Video : Tipsbladet
Premier League

Ender Zanka karrieren i Danmark? Her er hans svar

Forsvarsstjernen fra Danmark har ingen planer om at vende snuden hjem lige nu.

Det er ikke mange mennesker, som kan sige, at de har haft adresse i både Danmark, England, Holland, Tyrkiet og Tyskland i deres liv. 

Men det kan den tidligere FC København-stjerne Mathias 'Zanka' Jørgensen. 

Han har nemlig spillet for B93, FC København, PSV Eindoven, Huddersfield, Fenerbahce, Fortuna Düsseldorf og Brentford i løbet af sin lange fodboldkarriere. 

I skrivende stund bor den 32-årige dansker i London, hvor han tørner ud for Brentford. Og han kan godt lide at være i den engelske hovedstad. 

Det gør 'Zanka' klart i et interview med Tipsbladet, da han bliver spurgt, om han er interesseret i at forlænge sin kontrakt med Premier League-klubben. 

- Det er jo en vurdering og en snak, jeg først og fremmest skal have med Thomas (Frank, red.) og selvfølgelig også med klubben. For det handler om, hvad det er for en rolle, jeg gerne vil have, og hvad det er for en rolle, de ser mig i, siger forsvarsspilleren og fortsætter: 

- Jeg skal ikke lyve og sige, at jeg skal spille hver eneste kamp, for jeg er glad. Så længe jeg er involveret og kan gøre en forskel samt får muligheden for at vise mig frem - jamen, så er det her et dejligt sted at være, og det ved de også godt her, og det er ligesom den aftale, vi har lavet for den her sæson. 

- Og så må vi sætte os ned og se om de ting er lidt mere langtidsholdbare. Det er det, vi skal være på bølgelængde med, før vi begynder at snakke kontrakter. 

Har du og klubben påbegyndt en dialog omkring en forlængelse?  

- Nej, det er nok sådan noget, man begynder at kigge på, når vinduet er lukket. Så er det også blevet ordnet, hvem som skal ind og ud. Selvfølgelig er der andre, som har fået forlænget af den ene eller anden årsag. Sådan er det, og jeg har ikke så travlt med det. 

VM-målscoren fra 2018 skrev under på en ny aftale med Brentford sidste sommer. Den løber i øjeblikket cirka seks måneder endnu. 

Siden Mathias 'Zanka' Jørgensen forlod Danmark i midten af 2021, er han blevet far for første gang til en søn. 

Det betyder, at han sammen med sin kone - Nanna Marie Linding Jatta - har en idé om, hvornår det er tid til at vende hjem igen. 

- Vi har egentlig en plan om, at vi synes, det er sjovt at være i udlandet. Med en lille ny er det måske en begrænset periode, man kan være i udlandet, før man skal hjem og påbegynde skole og den slags. 

- Og her ser vi helt sikkert, at vores søn skal gå i skole i Danmark i størstedelen af hans liv. Men så er det måske også den her periode, vi kan bruge i udlandet, hvor det ikke gør den store forskel. I og med, at han er så ung, så er det ikke noget, vi føler os presset af på nogen måde. 

Når 'Zanka' og familien på et tidspunkt kommer hjem til København, skal vi dog ikke forvente, at han snører støvlerne for at spille fodbold. 

- Jeg tror, jeg er for gammel til at spille fodbold den dag, vi flytter hjem til København igen. Det er i hvert fald udgangspunktet. Man man ved aldrig, og derfor skal man aldrig sige det ene eller det andet. Selvfølgelig har jeg mange idéer om, hvad der skal ske efter fodbold. 

- Men jeg tror ikke, jeg 100 procent kommer til at gå væk fra fodbold. Så på den ene eller anden måde skal jeg da være involveret og er også involveret i B93 - omend kun som investor. 

Hvordan vil du gerne være involveret - som træner eller sportsdirektør? 

- I hvert fald ikke træner. Det tror jeg er for meget arbejde, og det tror jeg ikke, min bedre halvdel vil synes om. Jeg har ikke besluttet mig for, hvad der skal ske efter. Der synes jeg måske, jeg er lige ung nok til. Men der skal da gøres et eller andet, og selvfølgelig har jeg set frem til gennem hele min karriere at komme væk fra fodbold, når den del er slut - i hvert fald ude på grønsværen. 

- Men der er efterhånden også blevet lagt en del timer, og man har fået en del ekspertise som spiller, som man måske kan overføre til en anden del af hele spillet omkring spillet. Men jeg har slet ikke besluttet, om det er noget, jeg har lyst til, så det bliver ved tanker og idéer, og det har jeg det fint med. 

Afsluttende sætter Mathias 'Zanka' Jørgensen nogle ord på, hvad det har betydet for ham at blive far for første gang. 

- Jeg tror, man begynder at leve et simplere liv. Og man går lidt mere op i timerne i døgnet. Lige pludselig føles de færre, og der bliver måske prioriteret anderledes. Når der endelig er ro på, prøver man at udnytte den ro alt, hvad man kan. 

- På et punkt er det hele bare blevet en del simplere og kogt ned i forhold til, at det som betyder noget, det er lige her og ikke alle mulige andre steder i verden eller online. 

Læs med på Tipsbladets hjemmeside de kommende dage. Her kommer der flere artikler fra interviewet med 'Zanka'. Han sætter eksempelvis ord på ikke at blive udtaget til VM.