Superliga Ole Hoffskov

Bjelland i hård kritik af FCK: Gik børnehave i den

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Andreas Bjelland retter en skarp kritik af FC København, hvor han til sidst følte sig uvelkommen. Der gik børnehave i den, lyder det fra den tidligere landsholdsspiller.

Af Ole Hoffskov

Den 9. juli 2018 kaldte FC København pludselig til pressemøde i Parken - løverne ville præsentere et stort navn. Op på podiet trådte en storsmilende Andreas Bjelland, der blot 10 måneder forinden var fast starter på landsholdet. Der var lagt op til noget stort i den danske hovedstad.

Her tre år senere er samarbejdet slut - Andreas Bjellands exit foregik nærmest ud af bagdøren. 

Den 33-årige forsvarsspiller slår nu sine folder i barndomsklubben Lyngby Boldklub, hvor rammerne er mere ydmyge, og rampelyset for det meste er slukket. Det nyder den tidligere landsholdsspiller, der tilmed er medejer af de kongeblå.

Tiden i FC København har Andreas Bjelland lagt bag sig, men skuffelsen sidder stadig et sted dybt i ham.

- Det var op og ned. Første sæson var fantastisk, hvor vi slog Atalanta og kom i Europa League. Vi vandt også mesterskabet. Anden sæson var lidt mere bøvlet, men vi kom alligevel i Europa League. Det tredje år var noget bøvl med trænerskifte, corona og alt muligt andet.

- Der kom nye trænere og nye ledere, som mente, jeg ikke skulle spille. Det var et politisk spil, så jeg vælger at fokusere på alle de gode og sjove ting, jeg oplevede i FC København. Men det er klart, at der også var nogle mindre sjove ting, siger Andreas Bjelland til tipsbladet.dk.

Hvad mener du med, at det var et politisk spil?

- Man er et produkt i en virksomhed, og nogle gange er det vigtigt, at nogle spiller, fordi de skal sælges videre, skal til en slutrunde eller noget i den stil. Og så fik jeg jo at vide, at Jess Thorup ikke så nogen fremtid i mig. Det skulle vi selvfølgelig finde en løsning på. Det er en del af gamet, men bagsiden af medaljen, når man står i det som spiller.

Andreas Bjelland spillede i sidste sæson tre Superliga-kampe for FC København. Eller 227 minutter. Midtstopperen døjede med skader, men han indgik helt tydeligt ikke i planerne - ikke hos Ståle Solbakken og slet ikke hos Jess Thorup.

Han var altså helt ude i kulden, da det kom til det, han betegner som en meget træls afsked med FC København.

- Jeg følte mig ikke værdsat til sidst. Når man uden grund får frataget sit nummer, uden at få det at vide af klubben, tænker man ”hvad er det så, jeg er her for?”.  Vi er voksne mennesker og kunne bare have talt om det. Havde de sagt ”der kommer en ny spiller, og han skal have nummer 5”, var det fair nok og en del af præmissen i fodbold. Når man gør det uden at sige noget, bliver det for mig lidt en børnehave. Så var det tid for mig at finde noget andet.

- Jeg fik ikke noget at vide før til allersidst, hvor "PC" (Peter Christiansen, red.) trak mig til side. Vi fandt så frem til den løsning, at jeg skulle til Lyngby.

Men det skete for sent?

- Tja, men den her verden er, som den er, og det har jeg ingen problemer med. Det er bagsiden af medaljen, men vi er i Danmark, og hvis FCK bare havde taget en dialog, kunne de måske også have gjort det lettere for dem selv i stedet for alle de her små lege. Jeg savnede bare noget ordentlig kommunikation.

Peter Christiansen, der er sportsdirektør i FC København, kan slet ikke genkende det billede, Andreas Bjelland maler af klubbens ageren og manglende kommunikation. Efter hans mening er der ikke noget at komme efter.

