Foto: Getty Images
Serie A

Højlund-data: Vil få Haaland-impact i England

Der er stadig klare forskelle på Højlund og Haaland, men det ser godt ud for danskeren, er konklusionen.

Den danske landsholdsangriber Rasmus Højlund bliver ofte sammenlignet med den norske angriber Erling Haaland af åbenlyse grunde. De er begge blonde gutter med en vis højde, og så er de begge venstrebenede.

Interessen lader da også til at være stigende for danskeren, og nu har det store data-analyse-firma Opta kigget nærmere på en sammenligning af de to nordiske angriberes tal og evner. 

Her bliver der peget på, at der er nogle forskelle, der blandt andet handler om fysik og stil, ligesom deres roller på banne kan være forskellige. Derudover er der nogle tal, som underbygger forskellene.

Blandt andet er Højlund ikke det, som de kalder for et 'volumenmonster', da det er blevet til 2,4 skud pr 90 minutter for ham i tiden i Sturm Graz og Atalanta, mens det for Haaland er blevet til 3,8 skud pr 90 minutter i tiden i Salzburg, Dortmund og Manchester City i gennemsnit. Her bliver tallet i øvrigt højere og højere år for år.

Derudover er Haalands gennemsnit for xG på 0,90 pr kamp, mens den er på 0,47 for Højlund. Det skal dog med, at der kun er 10 andre spillere i Serie A, der kan prale med et højere tal end danskeren.

Mens det taler til Haalands fordel, så er der også nogle ting i Højlunds stil, som er en fordel for danskeren. Det viser sig nemlig, at Højlund er villig til at tage sine skud 24 procent af gangene med sin svagere højrefod, mens Haaland kun gør det 15 procent af gangene.

- Uforudsigelighed i straffesparksfeltet er en nyttig egenskab at have, især som målscorer, og Hojlund har det, skriver de i analysen af Rasmus Højlund.

Blandt andet derfor bliver det også slået fast, at interessen for den danske landsholdsspiller er forståelig, selvom han stadig er uforløst på områder som samspillet - men det er noget, som regelmæssig spilletid vil løse for ham, forudser de.

- Han kunne snart følge Haaland til Premier League, og hvis han bliver brugt i det rette system, kan den venstrebenede målscorer have en lignende impact på den bedste engelske række, fortæller Opta.

I sidste runde af Serie A i denne sæson kom danskeren igen på måltavlen, som betyder, at han ender på ni liga-scoringer. Læs mere om det her.