13. december: Redningsaktion med spraydåser i Viborg
Christian Andersen fra et senere møde med VFF i foråret 2003. Foto: Polfoto
Superliga

13. december: Redningsaktion med spraydåser i Viborg

Tipsbladet.dk's julekalender i år fortæller gode historier fra 25 år med Superligaen. Hver dag åbner vi en ny låge og et nyt årstal i Superligaen-historien. I dag - 13. december - er der fokus på 2003 og Viborg Stadion, hvor frost i banen fik dommeren til at beordre spraymaling på stregerne.

Årets julekalender fra tipsbladet.dk er en tur ned ad mindernes allé. I år er det således 25 år siden, at den første Superliga-sæson blev spillet, og derfor dykker tipsbladet.dk ned i historiebøgerne. Bag hver låge i julekalenderen gemmer der sig en historie fra hvert år i Superligaens levetid – fortalt med tekst, lyd eller billeder.

13. december: 2003 - Redningsaktion med spraydåser i Viborg

Superliga-dommer Steen Knudsen gik ind på banen for at inspicere græstæppet på Viborg Stadion. Det er nemlig det første, man gør som fodbolddommer. Inspicerer banen og sikrer, at den kan spilles på. På vej ind på græstæppet blev han mødt af en stadion-ansat, der kunne berette om et mindre problem med banen. Et problem, som Viborg Stadion mente at have styr på. Men Steen Knudsen skulle siden finde ud af, at problemet var større end som så.

- Jeg ankom en time og tyve minutter før kampstart, som vi skulle gøre, siger nu tidligere Superliga-dommer Steen Knudsen til tipsbladet.dk og fortsætter:

- Jeg gik så ind og tjekkede banen, og på vejen derind blev jeg gjort opmærksom på, at de havde tændt for varmen i banen, men at de sidste 16 meter - det vil sige fra feltet og ind - var banen ikke tøet op, for der virkede anlægget ikke.

Det var noget af en melding for dommeren at få med under halvanden time til kampstart. Varmen i banen havde ikke været slået til, fordi der under græstæppet sad tre sensorere, der automatisk tændte og slukkede for varmen, hvis de kunne mærke frost. Fordi der havde været sollys på midten af plænen, vurderede sensorerne, at der ikke skulle tændes for varmen. Og derfor var der frost i de bagerste 16 meter af den ende.

Hvad skulle Steen Knudsen så gøre nu? Skulle han aflyse kampen eller satse på, at der ikke var nogen spillere, der kom til skade på det betonhårde underlag? Steen Knudsen tog en noget utraditionel beslutning.

Først informerede han udeholdets træner, Christian Andersen, der, ligesom resten af sin stab, spillertruppen og nogle Farum-tilhængere, allerede var ankommet til stadion, hvor de skulle gøre sig klar til at spille forårets første Superliga-kamp. Og her var det ikke en tilfreds træner, der modtog nyheden.

Men Steen Knudsen havde en løsning på, hvordan kampen kunne blive spillet.

- Viborg var kede af det, for nu ville de måske få en sag på halsen. Jeg sagde så, at der var den mulighed, fordi banen er så lang, at vi kunne flytte målet ud til feltet, for så var banen stadig lang nok til, at kampen kunne spilles. Men stregerne var jo malet på banen i forvejen, og vi kunne ikke have dobbelte streger. Så de originale streger skulle fjernes. Det kunne godt lade sig gøre sådan, fortæller han.

Planen var simpel: Ryk målet frem, så hverken målmænd eller markspillere skulle sætte karrieren på spil ved at spille på det hårde underlag. Problemet med planen var kridtstregerne.

- Der var rigtig meget polemik omkring situationen. Jeg kan huske, at det var en af sponsorerne i Viborg, der havde et malerfirma, som hentede grøn maling (for at fjerne de hvide streger, red.). Jeg havde sagt til dem, at det ikke kunne vare hele dagen, og det gik faktisk ret hurtigt, siger Steen Knudsen.

Da malermesteren kort tid efter kom med noget spraymaling, der skulle dække de hvide streger, gik først et bestyrelsesmedlem i Viborg FF og siden nogle børn i gang med at overmale de eksisterende hvide kridtstreger med forskellige grønne nuancer, så de ikke forvirrede spillere eller dommerne. Men da det lettere komiske forsøg på at få spillet fodboldkampen ikke kunne lykkes ordentligt, tog Steen Knudsen sin endelige beslutning på trods af, at både trænere, spillere og tilhængere fra Farum havde taget turen til Viborg. 

Kampen skulle udsættes.

Den beslutning fik stor opmærksomhed efterfølgende og blev kendt over det meste af verden.

- Det gik hele verden rundt på YouTube, hvor mine dommerkollegaer kimede mig ned: ”Hvad fanden har du gang i?” spurgte de. Jeg kunne jo kun sige, at vi kunne gøre sådan og sådan, men at jeg beordrede Viborg til at male stregerne over. Det syntes mine kollegaer var stærkt. Og jeg havde magten til at gøre det, for klubberne insisterede på, at vi skulle spille den fodboldkamp.

Det insisterede de på af to årsager. Viborg ville ikke risikere at få en sag på halsen af DBU, mens Farum for anden spillerunde i træk ville få en kamp udsat på grund af frost i banen. Klubbens forårspremiere mod AGF var blevet udsat, fordi Farum selv havde problemer med frost i banen.

Og daværende Farum-træner Christian Andersen var rasende og ikke enig i Steen Knudsens beslutning om at udsætte endnu en Farum-kamp.

- De har varme i banen, så det eneste, jeg ikke havde forestillet mig hjemmefra, var, at kampen blev aflyst på grund af frost. Det er en sportslig katastrofe, sagde Christian Andersen dengang til BT og forklarede:

- Det her kan sætte os alvorligt tilbage i forhold til de andre hold i Superligaen, såvel fysisk som mentalt. Det er skidt at være flere uger - måske bliver det næsten en hel måned - henne i turneringen uden at have spillet en kamp.

- Det ender med, at vi dumper så langt ned i tabellen, at vi ligger til nedrykning, inden vi spiller forårets første kamp, mente Christian Andersen.

Udebaneholdet endte som bekendt med at tage hele vejen hjem til Farum uden så meget som et minuts fodbold i benene, men historien endte alligevel lykkeligt for Christian Andersens mandskab. Farum vandt den udsatte kamp mod Viborg med 3-1 den 26. marts - i øvrigt også med Steen Knudsen som dommer - og det var en sejr, der var med til at give klubben det første sæt medaljer i Superliga-historien. Det blev til en tredjeplads.

Hvis dommer Steen Knudsen den da i dag kunne tage en anden beslutning end den, han tog i 2003, havde han muligvis gjort det. Men det er en af de ’fjollerter’, han kan se tilbage på i sin dommerkarriere.

- Jeg havde måske ageret på en anden måde i dag, men det er altid nemt at se bagudrettet. Dengang syntes jeg, at det var noget nyt og fjollet noget med varme i banerne. Det er sådan en lidt atypisk oplevelse, og det er også derfor, at det ikke er noget, man sådan lige glemmer, siger han.

Farum Boldklubs første sæson gav altså et sæt bronzemedaljer og en forgæves tur til Viborg. Sådan er fodbold også.