Video : Tipsbladet
Superliga

Martin Retov har særlig kontrakt i Brøndby

Martin Retov har efterhånden været mange år i Brøndby IF, men han har også en drøm om at blive cheftræner på et tidspunkt. De ambitioner gør hans nuværende kontrakt noget nemmere. Det fortæller Brøndby-assistenten i dette interview med Tipsbladet.

Tipsbladet i Brøndby.

Seks år tilbragte Martin Retov som aktiv i Brøndby IF. Efter karrierestoppet i 2015 kastede han sig over trænergerningen, hvor han efter et kort ophold i AGF, vendte retur til Brøndby IF.

I 2016 blev han ansat som assistenttræner for klubbens U17-hold, og blot et år efter blev han forfremmet til assistenttræner på førsteholdet. Her har han stået i lære hos vidt forskellige personligheder i Alexander Zorniger, Niels Frederiksen og nu Jesper Sørensen.

I en kort periode var Martin Retov også midlertidig cheftræner i Brøndby i foråret 2019, efter man sagde farvel til Alexander Zorniger. Selvom det snart er fire år siden, så lever cheftræner-drømmene i bedste velgående.

Men det bliver ikke for enhver pris, at Martin Retov bytter jobbet i Brøndby ud med titlen som cheftræner. Det fortæller han til Tipsbladet efter fredagens træning.

- Jeg har store ambitioner, ligesom jeg også havde som spiller. Jeg vil selvfølgelig gerne op på den højest mulige hylde. Men jeg er også meget bevidst om, at mit liv skal hænge sammen, hvor jeg også gerne vil tage hensyn til mine børn, siger han og tilføjer:

- For at være omkring deres opvækst har jeg prioriteret at sige nej til nogle ting, som måske ikke lige lå rundt om hjørnet. Jeg er også super glad for at være i Brøndby. Det er en klub, der ligger mit hjerte meget nært. Så jeg har hele tiden skullet lave vurderingen, der hedder, om det er vigtigere for mig at være cheftræner et andet sted eller være assitenttræner her, hvor pakken udenom fungerer.

Artiklen fortsætter efter billedet...


Martin Retov, Frederik Birk og Jesper Sørensen udgør toppen af Brøndbys trænerteam (Foto: Lars Rønbøg).

Martin Retov fortæller, at han har haft flere muligheder for at blive cheftræner, men indtil videre er det rette match ikke opstået. I sommer blev han blandt andet kædet sammen med det ledige sæde i IFK Göteborg.

- Der kommer løbende henvendelser, men primært på sådan noget agentniveau, som handler om spørgsmål omkring, om man kunne tænke sig at være en del af noget. Så vil der være nogle diskussioner der, men det nåede aldrig at blive så konkret [med IFK Göteborg, red.]. Det var ikke aktuelt på det tidspunkt, da jeg er glad for at være her.

Hvad er hele pakken i forhold til, at du skal kunne lokkes ud i et cheftrænerjob?

- Det er, ligesom jeg tror alle andre trænere også tænker, et projekt, hvor man kan se sig selv. Det er også vigtigt for mig at komme til en klub, som har nogle ambitioner om at ville noget og ikke bare være til. Det er vigtigt for mig at finde en klub på et tidspunkt, hvor vi søger at blive bedre på alle områder. Det er det projekt, som jeg gerne vil finde på et eller andet tidspunkt.

Skal du være cheftræner på et eller andet tidspunkt?

- Det tror jeg, jeg skal, ja. Jeg har prøvet det her i fire måneder i en af de største klubber i Danmark, så jeg ved jo godt, hvad det går ud på. Jeg er jo også så tæt på dem, der har været cheftræner her, så jeg ved godt, hvad det indebærer, så det er ikke noget, der skræmmer mig. Om det bliver i morgen eller om fem år, det har jeg ikke nogen tidshorisont på, men det vigtigste er, at jeg er glad, når jeg står op om morgenen.

Martin Retov forlængede i foråret sin kontrakt, som stod til at udløbe denne sommer. Dengang oplyste Brøndby ikke, hvor lang en aftale man havde lavet. Det er der en god grund til.

Martin Retovs nye kontrakt er på funktionærsvilkår og er dermed tidsubegrænset, hvilket står i kontrast til de kontrakter man normalt ser, hvor der er en slutdato på. Han kan derfor tæt på fra den ene dag til den anden gå fra at være Brøndby-assistent til at være cheftræner i en ny klub.

- Det var en snak, som jeg havde med klubben. På det tidspunkt skete der jo en masse ting. GFH kom ind, og Jesper kom ind. Der var mange snakke omkring, hvordan teamet skulle sættes sammen, og jeg synes, at det var rigtig spændende med Jesper, som jeg jo også kender fra tiden under Niels (Frederiksen). Der sagde jeg: "det vil jeg rigtig gerne være med til, men kan vi så gøre det på den her måde." Det gik klubben så med på.