- Jeg havde en helt straight forward dialog med ham og hans agent over en periode - hvilket spilleren burde kunne bekræfte. Vi fandt frem til den løsning, der var bedst for alle, og mere har vi ikke til det, siger Peter Christiansen til tipsbladet.dk.

FC København gør desuden opmærksom på, at Andreas Bjelland skiftede rygnummer den 15. juli, og at det først dagen efter blev meldt ud, at David Khocholava overtog nummer 5. I sin første uges tid i FCK optrådte georgieren i nummer 18.

Da Andreas Bjelland kom til FC København, var det fra Brentford FC, og han var fast mand på det landshold, der kvalificerede Danmark til VM-slutrunden i 2018. Nu slår han sine folder i Danmarks næstbedste række i kølvandet på et år, hvor han ikke kunne komme på holdet.

Andreas Bjelland, er du ikke bare faldet så meget i niveau i forhold til din første sæson, at du slet og ret ikke var god nok til at komme på holdet i FC København?

- Næh. Jeg ville gerne vise FCK, at jeg kunne være med, og at jeg kunne bidrage. Jeg fik desværre kun én kamp i Horsens, hvor vi holdt buret rent. Derefter fik jeg ikke flere chancer, og jeg er en spiller, der skal spille mig i form, jeg kan ikke bare træne mig til det.

- Så for at besvare dit spørgsmål; jo, det kan godt være, men det kan også ikke være. Det er svært for mig at sige. Jeg ville i hvert fald gerne have undgået nogle af de skader, jeg løb ind i, så jeg kunne have bidraget mere. 

FC København tilbød mig selv den aftale
Andreas Bjelland var særligt i sin sidste periode i FC København genstand for hård kritik blandt mange af klubbens fans, der hellere så hans hæl end hans tå. 

Det er en dårligt bevaret hemmelighed, at Andreas Bjelland længe var den bedst betalte spiller i hele Superligaen, og det var med lønchecken in mente, at frustrationerne opstod.

Det blev naturligvis også bemærket af hovedpersonen.

- Det er en del af gamet, og hvis man ikke forstår spillereglerne i fodboldens verden, skal man nok lave noget andet, siger Andreas Bjelland og fortsætter:

- Det er ærligt ikke noget, jeg bruger så meget tid på, og jeg har heldigvis ikke så mange sociale medier, så jeg kan ikke følge med. Jeg kan bare konstatere, at det er sjovt, som folk snakker, når det går dårligt. 

Når snakken falder på den meget høje løn, tager den tidligere FC København-spiller det i stiv arm.

- De første par år var der ikke nogen, der sagde så meget, men da gik det også godt. Jeg ved godt, at fodbold er sådan, men vi er alle professionelle. FC København tilbød mig selv den aftale, og hvis man ser på det store regnestykke, tror jeg, de har kastet mange flere penge efter andre spillere.

- Jeg kom til FCK fra Brentford, og de skulle ikke betale nogen overgangssum for mig. I Danmark kan man nogle gange godt se lidt skævt til folk, der måske tjener lidt mere end andre, men det hang jo også sammen med, at jeg ikke spillede, fastslår han.

Han understreger, at han på intet tidspunkt vil brokke sig over, at han modtog en hård behandling fra omgivelserne.

- Det her er Danmark, og jeg er sikker på, at det er langt værre i et land som Italien. Der er det nogle andre trusler, der bliver brugt. Om det er fair eller ej? For mig er det bare sådan, det er. Man er som sagt et produkt i den her verden, og når produktet ikke er godt nok, skal det skiftes ud. Det er der så forskellige måder at gøre på.

- Jeg har levet med det i mange år, og jeg tager de tæsk, der kommer. Jeg har det sværere med, at det skal gå ud over min familie og mine kære, som også hører på alle kommentarerne, lyder det fra Andreas Bjelland.

Den tidligere landsholdsspiller er udlejet til Lyngby Boldklub, og han har foreløbig spillet seks kampe for de kongeblå. Andreas Bjelland nyder at være tilbage i barndomsklubben, hvor han satser på at indgå en ny kontrakt - læs mere her.