislykkedes totalt. Efterfølgende kritisterede han spillerne for ikke at være modtagelige over for de idéer, han kom med.

De Boer havde inden opholdet i London-klubben haft en skuffende tid i Inter, og heller ikke i de efterfølgende jobs hos Atlanta United eller det hollandske landshold var der meget at juble over. Landstrænerjobbet blev afbrudt i sommer, da Tjekkiet slog Holland ud af EM, og De Boer bliver i stedet husket for de negative ting - som for eksempel da han kritisterede miniputnationen Gibraltar for deres defensive spillespil efter en landskamp, som hollænderne vandt 7-0.

Premier League-cheftrænerjobs:
2017: Crystal Palace (4 kampe, 0 sejre, 0 uafgjorte, 4 nederlag)