Video : Tipsbladet
Premier League

Voldsom skarphed: Så vild er Højlund lige nu

Rasmus Højlund har for alvor fået det til at spille i Manchester United efter en svær Premier League-start, og tallene viser tydeligt, at han lige nu har medvind på cykelstien.

Rasmus Højlund blev i weekenden historisk, da han blev den yngste spiller til at score i seks Premier League-kampe i træk. 

Syv gange har han i den periode fået netmaskerne til at blafre, og man læser ikke længere, at eksperter og medier er i hælene på ham ovre i England. Det var de ellers i stor grad i de første 14 Premier League-kampe, hvor Højlund ikke kom på måltavlen.

Siden er det gået stærkt, men hvor meget har egentlig ændret sig, siden Højlund nu har skrevet historie i den bedste engelske række? Tipsbladet har sammen med Opta set nærmere på Højlunds "to perioder" i Manchester United for at se, hvor stor forskel der egentlig er på hans præstationer. Den første periode er hans 14 første Premier League-kampe uden mål - den anden periode er de seneste seks ligakampe. Og der er ingen tvivl - Højlund scorer lige nu på nærmest alt, der kommer i hans retning. 

Den første tabel på ovenstående billede viser, at Højlund i sine seneste seks kampe allerede har overgået den mængde expected goals, som han havde i sine første 14 kampe. Imponerende er det også, at han scorer på 63,6 procent af alle sine afslutninger, ligesom han rammer målet på 90 procent af sine skud. Sidstnævnte var i hans første kampe nede på 46,7 procent. 

Nummer to tabel viser Højlunds tal pr 90. minut for at give et mere retvisende billede af, hvordan han gør det pr kamp. Mængden af afslutninger for de to perioder er næsten den samme, men hans afslutninger kommer fra markant bedre positioner, hvilke fordoblingen af hans expected goals indikerer. Det kan også ses på disse to nedenstående billeder, der viser expected goals-værdien af Rasmus Højlunds afslutninger for de to perioder.

Som billederne viser, så kommer Højlund i klart bedre skudpositioner i den seneste periode, end han gjorde i starten, hvilket 0,32 expected goals pr skud sammenlignet med 0,17 klart illustrerer. 

Syv mål på sine seneste 11 afslutninger vidner da også om, at Højlund lige nu scorer på nærmest alt, han rører ved. Logikken siger dog, at hans scoringsrate på et tidspunkt vil falde igen, når han nu har overperformet sin expected goals med 3,5 for sine seneste seks kampe.

Danskeren har altså været flyvende siden sin første Premier League-scoring mod Aston Villa på Boxing Day, og faktisk er der ingen andre i Europas top ti-ligaer, som overgår ham. Således er det kun Bukayo Saka, Dusan Vlahovic og Luuk de Jong, som har noteret sig for samme antal mål i deres seneste seks ligakampe. Ingen andre har scoret lige så mange gange. 

Rasmus Højlund blev helten for Manchester United i søndags, da han scorede begge United-mål i 2-1-sejren over Luton. Se hans to scoringer i afspilleren over artiklen.