Åbner for Superliga-rekordsalg til Premier League
Foto: Getty Images
Superliga

Åbner for Superliga-rekordsalg til Premier League

Premier League har efter Brexit haft svært ved at hente spillere fra Superligaen, men en regelændring denne sommer åbner for, at eksempelvis Ernest Nuamah kan sælges dyrt til England.

Det har i de seneste sæsoner været en svær øvelse for klubber og spillere i Danmark at skifte til engelske klubber.

Efter Brexit kæmpede de engelske klubber, fodboldforbundet og skiftende regeringer i flere år om, hvordan et adgangssystem for fodboldspillere skulle skrues sammen.

Og da reglerne blev indført ved nytår mellem 2020 og 2021, blev bommen kørt ned for de fleste Superliga-spillere, der ikke spillede europæisk gruppespil eller spillede fast for et stærkt landshold med en god placering på FIFA's rangliste, og dermed ikke fik point nok til en spilletilladelse.

Men her i sommeren 2023 er reglerne blevet lempet på en måde, der eksempelvis kan gøre det lettere for en spiller som FC Nordsjællands Ernest Nuamah at skifte til en Premier League-klub, selvom han hverken har spillet europæisk med FCN eller fået mere end et par korte optrædener for Ghana ved A-landsholdsdebuten i juni.

Premier League, FA og det britiske indenrigsministerium har sammen ændret reglerne, så hver Premier League-klub nu får to til fire pladser i truppen, hvor man kan slippe for pointkravene til en nyindkøbt spiller fra udlandet.

Klubben skal kunne godtgøre, at der enten er en helt særlig grund til, at spilleren ikke fik point nok til spilletilladelsen, eller også skal der være tale om et særligt stort ungt fodboldtalent, der har eller snart vil få et sportsligt niveau, hvor han bidrager positivt til spillets udvikling i England.

Det er ikke svært at se for sig, hvordan eksempelvis Ernest Nuamah kunne falde ind under sidstnævnte kriterium.

Det koster omtrent 40.000 kroner for en Premier League-klub at få behandlet en sag om en sådan undtagelse.

Om klubben får to, tre eller fire undtagelser i truppen afhænger af, hvor megen spilletid, man har givet egenudviklede engelske spillere – over 35 procent giver fire undtagelser, 30-35 procent giver tre undtagelser, mens alle under 30 procent har to pladser.

En spiller under 21 år vil efter den første sæson kunne kvalificere sig til en normal spilletilladelse, hvis han har spillet mindst 15 procent af tiden i Premier League, mens andelen er mindst 30 procent for en spiller over 21 år.

Som reglerne er udformet, vil Premier League-klubber i praksis ikke bare kaste sig ud i et hav af denne type indkøb men nøje overveje, hvem der er interessant eller lovende nok til en af disse få pladser.

Men det åbner for spillere, der ellers ikke ville leve op til kravene for at kommet i en Premier League-klub.

Dem med hang til jura og regler kan læse mere om reglerne her på FA's hjemmeside.

Ud over Ernest Nuamah er FC Københavns Kamil Grabara og FC Midtjyllands Emiliano Martínez to af de Superliga-spillere, der vækker interesse for klubber i Premier League.

Du kan følge Tipsbladets live-dækning af et hektisk transfervindue her.