Er det så også i forhold til, at du kan udleve din cheftræner-drøm. For det kan jo gå lynhurtigt i fodboldverdenen?

- Har du en længerevarende kontrakt uden opsigelse eller noget, så vil det være klubbens valg, om du kan skifte, og nu er det lidt mere i mine egne hænder, lyder det fra Martin Retov.

Artiklen fortsætter efter billedet...
I 88 kampe var Martin Retov assistenttræner under Alexander Zorniger, som han også afløste som midlertidig cheftræner efter tyskerens fyring i februar 2019 (Foto: Lars Rønbøg).

To diametrale modsætninger
Martin Retov har gennem sine mange år som assistenttræner på førsteholdet i Brøndby arbejdet tæt sammen med tre forskellige cheftrænere.

Alexander Zorniger, Niels Frederiksen og nu Jesper Sørensen.

Alle tre har givet 43-årige Martin Retov en masse erfaringer, som han tager med sig videre, selvom de tre ovennævnte har vidt forskellige tilgange til trænerfaget.

- Det er helt ekstremt, så stor forskel der er på de to [Zorniger og Jesper Sørensen, red.]. Alex havde sin spillestil, og der skulle vi andre købe ind på den. Det var hverken til diskussion eller noget andet. Det var også spændende, og der lærte jeg rigtig meget om ideologi, og den måde han så fodbolden på med højt pres, intensitet over hele banen og genpres.

- Vores fodbold nu er lidt mere kalkuleret. Det er på ingen måde lige så ekstremt. Nu prøver vi at sætte os ned og gør tingene i fællesskab for at udvikle holdet bedst muligt i forhold til den spillestil, som vi tror på. Der kommer flere faglige diskussioner ind over det nu, end der gjorde på daværende tidspunkt.

Selvom hierakiet er mere fladt, end det var under Alexander Zorniger, så vil Martin Retov for altid tage et kerneelement fra trænerfaget med sig fra den karismatiske tysker.

- Det vigtigste når man er cheftræner, og det er også noget af det, som jeg kommer til at tage med videre, det er, at det man sætter sig for og tror på, også er det, man praktiserer i hverdagen. Der skal man være sig selv, og der er jeg sikker på, at det er noget af det, som jeg kommer til at tage med fra Alex.

- Det skal være substansen, at det jeg tror på, også er det jeg gør. Der er selvfølgelig modifikationer i forhold til, hvilket hold du overtager, hvilken spillestil de har haft og hvordan spillertruppen ser ud. Der vil man skulle læse det store billede, hvilket også er det, der er spændende ved at komme ind og overtage et nyt hold.

Artiklen fortsætter efter billedet...
Martin Retov står for taktikken omkring dødbolde, mens Daniel Wass står for eksekveringen på banen (Foto: Lars Rønbøg).

Dødboldsekspert
Martin Retov har længe haft ansvaret for klubbens dødbolde, selvom hele trænerteamet, som også inkluderer Frederik Birk, er inde over alle aspekter af Brøndbys taktiske drejebog.

Men særligt dødbolde har været Martin Retovs metier, og det har ikke altid været lige nemt at have det ansvar. For et år siden regnede boldene i kassen på defensive standarder, mens man ikke fik udnyttet sine offensive dødboldssituationer.

- Vi havde store problemer. Da vi startede sidste sommer under Niels, lukkede vi en del mål ind på dødbolde på relativt kort tid. Der var jo oprør et eller andet sted, da det ikke er noget, man må på det her niveau. Det var for dårligt, og når alt kommer til alt, så hang den på mig. Så det var en hård periode, hvor vi selvfølgelig vendte hver en sten i forhold til, hvad vi kunne gøre.

- Det endte med, at vi lavede systemet om, så vi gik fra at være zonebaseret på rigtige mange af spillerne til at være zonebaseret på to spillere og mand-mand-orienteret på resten. Det har fungeret rigtig godt, og vi ligger markant bedre på statistikkeren nu, end vi har gjort længe.

Mange vil måske kunne huske en kamp mod Randers for et år siden, hvor Kevin Tshiembe efter et hjørnespark leveret af Daniel Wass pandede scoringen til 3-2 i kassen. Det sikrede Brøndby tre point og var på nogen områder vendepunktet efter en rigtig hård periode.

- Vi er alle sammen fælles om det, vi laver, men jeg har jo meget fokus på det. Og når det så går dårligt, får man endnu mere fokus på det. Det var en irriterende og hård periode. Det er frustrerende at stå og kigge på, at det ene mål efter det andet går ind på dødbolde, når det samtidig også er over så relativ kort tid.